Birouri , spații comerciale de vanzare in Universitate Bucuresti

Cauți anunturi imobiliare de Birouri , spații comerciale de vanzare in Universitate Bucuresti? Vanzari birouri , spații comerciale in Universitate Bucuresti . Vezi pe imopedia cele mai bune anunțuri de Birouri , spații comerciale de vanzare in Universitate Bucuresti . Vezi si in Centru Bucuresti Pentru alte judete vezi si Dambovita, Giurgiu, Prahova, Ialomita

Localizare

Zona Universităţii este situată în sectorul 1 al Capitalei, chiar la kilometrul 0. Acolo este şi centrul istoric al Municipiului Bucureşti. Numele acestei zone vine de la Universitatea Bucureşti, situată în buricul târgului, în Piaţa Universităţii, pe bulevardul Mihail Kogălniceanu. Aici se află multe clădiri importante din Bucureşti, care delimitează, de fapt, această zonă: Teatrul Naţional I.L. Caragiale, Banca Naţională a României, Palatul BCR, Hotelul Intercontinental, Spitalul Colţea, Muzeul Municipiului Bucureşti, cunoscut mai degrabă ca Palatul Şuţu, Biblioteca Centrală Universitară, Casa Capşa, Cercul Militar Naţional. Aproape de Piaţa Universităţii se află atât parcul Cişmigiu, cât şi ceea ce a fost odată Hotel Cişmigiu.

Istoric

Piaţa Universităţii este un loc simbolic, cu o istorie încărcată. Aici s-a desfăşurat revoluţia din decembrie 1989. Tot aici a fost şi mineriada din 1990.

Însă zona are şi o istorie mult mai îndepărtată. Una dintre primele clădiri de aici a fost construită ân secolul al XVI-lea. Este vorba despre Mănăstirea Sfântul Sava, ctitorită de pârcălabul Andronache în partea de nord a Curţii Domneşti. În secolul următor, Constantin Cantacuzino a întemeiat Şcoala Domnească, instituţie ce avea sediul în incinta mănăstirii. În timp, şcoala s-a dezvoltat şi a fost mutată într-un sediu propriu, iar mănăstirea a fost demolată. Piaţa Universităţii a început să prindă contur în perioada 1857-1869, când a fost construită clădirea Universităţii Bucureşti.

Apoi a apărut bulevardul Mihail Kogălniceanu, căci clădirea trebuia pusă în valoare. Autorităţile au îndepărtat orice urmă a fostei mănăstiri şi s-au arătat interesate de mobilarea stradală. Aşa se face că, în anul 1874, în viitoarea Piaţă a Universităţii a fost aşezat unul dintre primele monumente publice: statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, realizată de sculptorul Carrier Belleuse.

Cât despre platoul propriu-zis, acesta este locul pe care a fost amenajată Grădina Botanică până la mutarea acesteia pe amplasamentul actual. În perioada 1928-1930 arhitecţii Nicolae Ghica-Budeşti şi Alexandru Baucher au proiectat corpurile care continuă clădirea Universităţii. Conturul actual al Pieţei Universităţii a fost decis în 1904, când a fost adăugată piaţa propriu-zisă, la intersecţia bulevardelor Carol şi Brătianu.

Administraţie şi economie

Piaţa Universităţii este dominată de blocuri înalte, interbelice, iar verdeaţa e pe cale de dispariţie. Clădirile sunt vechi, cu apartamente spaţioase, construite începând din anii 60. Nu există imobile apărute după 1990. Singurele lucrări efectuate au fost cele de restaurare a clădirilor din centrul istoric.

Aici găsim toate utilităţile necesare: apă, canalizare, gaze, telefon, internet. Zona este înţesată de bănci, magazine şi cafenele. Tot aici este situat Spitalul Colţea, monument istoric. În apropiere se află liceul Gheorghe Lazăr, de altfel cam singura instituţie de învăţământ din zonă în afară de Universitatea Bucureşti.

De la Universitate ajungi imediat oriunde. Ai la dispoziţie metroul, autobuze sau troleibuze. Tot aici există un pasaj pietonal subteran, care a fost construit o dată cu staţia de metrou. Momentan, acesta este în renovare. Tot în renovare, sau, mai bine zis reconstrucţie, este şi Hotel Cişmigiu. De acest proces se ocupă firma Hercesa, dar lucrările par să nu înainteze.

Piaţa Universităţii este locul de întâlnire al tuturor. Pe scări la TNB, la fântâna din spatele Universităţii sau „la coada calului" (este vorba despre statuia lui Mihai Viteazu). Sunt repere ale celor care se văd cu prietenii în oraş. De la Universitate ajungi rapid în cluburile sau cafenelele din centrul vechi.