Trec sau nu americanii printr-o altă bulă a tehnologiei („dot.com-bubble")? Iată un subiect controversat în Statele Unite ale Americii. Indiferent de răspuns, regenerarea companiilor din domeniul IT influenţează în mod evident piaţa imobiliară: atât sectorul închirierilor, cât şi cel al tranzacţiilor, îşi revin rapid în San Francisco. Companii precum Facebook, Twitter sau Zynga investesc milioane de dolari în resurse umane, iar toţi angajaţii noi trebuie să locuiască undeva.

19645-silicon-valley-financial.jpgRenaşterea industriei tehnologice din Silicon Valley duce la o nouă explozie pe piaţa imobiliară, cu chirii din ce în ce mai mari şi o ofertă din ce în ce mai mică de locuinţe de vânzare, spun specialiştii.

În timp ce, la nivel naţional, piaţa imobiliară continuă să se zbată, Silicon Valley este printre puţinele zone unde cererea este foarte ridicată. Pe piaţa din San Jose, ce cuprinde şi Palo Alto, Mountain View şi Cupertino, chiria medie a crescut cu 11% în primele luni ale acestui an, comparativ cu 2010, arată datele rent.com. De aproape şase ori mai mult decât media naţională, care a fost de doar 2%.

Ce reprezintă scăderea numărului locuinţelor de vânzare?

19647-altos_research.jpgÎn acelaşi timp, agenţii imobiliari raportează un deficit al proprietăţilor soase la vânzare, fapt care se produce înainte de o creştere a valorii locuinţelor. Dacă în primăvara anului trecut, se găsea săptămânal o medie de 110 locuinţe de vânzare pe piaţa din Palo Alto (epicentrul boom-ului, oraşul unde îşi au sediul central multe companii IT din Silicon Valley), anul acesta numărul a scăzut la 75, arată o statistică imobiliară efectuată de compania Altos Research.

În alte oraşe, lipsa locuinţelor scoase la vânzare sugerează faptul că proprietarii le-au retras de pe piaţă deoarece nu au reuşit să le vândă, după mai multe scăderi de preţ. Ceea ce nu este cazul şi în Silicon Valley, din cauza numărului mic de proprietăţi cărora li s-a aplicat o reducere. Locuinţele cu un preţ micşorat reprezentă numai 4% din ofertele curente din Palo Alto, comparativ cu 40% - acum şase luni şi 25% - acum un an, arată datele Altos Research. Preţul mediu de vânzare în Palo Alto a rămas relativ neschimbat în decursul ultimului an, şi anume de aproximativ 1,7 milioane dolari.

Lipsă acută de locuinţe în oraşe unde îşi au sediul companii gigant

Specialiştii din domeniul imobiliar deja observă semne ale unei crize a locuinţelor, în comunităţi mici din orăşele precum Palo Alto, Menlo Park şi Atherton, cunoscute pentru oferta educaţională bună şi apropierea de companii cu o dezvoltare rapidă. Aici, apartamente cu două sau trei dormitoare, cu suprafeţe mai mici de 185 mp, se vând cu sume între 1 şi 2 milioane dolari, după licitări multiple. Motivul este simplu - nu este îndeajuns de mult pământ pentru a se construi în acea zonă, astfel că valoarea properietăţilor va fi mereu ridicată. Totuşi, experţii observă că, în ultimele cinci luni, piaţa s-a animat mai neuniform şi la o viteză mai mică decât în timpul bulei Internetului, când „s-a înflăcărat extrem de rapid şi s-a încheiat fulgerător".

Chirii mari în orăşele mici, dar importante

Cei care nu sunt interesaţi să cumpere sau nu găsesc locuinţe adecvate, caută să închirieze. Spre exemplu, Mara McCain, agent imobiliar la Alain Pinel Realtors, a oferit spre închiriere o casă cu trei dormitoare, cu o suprafaţă de 270 mp, situată în Menlo Park, cerând 9.500 dolari/lună. În ciuda chiriei ridicate, a avut mai mult de 20 de cereri, iar în final a fost închiriată unui director din domeniul IT.

19660-grafic_soma.jpgÎn cartiere în trend din San Francisco, precum SoMa (South of Market) sau South Beach, sunt circa cinci cererei pentru fiecare apartament oferit spre închiriere, arată Skybox Realty. Locuințele se închiriază cu un preţ cu 10-20% mai mare decât la începutul anului - un apartament cu un dormitor, care se închiria cu 2.400 dolari nu mai departe de luna ianuarie, acum se dă cu 2.700 dolari, exemplifică CNN Money.

Milionari pe bandă rulantă

Combustibilul acestei explozii imobiliare este industria tehnologică, condusă de companii de categorie grea precum Apple şi Google, care au ridicat ştacheta zonei prin oferta mare de slujbe bine plătite. Un alt factor este anticiparea ofertei de acţiuni publice a companiei Facebook (valorând aproximativ 70 miliarde dolari) care, conform zvonurilor, va fi listată la bursă cel târziu anul viitor. Angajaţii şi alţi deţinători de acţiuni private deja vând pe pieţe specializate. Astfel că, de nicăieri, apar milionari creaţi de Facebook, observă analiştii financiari.

Şi compania LinkedIn, un alt site de networking fondat în Mountain View, furnizează cumpărători de proprietăţi relativ scumpe. Oferta publică iniţială de acţiuni (IPO - Initial Public Offering) a făcut ca mulţi angajaţi să-şi achiziţioneze locuinţe mai bune, notează Wall Street Journal.

Un exemplu elocvent este Sid Viswanathan (27 de ani), 19661-fb_adress.jpg co-fondatorul unei aplicaţii de citire a cărţilor de vizită (CardMunch), care şi-a vândut afacerea către LinkedIn, în ianuarie. După oferta publică de acţiuni din mai a LinkedIn, Viswanathan şi-a achiziţionat o casă de 140 mp în Mountain View, pentru care a plătit 700.000 dolari. Trecerea a fost făcută de la un apartament cu două dormitoare, închiriat pentru 400 dolari/lună, unde locuia cu încă doi colegi de apartament.

CITEȘTE ȘI: Cum a ajuns Las Vegas să aibă o piaţă imobiliară de evitat


11 July 2011