Anvers, cunoscut şi sub numele flamand de Antwerpen, este printre cele mai captivante oraşe din Belgia, însă este trecut cu vederea de majoritatea turiştilor. Apreciat pentru atmosfera sa istorică, Anvers a reuşit însă să integreze construcţiile moderne în peisajul tradiţional. Cu toate acestea, locuinţele sunt mult mai accesibile din punct de vedere financiar faţă de cele din Bruxelles.

30184-anvers-2.jpgAnvers este centrul economic al Belgiei, precum şi cel mai mare oraş al ţării, din punct de vedere al numărului de locuitori. Aflat la o distanţă de numai 56 km de capitala Bruxelles, Anvers deţine al doilea mare port european, după Rotterdam. Cu toate că, în prezent, Anvers este eclipsat de alte mari oraşe europene (atât din punct de vedere economic, dar mai ales din punct de vedere turistic), de-a lungul timpului, oraşul a trecut prin mai multe perioade de prosperitate – în secolul al XV-lea era principalul centru financiar al Europei, aici deschizându-se prima bursă din lume, în 1460.

  • Anvers (în valonă), Antwerpen (în flamandă) sau Antwerp (în engleză) este un oraş încărcat de istorie, fiind fondat în secolul al VII-lea
  • Cel mai mare oraş belgian are o populaţie de circa 512.000 locuitori, însă în zona metropolitană locuiesc aproape 1,2 milioane oameni
  • Cunoscut drept „Oraşul Diamantelor”, Anvers este privit drept centrul mondial al comerţului cu pietre preţioase: circa 70% dintre diamantele lumii trec pe aici

Perioadele de înflorire economică din trecut se pot observa din arhitectura oraşului, Anvers mândrindu-se cu superbe clădiri istorice – palate, reşedinţe private, biserici sau instituţii, toate captează atenţia turiştilor ajunşi aici. Centrul istoric al oraşului uimeşte vizitatorii prin atmosfera autentică, fiind extrem de bine întreţinut de către autorităţi şi părând aproape neschimbat de secole.

Preţ mediu al apartamentelor din Anvers, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 1.500 euro/mp
  • Apartament semicentral – 1.250 euro/mp

Preţul proprietăţilor nu diferă semnificativ de la un cartier la altul, însă locuinţele sunt cu circa 30% mai ieftine faţă de cele din Bruxelles. Piaţa imobiliară nu a fost tulburată de contextul economic global, preţurile au rămas neschimbate, iar specialiştii nu preconizează fluctuaţii de niciun fel pentru perioada imediat următoare. Totodată, cele mai scumpe proprietăţi sunt cele din Centrul Vechi, urmate de cele din modernul Cartier Latin.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – 500 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – 1.100 euro/lună

Oferta de locuinţe închiriate în regim hotelier este variată, de la apartamente vechi, cu suprafeţe generoase, decorate pretenţios şi până la locuinţe ultra-moderne, în care sticla şi oţelul sunt principalele elemente. Cele mai importante atracţii turistice se regăsesc în Centrul Vechi, astfel că chiriile din această zonă sunt cu 25-50% mai mari faţă de locuinţele din alte cartiere.

PE ACEEAȘI TEMĂ: Dubrovnik, oraşul medieval cu cele mai scumpe proprietăţi imobiliare din Croaţia

 

4 May 2013