0
0
imobiliare
Mai mult decât imobiliare!
imobiliare
Servicii IMOPEDIA
blog imobiliar oferte imobiliare director imobiliar
Cele mai citite ştiri
Abonează-te la newsletter
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi informaţii despre proiectele imobiliare?
Abonează-te la newsletterul Imopedia.ro şi vei afla primul toate reducerile, promoţiile si noutaţile despre ansamblurile rezidenţiale
Email
Trimite
Apartamentele cu TVA redus, cele mai căutate. Plafonul se mărește, de la începutul lui 2016
  Print
25 nov 2015 | Raluca Joiţa, IMOPEDIA.ro | Număr afişări: 2802

Reducerea TVA-ului pentru anumite locuințe este una dintre cele mai apreciate măsuri fiscale, cu un efect pozitiv asupra dezvoltării segmentului rezidențial. Apartamentele care beneficiază de reducerea TVA-ului sunt primele vândute, chiar și în cele mai bune zone ale Capitalei. Specialiștii estimează că vânzările vor crește de la începutul lui 2016, odată cu mărirea plafonului de preț pentru locuințele ce beneficiază de cotă redusă de TVA (de la 85.000 euro la puțin peste 100.000 euro).

Apartamentele cu TVA redus, cele mai căutate (sursa foto: Park Residences)Clienții care achiziționează o locuință cu un preț de până în 380.000 lei (respectiv 85.000 euro) și o suprafață de maximum 120 mp beneficiază de TVA redus, de doar 5%. Aceasta este una dintre cele mai bune măsuri fiscale implementate pentru a sprijini sectorul construcțiilor, cred cei care activează în acest domeniu, subliniind că aceste locuințele care se încadrează în acești parametri sunt primele vândute, în majoritatea ansamblurilor rezidențiale, indiferent de zonă.   

Prețul mai mic îi atrage chiar și pe clienții care se mută în Nordul Capitalei, una dintre cele mai apreciate zone din oraș. În Park Residences 5, din zona Piața Presei Libere, locuințele cu două camere s-au vândut integral, datorită avantajului creat de măsurile fiscale.

„Cele mai solicitate apartamente au fost cele care s-au încadrat în plafonul de TVA de 5%, adică într-un preț maxim de 380.000 lei. Apartamentele cu două camere s-au vândut integral, în mare parte datorită finanțării prin Prima Casă și faptului că au beneficiat de TVA redus de 5%. În topul vânzărilor, pe locul doi s-a situat segmentul apartamentelor cu trei camere, din care s-au vândut 70%, iar pe locul trei segmentul apartamentelor cu patru camere, cu 58%. Gradul general de ocupare al ansamblului este de 70%, la sfârșitului lunii noiembrie 2015”, declară Emanuel Poștoacă, General Manager al Nordis.

Reprezentanții Nordis se așteaptă la o creștere a vânzărilor de locuințe cu trei camere din zona de Nord a Capitalei, datorită noilor măsuri fiscale ce vor intra în vigoare în mai puțin de două luni. De la 1 ianuarie 2016, va crește plafonul de preț pentru locuințele ce beneficiază de cotă redusă de TVA de 5%, ajungând la 450.000 lei (respectiv circa 101.000 euro).  

„De la 1 ianuarie 2016, și apartamentele cu trei camere se vor încadra în noua grilă de TVA redus, de 5%, ca urmare a creșterii plafonului maxim prin lege. Dintre apartamentele disponibile în acest moment, circa 69% sunt cu 3 camere, iar dintre acestea, peste 60%  au prețuri situate în intervalul 380.000 lei – 450.000 lei și vor putea fi vândute cu ajutorul TVA-ului de 5%”, mai spun reprezentanții Nordis.

Spre deosebire de anii trecuți, în care cei mai mulți cumpărători achiziționau cu intenția de a vinde ulterior, cu un preț mai mare, în prezent, peste 80% dintre locuințe sunt achiziționate de clienți utilizatori finali, numărul celor care cumpără cu scop investițional scăzând la 20%. În același timp, dintre cumpărătorii apartamentelor din ansamblul amplasat în apropierea Pieței Presei Libere, circa 75% au accesat un tip de credit bancar, iar 25% au avut surse proprii de finanțare.

„O altă măsură benefică pentru cumpărătorii ce doresc să achiziționeze un apartament în ansamblul Park Residences 5, este măsura de reducere a TVA de la 24% la 20%, ce va aduce o reducere a costului de achiziție pentru apartamentele a căror valoare depășeste plafonul de 450.000 lei. Pe lângă reducerea TVA de la 24% la 20% și creșterea  pragului pentru TVA de 5% la achiziția unui apartament de la 380.000 la 450.000 lei (în condițiile legii), o altă măsură binevenită în sectorul construcțiilor și imobiliarelor este cea de taxare inversă pentru TVA în cazul dezvoltării imobiliare, începand cu 1 ianuarie 2016”, conchid reprezentanții grupului de firme imobiliare Nordis.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

 

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video