Peste 10.000 de noi locuințe vor fi livrate, până la finalul acestui an, în București și Ilfov, ritmul activității din segmentul rezidențial fiind comparabil cu cel al anului 2008. Previziunile specialiștilor nu au dat greș, iar anul 2015 nu a dezamăgit: dezvoltatorii au reușit să se adapteze cererii actuale, au venit cu proiecte ușor vandabile, astfel că încrederea clienților a urcat din nou, reflectându-se în numărul de tranzacții.

38156-2015_cel_mai_bun.jpgPiața imobiliară a revenit pe un traseu pozitiv, lucru confirmat de specialiștii din toate zonele. Pe segmentul rezidențial, însănătoșirea a fost impulsionată de abilitatea dezvoltatorilor de a veni cu proiecte adaptate pretențiilor actuale, pentru fiecare categorie în parte. Potrivit datelor Coldwell Banker, până la sfârșitul acestui an, vor fi finalizate peste 10.000 de unități, în București și împrejurimi, la fel ca în anul 2008. Însă spre deosebire de trecut, acum nu se preconizează o contractare a pieței, estimările pe termen scurt fiind mai mult decât pozitive.

„Numărul de unități livrate anul acesta este similar cu cel din anul 2008. Vestea bună este că cererea este sănătoasă: peste 90% dintre aceste locuințe sunt achiziționate de clienți finali, spre deosebire de anul 2008, când doar 20% dintre unități ajungeau la clienții finali, căci 80% dintre ele erau cumpărate de investitori. Remarcăm că 2015 este cel mai bun an de după criză, pentru segmentul rezidențial, atât din punct de vedere al unităților finalizate, cât și în ceea ce privește numărul tranzacțiilor”, a precizat Gabriel Voicu, director al diviziei New Homes, din cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania. Declarația a fost făcută la conferința (RE)Construct, organizată de Wall-Street.ro

Categoria locuințelor accesibile maselor aduce, în continuare, cele mai mari venituri; cu toate acestea, specialiștii remarcă o creștere de 15-20% a segmentului adresat clasei de mijloc. Cu ajutorul consultanților imobiliari, dezvoltatorii au înțeles mai bine pretențiile clienților și și-au conceput cu atenție proiectele. Apartamentele cu două camere gândite pentru mass market se încadrează în bugetul de 40.000-45.000 euro, beneficiază de finisaje medii și de o compartimentare mai inteligentă decât în anii trecuți. În același timp, prețul locuințelor cu două camere care se adresează clienților din clasa de mijloc poate ajunge și la 75.000 euro, beneficiind însă de amplasare mai bună, suprafețe mai generoase și finisaje superioare.

Încrederea clienților a revenit la cotele de altă dată, lucru reflectat din achiziția din stadiul de execuție, subliniază specialiștii. Reputația dezvoltatorilor rămași în piață convinge atât cumpărătorii, cât și băncile. Deși avansul de doar 5% cerut în programul „Prima Casă” face ca acesta să rămână motorul activității de pe segmentul rezidențial, au apărut numeroase alte produse bancare similare, din punct de vedere al dobânzii. Iar toate aceste elemente, împreună, duc la o concluzie îmbucurătoare: nu vom vedea surprize, în perioada imediat următoare.

„Pe termen scurt și mediu, prețurile se vor menține constante. Așa au fost în ultimele 18 luni și vor continua la fel. Vom vedea locuințe noi poate chiar mai ieftine decât acum, însă ele vor fi niște produse gândite încă din stadiul de proiect să fie extrem de accesibile, nu trebuie confundate cu unitățile care se devalorizează. Dar atenție: chiar dacă cererea este sănătoasă, iar oferta este adaptată cerințelor, recomand precauție, pentru a nu repeta greșelile trecutului”, a mai subliniat în cadrul conferinței Wall-Street Gabriel Voicu, director al diviziei New Homes, din cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

10 septembrie 2015