Ajută Ucraina RO23BTRLRONCRT00T0717903
RO35BTRLEURCRT00T0717902
RO75BTRLUSDCRT00T0717902

Pentru prima dată în istoria breslei imobiliare din România, profesioniștii din domeniu s-au unit și au inițiat o campanie umanitară. Oameni pentru oameni este despre ajutarea refugiaților ucraineni să-și găsească un acoperiș deasupra capului, pe timpul șederii lor în țara noastră.

Războiul izbucnit în țara vecină a scos la iveală omenia românilor. Fiecare a încercat să ajute cum și cât a putut. Realtorii și agenții imobiliari au trecut la un alt nivel, atunci când au înțeles că, uniți, pot face infinit mai mult decât individual și că pot oferi refugiaților ucraineni nu doar mâncare și haine, ci ceea ce știu cel mai bine: un acoperiș deasupra capului. Imediat, au început să facă „matching” între nevoile acestora și proprietățile disponibile.

David Grigorescu și Daniel Dobre au vorbit cu Răzvan Muntean, în emisiunea ZAI la o cafea, despre campania Oameni pentru oameni.

Prima etapă a fost șocul față de ceea ce se întâmplă la doi pași de România. Apoi, a venit natural dorința de a face ceva. Ne-am dat seama că foarte mulți profesioniști în imobiliare gândesc în aceeași direcție – de a ajuta. Mi-am dat seama că fiecare acționează individual sau în grupuri mici, ceea ce duce la o eficiență mult mai mică decât ar avea o organizație, o structură.Ne-am întâlnit și am legat tot proiectul de ceea ce știm noi să facem mai bine: real estate. Nu este vorba doar despre membrii APAIR, ci de peste 10.000 de profesioniști imobiliari din România. Am primit mesaje de susținere de la organizații din toată lumea, precum NAR sau CEPI.Avem nevoie de stocuri de proprietăți, ceea ce facem zi de zi. Nu mai avem cerere de cumpărare/închiriere. Avem cerere de locuire într-un caz umanitar. Rolul nostru este să facem acest „matching”, această potrivire cât mai bună, astfel încât oamenii aceștia să aibă unde să pună capul pe pernă la noapte

a precizat David Grigorescu.

Profesioniștii din breasla imobiliară au inventariat nevoile refugiaților ucraineni. Au strâns bani pentru transport, mâncare și haine, dar și informații despre proprietățile disponibile.

APAIR a creat niște formulare extrem de simple, prin care oricine poate pune la dispoziția refugiaților o proprietate mobilată, utilată, care are apă caldă și căldură. Adică toate condițiile necesare pentru a putea fi locuită imediat.

În prezent, accentul este pus pe refugiații aflați în tranzit în țara noastră, însă, dacă va fi necesar, vor fi găsite și soluții pe termen mediu și lung.

Mai mult decât atât: Asociația este în contact permanent cu vămile, cu Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Capitalei și cu Ambasada Ucrainei.

Există niște oameni care au nevoie, există niște proprietăți și mai suntem noi. Trebuie să facem legătura între proprietăți și oamenii care au nevoie.Ne folosim influența, cunoștințele, pentru a dobândi acces la proprietăți, fie că sunt camere de hotel, unele oferite gratuit, altele contra cost la prețuri negociate. Avem acces la proprietăți oferite de clienții noștri, proprietăți care erau de închiriat sau erau libere și pe care ni le-au pus gratuit la dispoziție. Avem proprietăți care ne-au fost puse la dispoziție pentru închiriere pe termen lung la niște prețuri mult mai mici decât piața. Avem acces gratuit la proprietăți din AIRBNB. Avem orice tip de proprietate posibil.Încercăm să ducem dincolo de graniță acțiunea asta și oamenii să plece din casa lor știind că vor trece vama, că cineva îi va aștepta și îi va aduce în București pe Moșilor să stea aici

a explicat Daniel Dobre

În prezent, APAIR caută translatori, vorbitori de rusă sau ucraineană, pentru a reuși să comunice rapid și eficient cu refugiații.

IMOPEDIA s-a alăturat inițiativei comunității Agenților Imobiliari din România (APAIR) și Republica Moldova (APAIM) pentru ajutorul refugiaților din Ukraina.

2 March 2022