• Chiriile la malul mării au scăzut cu până la 24% faţă de vara trecută
  • Cele mai ieftine chirii sunt în Eforie Sud
  • În ianuarie 2010 ziarele din Constanţa au publicat cu 21% mai multe anunţuri decât în 2008
  • În piaţă sunt cu 56% mai puţine proprietăţi

Top trei cele mai ieftine chirii la mare:
1. Eforie Sud: garsonieră - 90 Euro/lună
2. Costineşti: garsonieră - 100 Euro/lună
3. Garsonieră Eforie Nord - 110 Euro/lună


Sezonul estival a început, iar proprietarii de la malul mării care vor să îşi închirieze locuinţele le pregătesc deja pentru turişti. Vestea bună pentru cei care aleg să închirieze o locuinţă la mare pentru vacanţă, în loc să se cazeze la un hotel, este că tarifele au scăzut cu până la 24% în unele staţiuni.

Faţă de începutul anului, în această perioadă numărul anunţurilor de închirieri a crescut cu 26%. Şi asta pentru că mulţi proprietari preferă să-şi închirieze locuinţele doar pe perioada verii, cererea fiind mult mai mare în sezonul estival. Închirierea unei locuinţe pe o perioadă mai mare, cum ar fi o lună, este mai avantajoasă decât varianta închirierii în regim hotelier.

"Închirierea unui apartament într-o staţiune de la malul mării pe o perioadă mai lungă de timp, de exemplu o lună, poate fi o soluţie mai ieftină pentru cei care doresc să îşi petreacă vacanţa

pe litoralul românesc. Poate părea complicat să stai o lună la mare, fie din cauza banilor, fie din cauza timpului, dar se găsesc soluţii pentru a beneficia de avantajele unei cazări mai ieftine. Dacă cineva închiriază, spre exemplu un apartament cu două camere în Eforie Sud cu 165 Euro pe lună, acolo pot sta pe rând câte o săptămâna patru familii, ceea ce înseamnă mai puţin de 50 Euro pentru o vacanţă de o săptămână" a declarat Răzvan Muntean, directorul general Imopedia.ro

Chirii la malul mării
1. Eforie Sud
Cele mai ieftine chirii, potrivit bazei de date Imopedia.ro le găsim în Eforie Sud, unde pentru o garsonieră veţi plăti pentru vacanţa de vară 90 Euro/lună, cu 18% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Chiria unui aparament cu două camere este de 165 Euro, iar pentru unul cu trei camere de 190 Euro. Tarifele sunt cu 20%, respectiv 21% mai mici decât în vara lui 2009.

2. Eforie Nord
În Eforie Nord cazarea timp de o lună într-o garsonieră costă în această perioadă 110 Euro, mai puţin cu 19% decât vara trecută. Proprietarii apartamentelor cu două camere au scăzut şi ei tarifele, cu 20% până la 175 Euro/lună. Şi chiriile apartamentelor cu trei camere sunt mai mici, în cazul lor se înregistrează o ieftinire de 22 de procente faţă de anul trecut, chiria medie fiind de 200 Euro/lună.

3. Costineşti
Cu 100 Euro puteţi sta o lună de zile într-o garsonieră din Costineşti, ceea ce înseamnă o chirie cu 18% mai mică decât cea cerută vara trecută de proprietari. Dacă doriţi un apartament cu două camere trebuie să vă aşteptaţi la o chirie medie de 175 Euro/lună, iar pentru un apartament cu trei camere la un tarif mediu de 200 Euro/lună.

4. Mangalia
Dintre toate staţiunile de la malul mării, în Mangalia chiriile au scăzut cel mai mult faţă de anul trecut. Astfel, pentru o garsonieră au scăzut într-un an de zile cu 20%, ajungând la o valoare medie de 125 Euro/lună. În cazul apartamentelor cu două camere se observă o ieftinire de 22 de procente, chiria medii fiind în această lună de 190 Euro. Cel mai mult au scăzut chiriile apartamentelor cu trei camere, unde se înregistrează o scădere de 24%. Tariful mediu este de 270 Euro/lună.

5. Constanţa
În Constanţa găsim cele mai multe anunţuri. Este firesc să fie aşa dat fiind numărul mult mai mare de proprietăţi din oraş comparativ cu restul staţiunilor de la mare. În Constanţa, proprietarii cer o chirie medie de 175 Euro/lună pentru o garsonieră, cu 12% mai puţin decât anul trecut. Pentru două camere, vor 250 Euro/lună, iar pentru trei camere 380 Euro, chiriile sunt cu 15% şi respectiv 17% mai mici deât în vara lui 2009.

6. Neptun
Dacă vreţi să închiriaţi o locuinţă în Neptun trebuie să ştiţi că pentru o garsonieră chiria medie este de 190 Euro/lună. Preţul este cu 14% mai mic faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Dacă vă gândiţi la un apartamente cu două camere, aşteptaţi-vă să plătiţi în jur de 260 Euro/lună. În cazul apartamentelor cu trei camere, chiriile medii ajung la 410 Euro/lună, ceea ce înseamnă o scădere de 18% faţă de vara trecută.

7. Mamaia
Cele mai mari chirii le cer proprietarii din Mamaia care vor pentru o garsonieră 250 Euro/lună. Preţul este cu 10% mai mic decât cel cerut în urmă cu un an. În ce priveşte apartamentele cu două camere, chiria medie ajunge la 320 Euro/lună, ceea ce înseamnă cu 14% mai puţin decât în vara lui 2009. Chiriile apartamentelor cu trei camere au scăzut faţă de anul trecut cu 15 procente ajungând la 500 Euro pe lună.

Perseverenţa publicării anunţurilor în ziare: 2008-2010
În prima parte a anului 2008, un particular dădea în medie de cinci ori un anunţ în ziar, anul acesta s-a ajuns la o medie de 13 publicări/anunţ. În 2009 s-au înregistrat 15 publicări/anunţ. Totodată, se observă că în ianuarie 2010 ziarele din Constanţa au publicat cu 21% mai multe anunţuri decât în 2008, însă în piaţă au fost cu 56% mai puţine proprietăţi.