Segmentul industrial a fost vedeta pieței imobiliare din România, în 2015. Sectorul a fost ținta a mai bine de jumătate din investițiile făcute în real estate, de-a lungul întregului an, atrăgând peste 357 milioane euro. Oportunitățile oferite de piața locală sunt mult mai atractive pentru investitorii străini, banii românești reprezentând doar trei procente din total.

39454-industrial_2015.jpgInvestitorii anului 2015 s-au concentrat puternic pe segmentul industrial, sector ce a atras 57% din totalul investițiilor înregistrate de-a lungul întregului an, respectiv peste 357 milioane euro, potrivit unei analize CBRE. Ponderea a fost influențată de intrarea pe piața locală a doi mari investitori – compania olandeză CTP și dezvoltatorul P3, deținut de TPG Real Estate și Ivanhoe Cambridge.

„Cele mai mari cinci tranzacții imobiliare din 2015 au fost, în ordine: achiziția Europolis Logistic Park de către compania P3, urmată de cumpărarea Floreasca Park de către GLL, achiziția Auchan Titan Shopping Center de către NEPI, cumpărarea Bucharest West de către CTP și achiziția Green Court Bucharest Building B a celor de la Globalworth. Valoarea cumulată a celor cinci mari tranzacții reprezintă 60% din totalul investițiilor, toate acestea fiind înregistrate în București”, punctează reprezentanții CBRE.

Randamentele investițiilor imobiliare, în continuă creștere

Volumul total de investiții în real estate pe piața din România are în continuare o dinamică apreciabilă în perioada post-recesiune, fiind aproape dublu față de anul 2013, dar sub nivelul maxim înregistrat în 2014. Ultimul an a adus o îmbunătățire constantă a randamentelor investițiilor imobiliare (yields): de la 8% la 7,25% pentru centrele comerciale, de la 7,75% la 7,5% pentru clădirile de birouri, respectiv de la 9,5% la 8,75% pentru sectorul industrial și este de așteptat ca această tendință să continue și în 2016.

  • Investițiile imobiliare străine continuă să fie majoritare, capitalul de peste hotare având o pondere de 97% din total
  • Cele mai însemnate plasamente au venit, anul trecut, din Olanda, SUA, Marea Britanie și Germania
  • creștere spectaculoasă a înregistrat-o și sectorul spațiilor de birouri, spre final de an: investițiile făcute în ultimele trei luni ale lui 2015 au reprezentat jumătate din totalul întregului an

„Dacă ne uităm la interesul acordat de investitori, putem să estimăm că anul acesta va avea cel puțin aceiași indicatori de performanță ca în 2015. Atât investitorii deja activi în România, cât și cei care își propun să investească aici, devin din ce în ce mai receptivi în a-și întări prezența în România, date fiind recentele performanțe solide ale economiei românești, dar și datorită prețurilor avantajoase ale produselor de investiții. În același timp, finanțările oferite de sistemul bancar au contribuit la îmbunătățirea randamentelor investiționale (yields) din ultimul an”, explică Gijs Klomp, Head of Capital Markets CEE, CBRE.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

27 January 2016