Portalul imobiliar  IMOPEDIA.ro a realizat o sinteză a informaţiilor culese din partea vizitatorilor târgurilor de profil din acest an, precum şi a informaţiilor acumulate în cadrul portalului IMOPEDIA.ro.

Criza îşi face tot mai mult prezenţa în bugetele românilor alocate pentru achiziţionarea unei locuinţe. Nouă din zece bucureşteni care se încumetă să-şi cumpere o casă în această perioadă aleg locuinţe care nu depăşesc 100.000 de euro, reiese din datele analizate de portalul imobiliar Imopedia.ro. Procentul celor care se orientează spre astfel de locuinţe este în creştere faţă de începutul acestui an. Concret, dacă în primăvara trecută 85% dintre cumpărători alegeau apartamemente care nu depăşeau 100.000 de euro, acum numărul proprietarilor care cumpără astfel de locuinţe este cu 6% mai mare, potrivit aceloraşi informaţii.

Programul Prima Casă a determinat o creştere importantă a cererii pe segmetul apartamentelor care se încadrează în plafonul stabilit de stat.

"Scăderea preţurilor a dus la o cerere mai mare chiar şi în pragul psihologic de 60.000 de euro, unde avem o dublare a solicitărilor. Dacă în primăvară 5% dintre cumpărători alegeau apartamente sub această valoare, astăzi procentul este dublu. E drept că şi preţurile apartamentelor au scăzut, însă cea mai mare influenţa a avut-o programul Prima Casă" este de părere Răzvan Muntean, General Manager Imopedia.ro.

La polul opus, în cazul apartamentelor scumpe, ce depăşesc 150.000 de euro procentul celor care cumpără este nesemnificativ. Doar 2% dintre cumpărători mai au bani pentru asemenea locuinte.

În ce priveşte tipul de locuinţă spre care s-au orienatat cei mai mulţi cumpărători, acesta este de departe apartamentul la bloc. Peste 80% dintre cei care au devenit proprietari în toamna acestui an au ales să locuiască la bloc. Procentul este în uşoară scădere faţă de primăvara acestui an, diferenţa fiind de doar 5 procente.

 "La capitolul tip imobil nu se înregistrează mişcări notabile. Scăderea preţurilor i-a făcut pe unii să se gândească mai mult la achiziţia unei case în dauna unui apartament, însă variaţia este destul de mică, creşterea cererii de case/vile fiind de doar 3%" susţine Răzvan Muntean, General Manager Imopedia.ro.

Statisticile arată că în continuare cel mai afectat segment al pieţei imobiliare rămâne cel al terenurilor. Aici putem spune că piaţa este blocată, tranzacţiile sunt aproape inexistente.

"După ce ani la rândul a fost cea mai speculată piaţă, cu triplări de preţuri de la un an la altul, acum piaţa terenurilor are cel mai mult de suferit. Nimeni nu vinde, nimeni nu cumpără. Criza domneşte liniştită în această zonă. Doar 1% dintre cumparătorii din piaţa imobiliară se orientează spre terenuri" Răzvan Muntean, General Manager Imopedia.ro.

Despre tipul de finanţare pentru care au optat românii, statisticile arată ce cei mai mulţi dintre cei care fac achiziţii imobiliare în această perioadă nu depind de ajutorul băncilor,  52% dintre cumpărători având banii cash, în timp ce 35% dintre ei au ales creditul prin programul Prima Casă.