Bangkok, spectaculoasa capitală a Thailandei, este una dintre cele mai cunoscute destinaţii turistice din Asia. Oraşul este un amestec între zgârie-nori strălucitori şi altare antice orientale, atrage vizitatori din toată lumea cu templele sale magnifice, cu parcurile pitoreşti şi viaţa de noapte animată. Bangkok poate oferi câte puţin din toate, astfel că mulţi turişti rămân aici, seduşi de cultura bogată şi de opţiunile variate de distracţie.

24249-marele_palat_din_bangkok.jpgCel mai mare oraş din Thailanda este numit de localnici şi Krung Thep (adică „Oraşul Îngerilor”). Bangkok a devenit capitală în 1782, iar de atunci s-a extins puternic de la an la an, ajungând să fie cel mai dens populat oraş din Thailanda, cu peste 12 milioane locuitori. Dar între marile bulevarde şi construcţiile moderne din beton sau sticlă, se menţine în continuare Centrul Vechi (Ko Rattanakosin), unde sunt concentrate numeroase temple vechi, muzee, bazaruri, precum şi Marele Palat din Bangkok. Nenumăratele atracţii şi simboluri culturale, la care se adaugă o viaţă de noapte zbuciumată, au făcut ca oraşul să fie sinonim cu exotismul.  

Datorită boom-ului din Asia, început în anii ’80, multe companii multinaţionale şi-au stabilit sediul în Bangkok, astfel că oraşul este o forţă regională în finanţe şi afaceri. Statutul de Oraş Alfa este întărit de influenţa sa în continuă creştere pe plan global în politică, afaceri, cultură, modă şi entertainment.

Turiştii străini, cu precădere cei din Occident, sunt atraşi de piaţa imobiliară a acestui oraş. Deşi în Bangkok se regăsesc unele dintre cele mai costisitoare imobile din această parte a Asiei, proprietăţile au totuşi un preţ rezonabil comparativ cu cel din ţările vestice. Cele mai râvnite proprietăţi sunt în Sukhamvit Road, zonă considerată a fi un paradis al expaţilor. Sunt căutate şi locuinţele de-a lungul râului Chao Phraya, precum şi cele din cartierele Sathorn, Silom şi Lumpini.

24251-skytrain_bangkok.jpgCererea de închiriere este cu mult mai mare decât oferta

Bangkok este vizitat anual de peste 10 milioane turişti, astfel că oferta de închiriere nu poate acoperi cererea. Investiţia într-o proprietate pentru a fi ulterior închiriată va fi întotdeauna rentabilă, cu randamente din chirii ce ajung la 8% anual, conform GPG.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo:

  • Apartament cu un dormitor – central: 450 euro/lună; semicentral: 260 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 1.400 euro/lună; semicentral: 730 euro/lună

Apartamentele închiriate în regim hotelier se regăsesc în orice zonă a Bangkokului, iar multe dintre ele sunt astfel decorate încât oferă turiştilor experienţe de neuitat. Genul acesta de locuinţe diferă de la studiouri minuscule la apartamente somptuase. Mobilate modern sau tradiţional, cele mai multe apartamente beneficiază de balcoane generoase şi de servicii de ultimă tehnologie.

Măsurile fiscale implementate de guvern au revigorat activitatea de pe piaţa locuinţelor

24250-bangkok.jpgCa răspuns la efectele adverse ale crizei financiare globale, în anul 2009, guvernul thailandez a acordat facilităţi fiscale cumpărătorilor de locuinţe, pentru a impulsiona acest segment al pieţei imobiliare. Măsurile au funcţionat, astfel că în întreaga ţară, mai mult de 36.000 de blocuri de apartamente au fost finisate la sfârşitul anului trecut, cel mai mare număr de la Criza Financiară Asiatică din 1997. În Bangkok, stocul de apartamente a ajuns la 304.000 unităţi.

Preţul mediu al apartamentelor din Bangkok, conform Numbeo:

  • Apartament central – 3.750 euro/mp
  • Apartament semicentral – 1.260 euro/mp

Expaţii pot achiziţiona apartamente în Bangkok, cu o singură condiţie: să cumpere o locuinţă amplasată într-un bloc în care mai puţin de 49% dintre proprietari sunt străini. Deşi legea thailandeză le interzice cetăţenilor străini să achiziţioneze teren, aceştia pot concesiona pământ pe o perioadă de 20 ani, iar clădirea ridicată pe acest teren le intră în proprietate. Străinii tind să concesioneze terenuri amplasate în suburbii, unde oferta este generoasă, precum şi preţul, astfel că în aceste zone au apărut numeroase vile luxoase.

CITEȘTE ȘI: Zurich, oraşul superlativelor pe plan global

 

7 April 2012