Piaţa imobiliară pariziană nu cunoaşte termenul de "criză". Vânzările merg aici mai bine ca oricând. Preţurile sunt chiar mai mari decât în perioada de dinaintea crizei financiare.

Piata imobiliara din ParisParisul, la fel ca New York-ul sau Londra sunt metropole percepute ca branduri imobiliare puternice, iar cumpărătorii proprietăţilor de aici se identifică cu valorile oraşelor. Aşa că mulţi sunt dispuşi să plăteasă sute de mii de euro pentru o locuinţă.

Preţurile locuinţelor din Paris au crescut cu 97% între anul 2000 şi 2008, inclusiv în cartierele cele mai ieftine ale Parisului. Consultanţii imobiliari spun că americanii care au achiziţionat o proprietate acum zece ani au câştigat aproape 40% numai din rata de schimb valutar. Iar preţurile apartamentelor din Manhattan au evoluat similar în ultima decadă cu cele ale apartamentelor din 6eme Arrondissement.
 

  • Pentru un apartament central, preţul mediu este de 8.500 euro/mp (apartamentele de calitate au preţuri între 15 şi 25.000 euro/mp)
  • Pentru o locuinţă poziţionată în afara zonelor centrale, preţul mediu este de 5.000 euro/mp

„Piaţa imobiliară din Paris nu a fost niciodată mai puternică ca acum, când cererea depăşeşte cu mult oferta. Cumpărători din întreaga lume caută pieţe stabile pentru a investi, iar Paris dovedeşte în continuare că este în topul listei" spune Tim Swannie, director al Home Hunts, agenţie specializată în proprietăţi de lux.

Apartamentele vechi, cele mai tranzacţionate proprietăţi

Pe piaţa imobiliară pariziană regulile sunt făcute de apartamente, nu de case. Şi asta pentru că în oferte foarte rar se găsesc case scoase la vânzare. De aceea, atunci când apar pe piaţă, au preţuri considerate fabuloase de cei care nu sunt obişnuiţi cu o piaţă scumpă prin excelenţă. Casele cu istorie se tranzacţionează rar, aşa că nici nu merită luate în considerare ca punct de reper al pieţei imobiliare, spun analiştii.

În mod atipic faţă de alte capitale europene, în Paris sunt foarte căutate apartamentele în blocuri vechi, deoarece au o aură aparte. Aceste clădiri, de multe ori, se aseamană cu imobilele interbelice bucureştene, cu holuri strâmte, scări înguste şi întunecoase, ferestre către curţi interioare pline de acareturi şi frânghii de rufe.

Dar la Paris „faima face piaţa", aşa că nu este o surpriză dorinţa străinilor de a achiziţiona locuinţe: cel puţin 60% dintre cumpărători sunt străini din toate colţurile lumii, mai ales ruşi şi arabi. În mediile imobiliare pariziene a făcut vâlvă anul trecut vestea că o prinţesă din Orientul Mijlociu a cheltuit un preţ fabulos - aproape 100 milioane dolari - pentru o locuinţă amplasată pe malul stâng al Senei.

În zona supranumită „Triunghiul de Aur", lângă Champs-Élysées, preţurile apartamentelor au urcat cu aproape 40% în ultimul an, dat fiind interesului crescut al cumpărătorilor din Orientul Mijlociu şi Rusia. Datorită „şeicilor roşii", adică a miliardarilor ruşi, în anumite restaurante pariziene cu ştaif lista de bucate este scrisă şi în limba lui Tolstoi.

Chiriile sunt comparabile cu cele din alte centre culturale

Chiriile din Paris sunt printre cele mai scumpe din lume. Chiria medie lunară pentru un apartament cu un dormitor în centru este de aproape 1.000 euro/lună, dar scade la 730 euro/lună pentru locuinţele poziţionate spre marginea oraşului. Apartamentele de trei dormitoare situate central au un preţ mediu lunar de 2.300 euro, pe când preţul celor semicentrale coboară la 1.600 euro/lună.

Parisul este împărţit în 20 de cartiere sau arrondissements, numerotate în spirală, începând din centrul oraşului, de pe malul drept al Senei. Cele mai dorite şi cele mai apreciate în termeni de experienţe pariziene sunt numerele 1, 4, 5, 6 şi 7, toate lângă râu, în inima oraşului şi toate poziţionate cât mai sus pe scara preţurilor. Cele mai mici preţuri se găsesc momentan în cartierele 18, 19 şi 20, urmate de 10 şi 13.

Fiecare arrondissement este distinct, ca un sătuc sau mic oraş în sine, cu detaliile sale specifice.

1er arrondissement - preţul mediu al proprietăţilor imobiliare: 9.500 euro/mp. Este cel mai puţin locuit cartier, dar şi cel mai vizitat, aici fiind Luvrul, Grădinile Tuileries. Proprietăţile rezidenţiale sunt limitate, iar tranzacţiile făcute (de multe ori cu circuit închis) se fac la preţuri premium.

4eme arrondissement - preţul mediu al proprietăţilor imobiliare: 10.500 euro/mp. Cămin al Catedralei Notre-Dame şi al Centrului Pompidou, este un cartier istoric, numit şi „Le Marais", o alegere bună pentru amatorii de viaţă de noapte, shopping sau galerii de artă.

5eme arrondissement - preţul mediu: 9.500 euro/mp. Pe malul stâng al Senei, aici se găseşte binecunoscutul Cartier Latin. Centru academic încă din vremuri medievale, cartierul găzduieşte Universitatea Sorbona.

6eme arrondissement - preţul mediu: 11.100 euro/mp. Cămin al multor instituţii academice prestigioase, această zonă are cel mai mare parc din oraş, Grădinile Luxemburgului, Grădinile Palatului Luxemburg. Combinaţia de străzi medievale şi unele dintre cele mai în vogă restaurante, baruri, cafenele şi case de modă din Paris, face ca aceasta să fie cea mai scumpă zonă din oraş.

8eme arrondissement - preţul mediu: 9.000 euro/mp. Aici se regăseşte Arcul de Triumf, Champs-Elysées şi Piaţa Concorde. Faţă de cele prezentate mai sus, este considerat a fi un cartier mult mai ieftin şi mai accesibil.

Citeşte şi Super ofertă: o săptămână la Paris începând de la 375 euro
 

Galerie Foto

 

28 May 2011