Întregul proiect al magistralei 5 de metrou are ca termen de finalizare anul 2020, banii provenind din fonduri europene şi de la stat.

34185-ttso.jpgÎn cel mai scurt timp, respectiv săptămâni, pachetul de cale de rulare pentru secţiunea 1 (Eroilor - Drumul Taberei - n.r.) din magistrala 5 va fi scos la licitaţie. Pentru secţiunea 2, Iancului-Pantelimon, vrem să finalizăm documentaţia de atribuire şi să-l scoatem la licitaţie până la sfârşitul anului, astfel ca în 2015 să începem lucrările şi la acest tronson”, a declarat Cătălin Homor, director de investiţii în cadru„ Metrorex.

Potrivit reprezentantului Metrorex, lucrările la tronsonul Eroilor - Iancului vor mai întârzia, deoarece traversează partea centrală a Capitalei, o zonă cu risc din cauza blocurilor vechi.

Pentru primul tronson suntem în grafic, astfel că acesta va fi gata în semestrul al doilea din 2016, inclusiv cu trenuri noi. Finanţarea pe zona aflată în execuţie nu este o problemă. Vor fi alocate sumele necesare pentru desfăşurarea în ritm alert a lucrărilor. Fondurile sunt în proporţie de 85% de la UE şi 15% finanţare locală”, a mai spus Homor.

Metrorex se aşteaptă ca, odată cu finalizarea magistralei 5, circa 100.000 de călători să meargă zilnic cu metroul, ceea ce înseamnă o treime din populaţia cartierului Drumul Taberei. În prezent, în Bucureşti, aproximativ 600.000 de persoane călătoresc zilnic cu metroul, respectiv circa o treime din populaţia totală a Bucureştiului.

 

Proiectele Metrorex din viitorul apropiat vizează şi extensia magistralei 4 către Bucureştii Noi cu două staţii şi un depou, dar momentan există o problemă legată de finanţare.

Ne luptăm să introducem şi acest proiect în programul de transport care poate fi finanţat din fonduri europene din exerciţiul 2007-2013, iar lupta care a început de mai bine de un an de a convinge forurile europene să finanţeze şi acest proiect a ajuns spre final. Credem că într-o lună-două, acest proiect va beneficia de această finanţare”, a explicat reprezentantul Metrorex.

Până în anul 2020, Metrorex are în plan să realizeze investiţii ce ajung la suma de 900 milioane euro, dintre care 600 milioane euro reprezintă fonduri europene.

CITEŞTE ŞI: Ministrul Transporturilor: Magistrala 5, Drumul Taberei-Pantelimon, va fi gata în 2016

 

29 mai 2014