Manila este un oraş spaniol amplasat în mijlocul Asiei, o capitală modernă ce şi-a păstrat ruinele istorice, locul unde palatele dictatorilor filipinezi au rămas simboluri naţionale. Capitala Filipinelor trece printr-o perioadă înfloritoare din punct de vedere economic şi nu va mai trece multă vreme până va reuşi să lase în urmă statutul de oraş sărac. Capitalul străin animă piaţa imobiliară, iar sectorul construcţiilor nu reuşeşte să facă faţă cererii.

30305-manila-skyline.jpgManila este capitala Filipinelor, un oraş de importanţă globală, dar şi centrul economic, politic, cultural şi educaţional al ţării. Oraş cu o istorie impresionantă, Manila se mândreşte cu cele mai importante simboluri istorice ale ţării.

În jurul capitalei filipineze sunt numeroase construcţii istorice, iar unul dintre cele mai vizitate obiective turistice este Fortul Santiago, o închisoare construită în secolul al XVI-lea, transformată în prezent în parc.

  • Manila s-a aflat sub dominaţie spaniolă timp de trei secole, perioadă în care era denumită „Perla Orientului”
  • Capitala filipineză este cel mai dens populat oraş din lume: pe o suprafaţă de 38,5 kmp locuiesc circa 1,7 milioane oameni
  • Manila este unul dintre cele 16 oraşe ce formează „Metro Manila”, regiunea metropolitană în care locuiesc aproape 12 milioane persoane

După o decadă în care au fost guvernaţi de doi preşedinţi corupţi, filipinezii l-au ales în fruntea ţării pe Bennigno „Noynoy” Aquino, iar un guvern curat şi corect a reuşit cu succes să atrag investiţii străine. În plus, Filipine este o ţară vorbitoare de limba engleză, poziţionată strategic din punct de vedere geografic, acestea fiind două mari atuuri care îi permit să profite de pe urma boomului global din domeniul externalizării de servicii. Numărul companiilor internaţionale ce îşi deschid un sediu în Metro Manila creşte de la an la an, rata şomajului este din ce în ce mai mică, ceea ce se reflectă şi în piaţa imobiliară: centrele comerciale se construiesc cu repeziciune, zgârie-norii urcă din ce în ce mai sus, iar oferta de locuinţe nu poate ţine pasul cu cererea.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 2.400 dolari/mp
  • Apartament semicentral – 800 dolari/mp

Criza Financiară Asiatică din 1997 a afectat puternic şi economia Filipinelor, perioadă în care preţul locuinţelor s-a înjumătăţit. Procesul de recuperare a fost lent, însă în special în ultimii ani, a fost stimulat de investitorii străini. Noile companii din IT şi domeniile conexe, precum centrele BPO (business process outsourcing), sunt cele care susţin economia, iar angajaţii acestor impulsionează cererea de pe segmentul rezidenţial. Drept urmare, preţul locuinţelor a urcat cu aproape 60% în ultimii şapte ani, mai ales în cazul locuinţelor ce se adresează clasei mijlocii.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 360 dolari/lună; semicentral: 200 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 1.200 dolari/lună; semicentral: 300 dolari/lună

Creşterea economică animă şi piaţa chiriilor, unde oferta devine insuficientă comparativ cu nivelul cererii. Randamentele anuale obţinute din chirii depăşesc 8%, ajungând chiar la 10% în cazul apartamentelor cu suprafeţe mici, conform GPG. În ultimii trei ani, investitorii străini au început să îşi plaseze banii în locuinţe oferite ulterior spre închiriere, în timp ce valoarea medie a chiriei urcă de la un an la altul.

CITEȘTE ȘI: Anvers – Oraşul Diamantelor, unde proprietăţile imobiliare sunt cu 30% mai ieftine decât în Bruxelles

 

11 May 2013