A avea propriul tău cămin face parte din ideologia americană. În Big Apple nu se mai aplică aceeaşi idee, deoarece proprietăţile sunt inaccesibile pentru marea parte a populaţiei. Chiar dacă le-au scăzut preţurile, aici se găsesc printre cele mai scumpe apartamente din lume.

Sursa: imopedia.roToţi cei care trăiesc în New York sunt consideraţi a fi „un transplant" - nimeni nu este de nicăieri. Chiar şi cei care au crescut în Upper East Side, s-au mutat undeva mai în centru şi au descoperit că este ca şi cum s-ar fi mutat în cu totul alt oraş.

Piaţa imobiliara din New York este usturătoate. Oamenii cheltuiesc sume obscen de mari pentru a avea o locuinţă în cel mai râvnit oraş al planetei. Chiar şi pentru un apartament închiriat se aruncă bani mulţi pentru comisionul brokerului, chiria pe prima şi ultima lună, precum şi depozitul de securitate. După ce se întristează că şi-a cheltuit şi ultimul bănuţ, chiriaşul new york-ez îşi aminteşte că trebuie să se considere norocos că este acolo.

Preţuri medii de închiriere:
• Apartament cu un dormitor - central: 2.400 dolari/lună; semicentral şi periferic: 1.600 dolari/lună
• Apartament cu trei camere - central: 4.800 dolari/lună; semicentral şi periferic: 2.800 dolari/lună
Sursa: Numbeo Cost of Living

Decădere a sectorului imobiliar şi a domeniilor conexe

În primele trei luni ale acestui an, angajările în sectorul construcţiilor au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 13 ani - circa 101.000 de oameni (conform New York Building Congress). Per total, ramura construcţiilor s-a micşorat cu 25% faţă de perioada de vârf din 2008, când erau 136.000 angajaţi în domeniu. Ultima oară când lucrurile stăteau aşa de rău, era la sfârşitul anului 1998, când în branşă lucrau 99.000 de persoane.

Volumul tranzacţiilor imobiliare încheiate a scăzut cu 27%, de la 3.200 anul trecut (în primele trei luni ale anului) la aproximativ 2.400 anul acesta (sursa: streeteasy.com). Vânzările de apartamente vechi s-au diminuat cu 25%, iar numărul tranzacţiilor cu apartamente noi s-a redus dramatic cu aproape 55% faţă de 2010. Cu toate acestea, preţul mediu pe metru pătrat a crescut cu 3,5%.

Preţurile medii la apartamente:
• În centrul oraşului - 10.000 dolari/mp
• În zone semicentrale şi periferice - 5.200 dolari/mp
Sursa: Numbeo Cost of Living

Cele mai cunoscute zone

New York este împărţit în cinci comitate: Manhattan, Brooklyn, Queens, Bronx şi Staten Island. Dintre acestea, Manhattan este cel mai vechi, cel mai dens populat şi cel mai bine cotat dintre toate. De asemenea, este un centru financiar, cultural şi comercial al Statelor Unite, precum şi al întregii lumi.

Manhattan are o multitudine de cartiere diferite, fiecare cu şarmul său aparte. Midtown East este căminul a nenumărate corporaţii, inclusiv al O.N.U., zonă rezidenţială aleasă de mulţi datorită avantajului de a merge pe jos la serviciu. În sud, Murray Hill este un cartier cu o combinaţie unică de clădiri vechi şi construcţii moderne. Midtown West reprezintă centrul artelor, cuprinzând zona teatrului Broadway şi Carnegie Hall.

Spre nord, Upper East Side este cunoscut pentru cele mai exclusiviste apartamente şi townhouses. Upper West Side oferă o plentitudine de clădiri dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial, precum şi brownstones. Ambele cartiere sunt în apropierea celor mai bune şcoli atât publice, cât şi private.

Şi jumătatea de jos a Manhattan-ului conţine o varietate de zone. În Chelsea, locuitorii apreciază pulsul cartierului, incluzând multe galerii de artă, restaurante şi facilităţi de relaxare. Greenwich Village şi-a păstrat aerul boem prin construcţiile tipice vremurilor demult apuse şi continuă să fie una dintre cele mai dorite zone rezidenţiale. Gramercy Park este un cartier istoric, unde se pot admira construcţii din secolul XIX care înconjoară un parc cu aer londonez.

Soho, cartier cu multe apartamente „loftstyle", este animat de aglomeraţia de magazinaşe internaţionale. Spre sud, Tribeca oferă mansarde spaţioase, restaurante remarcabile şi şcoli excelente. Wall Street a evoluat recent într-o comunitate rezidenţială „la modă" , bucurându-se de o creştere a popularităţii fără precedent în ultimii douăzeci de ani.

Tipuri de apartamente şi clădiri

Pe piaţa imobiliară din New York se foloseşte un limbaj aparte. Înţelegerea următorilor termeni poate fi de folos.

Mansarde (loft apartments). Se regăsesc în foste clădiri comerciale care au fost transformate în clădiri de locuinţe. Acestea sunt caracterizare de spaţii mari deschise, cu tavan înalt şi sunt găsite, de cele mai multe ori, în partea de jos a Manhattan-ului. Stilul acesta a fost apreciat de către clienţi, aşa că apartamentele „loftstyle" au fost construite şi în restul oraşului.

Clădirile din perioada post-război (denumite şi „cu portar de lux"). Sunt imobilele de după Al Doilea Război Mondial. Este vorba despre blocuri-turn, cu locuinţe care au camere înguste şi multe alcovuri. Cele mai multe sunt dotate cu sisteme de ventilaţie prin pereţi şi alte noutăţi tehnologice, majoritatea având portar.

Clădirile din perioada pre-război. Sunt construite înaintea celui de-al Doilea Război Mondial. Caracteristic acestor apartamente sunt camerele spaţioase, şemineurile, parchetul din lemn masiv şi tavanele înalte cu ornamente. Nu toate, dar cele mai multe au şi portar.

Case înşirurite, cu terasă (townhouses sau brownstones). Sunt case ce au fost odată unifamiliale, dar care astăzi sunt transformate în clădiri de apartamente. Majoritatea s-a construit la sfârşitul secolului XIX sau începutul secolului XX. Cele mai multe au grădini interioare, apartamente cu şemineu, podele vechi şi detalii ornamentale interioare.

Imobile fără lift (walk-up buildings). Clădiri de cinci etaje, care nu au lift şi nici portar. Sunt printre cele mai accesibile locuinţe din Manhattan.


Citeşte şi New York-ul, oraşul celor mai plăcute experienţe.


21 May 2011