Capitala Indoneziei, Jakarta, este o metropolă de dimensiuni impresionante, care surprinde prin oferta bogată de divertisment, ce atrage milioane de turişti anual. Cu toate acestea, piaţa imobiliară nu s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor analiştilor internaţionali, deşi cererea de locuinţe este uriaşă, iar numărul investitorilor interesaţi este ridicat.

25552-jakarta_skyscrapers.jpgJakarta este cel mai mare oraş indonezian, iar suprafaţa de 661 kmp şi populaţia de aproape 10,2 milioane locuitori (în zona metropolitană populaţia depăşeşte 28 milioane locuitori) îi oferă un loc în clasamentul celor mai mari metropole din lume. Capitala Indoneziei este principalul centru financiar, politic, comercial, industrial şi cultural al ţării, dar şi un important nod comunicaţional.

Jakarta este un amestec inedit şi poate copleşitor de istorie, cultură şi divertisment actual. Turiştii vizitează capitala indoneziană atât pentru tradiţiile păstrate cu sfinţenie, dar şi pentru show-urile de proporţii organizate până la cel mai mic detaliu – vastul parc de distracţii Ancol Dreamland, Planetariul Jakarta sau Grădina Zoologică Ragunan sunt cele mai bune exemple în acest sens. Jakarta oferă nenumărate surprize, principala atracţie fiind străzile animate din Chinatown, unde există literalmente sute de baruri, restaurante şi unele dintre cele mai mari cluburi de noapte din Asia de Sud-Est. La capitolul „shopping”, capitala indoneziană se clasează detaşat în faţa capitalelor europene, având numeroase mall-uri de dimensiuni impresionante.

Segmentul rezidenţial indonezian a dezamăgit aşteptările oamenilor de afaceri

Deşi o piaţă cu potenţial uriaş, Indonezia nu s-a comportat conform aşteptărilor analiştilor internaţionali. Cererea de locuinţe este uriaşă într-o ţară cu o populaţie de circa 245 milioane locuitori. Dar în ciuda creşterii economice semnificative şi a nivelului ridicat de investiţii străine, activitatea din segmentul rezidenţial este ţinută în frâu de câţiva factori importanţi: dobânzile ridicate la creditele ipotecare, impozitele inaccesibile majorităţii populaţiei, costurile mari ale materialelor de construcţii şi restricţiile de achiziţie impuse cetăţenilor străini.

Preţul mediu al locuinţelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 3.000 dolari/mp
  • Apartament semicentral – 1.070 dolari/mp

Relaxarea restricţiilor impuse cetăţenilor străini a dus la o uşoară creştere a preţurilor locuinţelor pe parcursul anului trecut, de 5-7%, arată o analiză a Bank Indonesia. Sectorul construcţiilor a fost impulsionat de cererea mai mare, ceea ce s-a reflectat şi în preţul materialelor (a urcat cu 7-12%), dar şi în salariile angajaţilor din domeniu.

Deşi există numeroase locuinţe de închiriat, tot nu poate fi acoperită cererea în continuă creştere

Gradul de împroprietărire nu este ridicat în Jakarta, astfel că oferta de locuinţe de închiriat este largă şi variată. Cu toate acestea, abia reuşeşte să acopere cererea în continuă creştere, deoarece populaţia se măreşte constant – zona metropolitană a Capitalei atrage în fiecare an noi locuitori din zonele slab dezvoltate ale ţării, dar şi din statele vecine.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 825 dolari/lună; semicentral: 340 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 1.500 dolari/lună; semicentral: 560 dolari/lună

Piaţa chiriilor nu este încorsetată de legi aspre, astfel că valoarea chiriei este negociată la liber între proprietari şi clienţi. În general, chiriaşii plătesc un avans de câteva luni, iar cu cât este mai mare avansul, cu atât scade chiria lunară.

CITEȘTE ȘI Seul a fost scutit de formarea unei bule imobiliare, datorită implicării guvernului

 

7 July 2012