0
0
imobiliare
Mai mult decât imobiliare!
imobiliare
Servicii IMOPEDIA
blog imobiliar oferte imobiliare director imobiliar
Cele mai citite ştiri
Abonează-te la newsletter
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi informaţii despre proiectele imobiliare?
Abonează-te la newsletterul Imopedia.ro şi vei afla primul toate reducerile, promoţiile si noutaţile despre ansamblurile rezidenţiale
Email
Trimite
Un nou ANL, dar cu circuit închis: se pregătesc locuințe de stat pentru funcționarii publici
  Print
29 iun 2016 | Mihaela Ochiană, IMOPEDIA.ro | Număr afişări: 3129

Se pregătește unul dintre cele mai ample programe de construcții de locuințe din România: case și apartamente generoase, la un preț de construcție mic. O ofertă prea bună pentru a fi adevărată, pentru clienții de pe piața liberă. Aceste locuințe vor fi construite pe bani publici și vor fi destinate exclusiv angajaților din mediul public. Cel puțin în teorie, căci programele similare anterioare au dovedit că aceste reguli pot fi cu ușurință încălcate.

nou anl8.500 de locuințe construite cu un buget estimat de 285 de milioane de euro se pregătesc să intre pe piață, în următorii cinci ani. Acestea au destinația de locuințe de serviciu pentru angajații din structurile statului. Suprafața medie a acestora este de 81 mp, iar prețul de construcție este estimat la 500 de euro/mp, TVA inclus. Se vor face construcții de la zero, pe terenuri publice, iar acolo unde va fi posibil, se vor prelua construcții lăsate în paragină. Cea mai mare parte a proiectului ar trebui să fie gata în următorii cinci ani. 

Pentru a avea acces la o asemenea locuință, potențialii clienți trebuie să lucreze în instituțiile publice centrale și locale, sau structuri aflate în coordonarea, subordonarea sau sub autoritatea acestora. O altă condiție este ca ei să nu dețină în proprietate, individual sau în comun, o locuință în localitatea în care lucrează,. Singura excepție o constituie cotele-părți din locuințe dobândite prin moștenire”, explică pentru IMOPEDIA.ro avocat Carla Crăciunescu, avocat.

Locuințele vor fi oferite pentru închiriere, fără a putea fi cumpărate de locatari

Chiar și aceste locuințe sunt considerate insuficiente, pentru nevoia exprimată de către autoritățile locale. Spre exemplu, Ministerul Apărării a expus drept necesare aproximativ 15.000 de locuințe în 53 de localități, pentru 20.000 de cadre militare active. La acestea se adaugă solicitările venite din partea Consiliilor Județene din mai multe zone ale țării, precum și din partea primăriilor dar și administrațiilor naționale.  

Ca și în programele anterioare, asemenea locuințe de serviciu se predau cu interdicția de înstrăinare. Angajații statului pot locui în ele cu chirie și au obligația de a preda locuința, la momentul în care își încetează activitatea. Am mai văzut acest lucru și în trecut, dar la câțiva ani de la construcție, locuințele au ajuns să fie vândute chiriașilor, sau chiar și urmașilor acestora, în rate pe 20 de ani și cu o dobândă de 5%”, explică avocat Carla Ștefănescu.

Pentru a susține proiectul se vor mobiliza fonduri din mai multe surse ale bugetului de stat

Pentru a strânge fondurile necesare construcției, vor fi mobilizate componente ale bugetului de stat, bugetele locale, credite interne precum și externe, surse ale investitorilor privați, precum și alte surse legal constituite. Totodată, consiliile locale vor avea obligația de a asigura plata documentației tehnico-economice, proiectării și execuției aferente lucrărilor. Urmează licitațiile pentru selectarea constructorilor și aprobarea finanțării programului prin Legea anuală a bugetului de stat. 

Toate aceste eforturi din partea statului sunt justificate prin faptul că aceasta este cea mai convenabilă soluție, din punct de vedere financiar, pentru satisfacerea nevoilor angajaților statului. În rândul lor, cererea este mare iar posibilitățile bugetului de stat, reduse”, explică avocatul Carla Ștefănescu.

Un alt argument este tocmai volumul mare de locuințe pe care îl aduce acest proiect pe piață și implicațiile economice ale acestuia. Sectorul construcțiilor ar trebui să beneficieze de pe urma unui asemenea proiect, spun reprezentanții guvernului, atât la nivelul forței de muncă precum și la nivelul tranzacțiilor cu materiale de construcții și servicii dedicate domeniului.

CITEȘTE ȘI:

 

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video