Octombrie - ieftinire pentru a doua lună consecutiv la apartamentele vechi

Preţurile ultimelor apartamente scoase la vânzare sunt mai mici cu până la 12% faţă de luna august, în funcţie de tipul locuinţelor şi de zonă, potrivit analizei furnizate de portalul imobiliar Imopedia.ro. Cel mai mult s-au ieftinit garsonierele din Berceni (conform graficelor de la pagina 2).

„Dinamica cifrelor ne arată că nici proprietarii şi nici agenţii imobiliari nu mai cred în mirajul revenirii cererii. Cel puţin nu în acest an. S-a şters cu buretele efectul de creştere a preţurilor, indus de programul „Prima casă" în lunile de vară! Trendul descendent al preţurilor locuinţelor din Bucureşti pare de neoprit, resimţindu-se o accelerare a ritmului de ieftinire în luna octombrie, comparativ cu luna septembrie" Razvan Muntean, Manager General Imopedia.

ISTORIC PREŢURI 2009

Scumpirea generată de programul PRIMA CASĂ a ţinut din iunie până la începutul lunii septembrie.

ÎN JOS! În prima parte a anului, din ianuarie şi până în luna mai, preţurile apartamentelor vechi au scăzut lună de lună.

Să luăm un exemplu concret. În luna ianuarie, preţul mediu al ofertelor de apartamente de două camere din cartierul Dristor era 72.000 euro. Până în luna mai acesta a scăzut până la 55.800 euro, cu aproape 30%.

ÎN SUS! În luna iunie, după anunţarea programului PRIMA CASĂ, preţurile au început să crească. De exemplu, preţul mediu al apartamentelor de două camere din Dristor a urcat în iunie, la anunţarea programului PRIMA CASĂ, la 58.050 euro (foarte aproape de plafonul maxim de 60.000 euro, impus de program), urmând ca în luna iulie, când s-a acordat primul credit de acest gen să crească şi mai mult, la 63.000 euro, unde s-a şi menţinut în luna august.

ÎN JOS! De la mijlocul lunii septembrie ofertele nou introduse în baza de date Imopedia.ro s-au ieftinit, trend care s-a menţinut pe parcursul întregii luni octombrie. Preţul mediu al apartamentelor de două camere din Dristor este astăzi de 58.300 euro, cu 8% mai puţin decât în iulie şi august.

Există însă segmente de piaţă şi mai afectate de revenirea cu picioarele pe pământ a proprietarilor hipnotizaţi de programul PRIMA CASĂ. Garsonierele din Berceni s-au ieftinit în ultima lună şi jumătate cu aproape 12%, având astăzi un preţ mediu de 37.200 euro.

DRISTOR

 Dristor

 

BERCENI

Berceni

 

 

 


 


  

PANTELIMON

Pantelimon

 

 

 

 

 

 

 DRUMUL TABEREI

Drumul Taberei

 

CONCURENŢII DE LA GOANA DUPĂ CASĂ CUMPĂRĂ LA PREŢURI DE PIAŢĂ

Vlad, unul din cei zece concurenţi ai concursului GOANA DUPĂ CASĂ  a cumpărat la sfârşitul săptămânii trecute un apartament de trei camere în zona Pantelimon la preţul de 70.000 euro. Chiar dacă iniţial proprietara a cerut 82.000 euro, tranzacţia s-a realizat la preţul de 70.000 euro.

Astfel s-a dovedit că Vlad a plătit un preţ apropiat de cel al preţului mediu în zonă, aşa cum reiese din analiza bazei de date Imopedia.ro. În octombrie 2009, preţul mediu al apartamentelor de trei camere existente online este de 71.400 euro. Spre comparaţie, în ianuarie 2009 aceleaşi apartamente costau 86.400 euro.

Întâmplarea este cu atât mai interesantă cu cât Vlad a găsit acest apartament prin intermediul tatălui său, care a dorit să îl „păstreze" aproape şi a găsit apartamentul prin metode neconvenţionale, nu recurgând la anunţuri, ci mergând din bloc în bloc. Mai multe amănunte aflaţi urmărind site-ul www.goanadupacasa.ro.

Imopedia.ro este portalul imobiliar cu cel mai mare trafic de vizitatori, conform Sati.ro. Imopedia.ro deţine peste 500.000 de oferte publicate de agenţii imobiliare.