0
0
imobiliare
Mai mult decât imobiliare!
imobiliare
Servicii IMOPEDIA
blog imobiliar oferte imobiliare director imobiliar
Cele mai citite ştiri
Abonează-te la newsletter
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi informaţii despre proiectele imobiliare?
Abonează-te la newsletterul Imopedia.ro şi vei afla primul toate reducerile, promoţiile si noutaţile despre ansamblurile rezidenţiale
Email
Trimite
Peste 750.000 mp spaţii de birouri ar putea deveni vacante în Bucureşti în perioada 2012-2014
  Print
05 iul 2012 | Mihaela Ochiană, IMOPEDIA.ro | Număr afişări: 3117

Următorii trei ani vor aduce oportunităţi interesante pe piaţa de birouri din Capitală. Şi asta după ce aproape 754.000 mp de spaţii de birouri vor fi disponibile în piaţă şi vor fi astfel obiectul reînnoirilor şi renegocierilor. Cererea va fi determinată de contractele de închiriere care vor ajunge la maturitate în perioada 2012-2014, potrivit unui studiu realizat de Colliers International România.

Peste 750.000 mp spaţii de birouri ar putea deveni vacante în Bucureşti în perioada 2012-2014Peste 90.000 mp din această suprafaţă sunt reprezentaţi de contractele de închiriere care vor expira în 2012. În 2013 şi 2014, suprafaţa totală a spaţiilor de birouri care ar putea fi eliberate va creşte considerabil, ca o consecinţă a expirării contractelor încheiate în timpul boom-ului imobiliar, respectiv în perioada 2006-2008. Astfel, este foarte probabil ca o bună parte dintre clienţii ale căror contracte expiră în 2012, 2013 sau 2014 să încerce să valorifice oportunităţile din piaţă pentru a obţine condiţii de închiriere mai avantajoase.

“Printre companiile care ar putea căuta să îşi relocheze birourile se numără cu precădere cele care ocupă în prezent spaţii ce nu corespund standardelor calitative ale clădirilor de clasă A, sau care, în condiţiile modificării unor premise de business, vor dori fie să îşi consolideze operaţiunile într-o singură clădire, fie să îşi extindă suprafaţa de lucru, pentru care actualul proprietar nu poate oferi soluţii valide”, a declarat Daniela Popescu, Senior Associate in cadrul departamentului de Evaluări şi Consultanţă din cadrul Colliers International Romania.

Impactul crizei financiare a modificat mecanismele pieţei de birouri, majoritatea deciziilor vizează acum optimizare a costurilor. În acelaşi timp, pe măsură traficul bucureştean a devenit tot mai aglomerat, accesibilitatea este acum una dintre cele mai importante caracteristici ale unei clădiri de birouri, prezenţa unei staţii de metrou în vecinătatea acesteia devenind criteriu esenţial de selecţie. Prin urmare, companiile au renunţat la CBD (Central Business District) – considerat în mod tradiţional zona ideală pentru poziţionarea unui sediu central – în favoarea ratelor mai avantajoase ale chiriilor din locaţiile semi-centrale. Companiile ale căror birouri sunt situate în regiuni greu accesibile vor căuta, cel mai probabil, să se mute în clădiri aflate în apropierea staţiilor de metrou, în ciuda unui nivel al chiriei mai mare.

Un alt posibil scenariu vizează tendinţa chiriaşilor de a opta pentru reînnoirea contractului în spaţiul existent, în lipsa unor alternative mai avantajoase, care să acopere bugetul de reamenajare pe care îl presupune relocarea. În ultima perioadă, însă, dezvoltatorii au ales să ofere bugete de fit-out ca stimulent în procesul de atragere a noilor chiriaşi, se mai arată în acelaşi studiu.

Alături de spaţiile de birouri care vor deveni vacante în urma expirării contractelor de închiriere, în următorii trei ani vor fi livrate noi proiecte în Bucureşti, cu precădere în zonele semi-centrale, unde au fost anunţate deja peste 170.000 mp de birouri noi.

“Aşa cum demonstrează proiectele livrate sau anunţate în ultimele 18 luni, noile clădiri de birouri vor încerca să adreseze cât mai bine nevoile din ce în ce mai complexe alte chiriaşilor, prin design şi specificaţii tehnice avansate” explică Maria Florea, Associate Director în cadrul departamentului de birouri al Colliers.

CITEȘTE ȘI Bucureştiul recapătă o clădire emblematică: cea mai mare construcţie din Piaţa Victoriei


 

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video