Sunt celebre pentru zonele lor comerciale, pentru viaţa de noapte şi distracţiile pe care le oferă sau pentru istoria şi vechimea lor. Vorbim de cele mai cunoscute bulevarde din lume, IMOPEDIA.ro prezintă clasamentul primelor zece.

21117-lombard.jpg10. Lombard Street - San Francisco, SUA

Situată între străzile Hyde şi Leavenworth din San Francisco, strada Lombard este renumită pentru că ar fi cea mai încovoiată stradă din lume. Această faimoasă bucată a străzii Lombard, care conţine opt curbe periculos de strânse, a fost creată pentru a mai reduce din panta extrem de abruptă a dealului. În această porţiune, limita de viteză este de 8 km/h. Alte două străzi renumite pentru cât de întortocheate sunt - Vermont Street, tot din San Francisco şi Snake Alley, din Burlington, Iowa.

21119-abbey_road.jpg9. Abbey Road - Londra, Marea Britanie

Abbey Road este în nordul Londrei, iar faima acestei străzi este legată de formaţia britanică. Abbey Road Studios, din capătul sudic al străzii, sunt studiourile unde formaţia Beatles a înregistrat 90% dintre albume. În aprilie 1969, băieţii s-au reunit pentru a-şi înregistra ultimul album, pe care l-au denumit „Abbey Road". Albumul s-a vândut în numeroase copii, fiind cel mai de succes album Beatles. Pe copertă a fost o fotografie, acum faimoasă, cu trecerea de pietoni de pe această stradă. Astăzi, turişti din întreaga lume vin în acest loc, pentru a-şi face propria lor fotografie în timp ce traversează faimoasa stradă.

21125-hollywood_walk_of_fame.jpg8. Hollywood Walk of Fame - Hollywood, SUA

Walk of Fame, de pe faimosul Hollywood Boulevard, constă într-o serie de stele încorporate în trotuar, pentru a comemora actori celebri, muzicieni talentaţi, regizori, producători de film, trupe de teatru sau alţi artişti care au contribuit semnificativ la industria divertismentului - sunt peste 2.400 de stele. Oricine poate nominaliza pe oricine este activ în domeniul de entertainment, pentru a i se încorpora o stea. Astfel că, în fiecare an, Camera de Comerţ Hollywood primeşte peste 200 de recomandări, cu voturile de rigoare.

21128-la_rambla.jpg7. La Rambla - Barcelona, Spania

Cu imenşi şi înverziţi copaci aliniaţi de-a stânga şi de-a dreapta, La Rambla este cea mai aglomerată şi cea mai animată arteră pietonală din Barcelona. În cea mai mare parte a timpului, sunt mult mai mulţi turişti decât localnici, care se plimbă pe Rambla, ceea ce a schimbat caracterul acestui bulevard. Astăzi, cele mai multe magazine situate aici se adresează turiştilor. De altfel, tot din cauza aglomeraţiei, a devenit principalul loc de activitate al hoţilor de buzunare. De multe ori, zona este denumită Las Ramblas (la plural), deoarece sunt, de fapt, mai multe străduţe turistice pe lângă cea principală.

21131-orchard_road.jpg6. Orchard Road - Singapore

Orchard Road este principala stradă de shopping din Singapore, frecventată atât de localnici, cât şi de turişti, astfel că a devenit una dintre principalele atracţii turistice. În traducere, numele înseamnă Drumul Livezilor, iar astăzi nu mai este flancat de livezi, ci de mall-uri, restaurante cu renume, lanţuri de cafenele, cluburi de noapte şi hoteluri. De asemenea, aici îşi are reşedinţa oficială preşedintele Singapore, Istana. Bulevardul este absolut fermecător şi pe parcursul Crăciunului, fiind celebru în întreaga lume pentru decoraţiile uluitoare - reni care ies din palmieri şi case de turtă dulce „construite" pe zăpadă artificială.

21132-khao_san_road.jpg5. Khao San Road - Bangkok, Tailanda

Khao San Road este, teoretic vorbind, o străduţă poziţionată la mică distanţă de râul Chao Phraya din Bangkok. Khaosan înseamnă „orezul râşnit", numele fiind o amintire ale vremurilor trecute, când strada era una dintre cele mai importante artere comerciale de orez, din Bangkok. În ultimii 20 de ani, strada s-a transformat radical, devenind faimoasă printre turiştii care călătoresc cu cortul. Aici se poate găsi cazare la preţ redus, de la hosteluri fără nume la hoteluri rezonabile de trei stele. De asemenea, este o ofertă bogată de baruri, restaurante, cantine, magazine, internet-caffe şi agenţii de turism.

21133-wall_street.jpg4. Wall Street - New York, SUA

Wall Street este sufletul şi istoria Districtului Financiar, precum şi căminul Bursei din New York. Numele a devenit un sinonim cu măreţele afaceri americane sau cu bursa de valori. O îngustă străduţă care face legătura cu Broadway, Wall Street a primit denumirea sa actuală din pricina unui perete de fortăreaţă care a fost construit de nemţi, în secolul XVII, pentru a-şi proteja comunitatea. Deja la sfârşitul secolului VIII, speculatorii şi comercianţii se întâlneau în capătul Wall Street, lângă un copac veşnic verde, pentru a face trocuri neoficiale. Acestea au fost începuturile Bursei din New York, care a fost inaugurată în 1817. Alte străzi din New York, faimoase pe plan internaţional, sunt Broadway, Fifth Avenue sau Madison Avenue.

21134-via_dolorosa.jpg3. Via Dolorosa - Ierusalim, Israel

Via Dolorosa este traducerea în latină pentru Drumul Suferinţei şi are această denumire deoarece urmăreşte ultimii paşi ai lui Iisus, în drumul său spre răstignire. Faimoasa stradă străbate Vechiul Oraş din Ierusalim, are o lungime de 250 metri, iar ruta sa a fost de nenumărate ori schimbată de-a lungul istoriei, în funcţie de descoperirile arheologice făcute. Informaţiile recente relevă faptul că ruta iniţială era şi cea mai realistă. Indiferent de informaţiile ştiinţifice, pelerinii urmează cu sfinţenie acest drum, identificându-se cu suferinţa lui Hristos. De-a lungul drumului sunt 14 Opriri ale Crucii, fiecare având descrisă povestea sa.

21135-las_vegas_strip.jpg2. Las Vegas Strip - Las Vegas, SUA

Centrul internaţional al jocurilor de noroc, Las Vegas este o aşezare fără vechime istorică, din mijlocul deşertului Nevada. Cazinourile pot fi găsite oriunde în Las Vegas, dar această faimoasă fâşie, parte din Las Vegas Boulevard, le reuneşte pe cele mai multe. Aici se găsesc hoteluri cu mega-cazinouri, decorate opulent, cu o mare atenţie acordată detaliilor, pentru a crea o atmosferă de-a dreptul fantastică. Cele mai multe cazinouri au nume, decoruri şi teme care evocă romantismul şi misterul.

21136-champs-elysees.jpg1. Champs-Elysées - Paris, Franţa

Cu ale sale cochete cafenele, magazine de lux, cinematografe sau boutique-uri, Champs-Élysées este una dintre cele mai uşor de recunoscut artere din Paris şi din întreaga Franţa, este de-a dreptul un brand. Acest bulevard uriaş şi elegant începe de la Place de la Concorde şi se termină la Arc de Triomphe. De asemenea, superlativul absolut în ceea ce priveşte shoppingul în Paris - aici sunt toate „numele" din industria modei, cele mai vizitate şi apreciate magazine, situate la parterul clădirilor. Etajele superioare sunt, în general, ocupate de companii şi firme, întrucât mult prea puţini oameni îşi permit să locuiască pe Champs-Elysées.

CITEȘTE ȘI: Top 10 - Parcuri internaţionale celebre


23 September 2011