București și Timișoara au rămas, și anul acesta, orașele cu cele mai mari spații industriale și de logistică închiriate. Însă, spre deosebire de anii trecuți, companiile au început să se orienteze și către orașe de dimensiuni mai mici, datorită unor avantaje greu de trecut cu vederea, precum forța de muncă mai accesibilă sau disponibilitate mai mare a unor spații competitive.

38652-spatii_logistice.jpgCirca jumătate din totalitatea spațiilor industriale și logistice închiriate în primele nouă luni sunt amplasate în Capitală și împrejurimi sau în Timișoara și zonele adiacente. Interesul companiilor de a închiria astfel de spații în marile orașe nu este surprinzător, însă vestea bună este că au început să intre în atenția chiriașilor și orașele de dimensiuni mai mici, precum Brașov, Pitești, Râmnicu Vâlcea sau Târgu Mureș.

„Este un lucru îmbucurător că, față de destinațiile tradiționale, precum București, Arad, Timișoara sau Ploiești, companiile merg și în orașe din etalonul doi ca mărime – Râmnicu Vâlcea sau Târgu Mureș. De asemenea, este un semnal extrem de bun pentru că firmele care au ales aceste orașe vor face producție în aceste spații, ceea ce înseamnă noi locuri de muncă. Credem că acest trend va continua, iar piața de logistică și industrială nu va mai fi concentrată doar la nivelul câtorva orașe mari unde forța de muncă a devenit limitată, ci se va extinde și în alte zone, unde pot găsi mai ușor angajați ” , a declarat Cristina Pop, șeful departamentului industrial JLL România.

În primele nouă luni ale lui 2015, potrivit datelor JLL România:

  • În Capitală, s-au tranzacționat 65.600 mp, iar în Timișoara, s-au închiriat 41.200 mp
  • Pe harta companiilor au intrat și Brașov (16.000 mp), Cluj (26.600 mp),  Pitești (14.000 mp), Ploiești (28.900 mp), Râmnicu Vâlcea (12.800 mp), Târgu Mureș (3.500 mp) și Sibiu (11.500 mp)

„Suprafața spațiilor industriale și de logistică închiriate, în primele nouă luni ale anului, la nivelul întregii țări, a depășit 230.000 de metri pătrați. Pentru întreg anul estimăm un nivel de circa 300.000 de spații tranzacționate, comparabil cu cel înregistrat anul trecut”, precizează reprezentanții JLL România.

Cei mai activi chiriași sunt din domeniile retail, componente auto și logistică. Față de anii trecuți, a urcat ponderea spațiilor închiriate de companiile de retail & e-commerce - 80.000 de metri pătrați (aproape o treime din totalul suprafeței închiriate în perioada ianuarie-septembrie 2015). Potrivit specialiștilor, dinamica de pe piața de retail și de comerț electronic se datorează și pregătirilor companiilor pentru Black Friday. Pe poziția a doua în clasamentul celor mai active domenii se află firmele producatoare de componente auto (63.000 mp), acestea fiind urmate de cele de logistică (44.200 mp).

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

4 November 2015