Imopedia.ro a masurat intr-un sondaj impactul pe care il va avea certificatul energetic asupra pietei imobiliare

Influenta certificatului energetic asupra dinamicii preturilor din piata imobiliara trebuie privita din perspectiva criteriilor de apreciere a unui imobil de catre un potential cumparator.

O analiza recenta Imopedia.ro evidentiaza mentinerea ca prim criteriu de apreciere locatia imobilului, locatia fiind perceputa ca pozitionare geografica a imobilului, un rol important fiind detinut de orientarea si etajul apartamentului.

Comparativ cu inceputul crizei imobiliare, perioada in care preferintele erau in proportie de aproximativ 5% orientate catre apartamentele noi, in prezent peste 18% dintre cautarile de pe portalul imobiliar Imopedia.ro vizeaza acelasi segment. In perspectiva apropiata, la aceste criterii se va adauga si aprecierea asupra indicelui de confort termic.

Incepand cu ianuarie 2010 va intra in vigoare Legea nr. 372/2005, care presupune obligativitatea existentei unui certificat energetic, la incheierea unei tranzactii imobiliare. Inexistenta certificatului va conduce la anularea contractului de vanzare cumparare.

Din dorinta de a masura impactul impunerii certificatului energetic Imopedia.ro a realizat un sondaj in randul potentialilor cumparatori.

10% dintre respondenti nu tin cont de valoarea energetica a imobilului, punand in schimb pret pe alte criterii de evaluare

85% dintre respondenti tin cont de valoarea energetica a imobilului (dintre acestia 54% il considera foarte important)

5% dintre respondenti nu cunosc detalii despre certificatul energetic

„Aceasta lege ii va determina pe potentialii cumparatori sa analizeze mai atent un imobil si sa negocieze mai mult pretul pentru achizitionarea apartamentelor cu indice termic scazut.

In acest fel, legea va incuraja scaderea preturilor pentru acest segment de apartamente. Avantajul va fi astfel de partea apartamentelor noi si apartamentelor vechi reabilitate termic." Razvan Muntean, Manager General, Imopedia.ro

Obtinerea certificatului energetic presupune alocarea unei sume de ordinul sutelor de euro, in functie de suprafata imobilului evaluat, ceea ce pentru proprietari reprezinta un cost redus, asemanator cheltuielilor cadastrale.

Intrucat marja de negociere poate ajunge in prezent pana la 15-20%, un astfel de cost nu-l poate determina pe vanzator sa-si supraestimeze valoarea proprietatii.

Pe termen scurt, lipsa metodologiilor de implementare ar putea ingreuna procesul de tranzactionare, insa nu atat de mult incat sa blocheze piata imobiliara pe termen mediu sau lung.

Imopedia.ro este portalul imobiliar cu cel mai mare trafic de vizitatori, conform Sati.ro. Imopedia.ro deţine peste 500.000 de oferte Imobiliare publicate de agenţii Imobiliare