Seul este printre cele mai aglomerate metropole din lume, un oraş fascinant prin diversitatea locuitorilor şi prin împletirea tradiţiilor cu atmosfera modernă. Capitala Coreei de Sud este printre cele mai prospere şi costisitoare oraşe din Asia, astfel că proprietăţile imobiliare de aici atrag investitori de pe toate continentele.

25507-south_korea-seoul-24.jpgSeul este capitala Coreei de Sud de 600 de ani, dar şi centrul financiar, industrial, comercial şi cultural al ţării. Cu o populaţie de 24,5 milioane locuitori în zona metropolitană, Seul este clasat pe locul doi între cele mai mari aglomeraţii urbane din lume, fiind considerat oraş global. Gazda Jocurilor Olimpice în 1988, Seul este o metropolă plină de viaţă şi încărcată de istorie: pot fi admirate la tot pasul fortăreţe, temple, altare şi palate, în apropierea cărora sunt cei mai moderni zgârie-nori, mall-uri sau complexuri multi-media de entertainment.

Pentru a proteja piaţa imobiliară sunt implementate diverse programe şi măsuri guvernamentale

Perioada de vârf a pieţei imobiliare din Coreea de Sud a fost atinsă în anul 2006, când proprietăţile din Seul s-au apreciat cu peste 20% într-un singur an. În acest punct a intervenit guvernul, implementând o serie de măsuri pentru a tempera această evoluţie rapidă – creditele ipotecare au început să fie acordate cu mai multă responsabilitate, au apărut taxe suplimentare pentru proprietăţile aflate în „zone de speculă”. Drept urmare, anul următor piaţa s-a mai liniştit: preţul mediu al locuinţelor a urcat cu doar 5% în Seul şi 3% la nivel naţional, creştere înregistrată şi în 2008.

Preţul mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 5.560 euro/mp
  • Apartament semicentral – 2.900 euro/mp

Șocul provocat de Lehman Brothers s-a simţit şi la Seul, astfel că în 2009 a început declinul pieţei imobiliare. Numărul tranzacţiilor a scăzut cu 35% în 2010, într-o perioadă în care segmentul construcţiilor luase avânt. Scăderea numărului de clienţi finali a cauzat probleme severe sectorului construcţiilor, astfel că guvernul a intervenit din nou, de data aceasta pentru a revigora piaţa imobiliară – au fost eliminate anumite impozite, dar şi taxele suplimentare pentru „zonele de speculă”, a apărut un program pentru a sprijini familiile cu un venit anual mic în demersul de a-şi cumpăra un cămin. Măsurile implementate de guvern au recâştigat încrederea clienţilor, dar şi a dezvoltatorilor. În 2011, a urcat numărul tranzacţiilor, dar şi cel al proiectelor rezidenţiale. Preţul mediu al proprietăţilor a urcat cu 7% în 2011, conform datelor furnizate de Serviciul Coreean de Informaţii Statistice. În schimb în Seul, preţul locuinţelor a urcat nesemnificativ în 2011, cu mai puţin de un procent.

Pe piaţa chiriilor, există două sisteme de închiriere. Clienţii îl pot alege pe cel mai convenabil

Piaţa chiriilor din Seul se ghidează după reguli uşor diferite faţă de cele europene. Chiriaşii pot alege între sistemul jeongsei (30% dintre gospodării optează pentru acest sistem) sau wolse (14% dintre gospodării optează pentru acest sistem). Rata de împroprietărire este de 56%.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 600 euro/lună; semicentral: 430 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 1.750 euro/lună; semicentral: 1.025 euro/lună

Chiriaşii care aleg sistemul Jeongsei oferă proprietarului între 25% şi 70% din valoarea proprietăţii (în funcţie de negocieri), după care nu mai plătesc chirii lunare. La sfârşitul contractului, de obicei după doi ani, proprietarul returnează banii fără dobândă, iar chiriaşul trebuie să se mute. Dacă proprietarul nu poate returna banii, chiriaşul poate rămâne în locuinţă până îşi primeşte banii înapoi. De asemenea, stricăciunile sau reparaţiile se achită din aceşti bani.

Sistemul wolse este similar cu cel al chiriei lunare, dar se oferă un avans de 10 până la 20 chirii – cu cât este mai mare avansul, cu atât este mai mică chiria lunară. La sfârşitul perioadei contractuale se returnează avansul, dar fără dobândă.

CITEȘTE ȘI Bangkok, capitala exotismului - unul dintre oraşele cu cele mai scumpe proprietăţi din Asia


30 June 2012