Valoarea chiriei medii a urcat cu peste 20% în SUA, în ultimii şase ani, în timp ce puterea de cumpărare a scăzut. În anumite zone, închirierea unei locuinţe consumă mai bine de jumătate din veniturile lunare. Analiştii americani atrag atenţia că, dacă o astfel de tendinţă se menţine pe termen lung, efectele sunt negative atât asupra nivelului de trai al populaţiei, cât şi asupra economiei.  

34042-rent.jpgUnul din trei americani locuieşte într-un oraş în care chiria medie pentru o locuinţă cu trei dormitoare costă mai mult de 30% din salariul median lunar, potrivit RealtyTrac. Iar în anumite zone, chiriaşii sunt nevoiţi să plătească un procent chiar mai mare din veniturile lunare. Conform statisticilor portalului imobiliar american, cel mai ridicat procent din SUA se înregistrează în cartierul new-yorkez Bronx, unde o familie cheltuieşte în medie 66% din venitul lunar doar pentru a achita chiria unui apartament obişnuit cu trei dormitoare.

  • Locuitorii cartierului Bronx din New York au printre cele mai mici venituri din SUA, salariul median anual fiind mai mic de 35.000 dolari
  • În schimb, chiria medie a unul apartament cu trei dormitoare din Bronx este departe de a fi printre cele mai mici din ţară (1.800 dolari/lună)
  • Astfel, chiriaşii din Bronx plătesc cea mai mare chirie raportată la venituri din întreaga ţară

Tendinţe similare se regăsesc şi în alte cartiere sau mari oraşe, în care există comunităţi mari de locuitori cu venituri scăzute – chiriaşii din Brooklyn, Baltimore, Philadelphia sau Miami plătesc aproape 50% din veniturile lunare pentru apartamentul în care locuiesc, arată datele RealtyTrac.

CITEȘTE ȘI: SUA are 40 milioane proprietăţi nedorite de cumpărători

Recenta criză a locuinţelor din SUA a micşorat dramatic numărul proprietarilor americani, transformându-i în chiriaşi. În acelaşi timp, incertitudinile financiare din ultimii ani i-au descurajat pe potenţialii cumpărători să renunţe la locuinţele închiriate şi să se înhame la un credit imobiliar. Drept urmare, cererea ridicată pentru locuinţele oferite spre închiriere s-a reflectat şi în preţ: la nivel naţional, chiriile au crescut cu peste 20% faţă de nivelul maxim atins în 2006, când piaţa imobiliară americană se afla în plin avânt, arată datele Joint Center for Housing Studies din cadrul Universităţii Harvard.

În timp ce valoarea chiriilor a urcat, chiriaşii s-au confruntat şi cu o scădere a puterii de cumpărare – venitul real al americanului de rând a coborât cu circa 15% în ultimii şase ani. Văzându-se nevoiţi să aloce chiriei un procent mai mare din salariu, chiriaşii s-au văzut obligaţi să renunţe la alte cheltuieli, ceea cec are un impact puternic asupra nivelului de trai, subliniază analiştii Centrului din cadrul Harvard.

„Atunci când chiriile devin inaccesibile, oamenii sunt îngrădiţi pe multe planuri. De exemplu, nu pot accepta o slujbă mai slab plătită, dar cu oportunităţi de avansare mai însemnate. Sau nu pot avea un job cu jumătate de normă, în timp ce îşi încheie studiile, astfel încât să poată avea un viitor mai bun. Sau nu pot economisi pentru avansul obligatoriu în cazul achiziţiei unei locuinţe. În principiu, dacă o astfel de tendinţă se menţine pe termen lung, calitatea vieţii este grav afectată, având în acelaşi timp şi un impact asupra economiei”, atrage atenţia Laura Bailey, reprezentant al instituţiei financiare Capital One.  

AFLĂ DETALII DESPRE: Boston, unul dintre oraşele americane cu cele mai ridicate costuri de trai 

13 May 2014