Cu o istorie de peste 800 de ani, Berlin este cel mai mare oraş din Germania, ce a trecut prin schimbări majore în ultimul secol. După cel de-Al Doilea Război Mondial, oraşul s-a desprins de trecut şi a devenit cel mai mare proiect de construcţie din Europa. Dar după Căderea Zidului Berlinului, capitala Germaniei  s-a dezvoltat cu adevărat, devenind o destinaţie interesantă, modernă, atractivă atât pentru oamenii de afaceri, cât şi pentru turişti.

22684-berlin.jpgPiaţa imobiliară din Berlin stagnează, fiind o perioadă în care cumpărătorii deţin puterea. Cu toate că este al doilea oraş din Europa (după Londra), ca număr de locuitori, preţul locuinţelor este la o treime faţă de cele din capitala britanică. Cu toate acestea, din ce în ce mai mulţi oameni încep să realizeze potenţialul acestor proprietăţi, astfel că cererea este în continuă creştere.  

Capitala germană este împărţită în numeroase cartiere, legate de un sistem de transport public extrem de eficient. Majoritatea locuinţelor este reprezentată de apartamente, deşi există şi case cu grădină, în zone luxoase. Important de reţinut este faptul că Berlinul este una dintre cele mai „verzi" metropole europene, cu circa 2.500 de parcuri.

Steglitz-Zehlendorf este o zonă extrem de bine cotată, foarte înverzită, cu clădiri impunătoare, unde se află Universitatea Freie. Charlottenburg-Wilmersdorf este un cartier liniştit, iar Friedrichshain şi Kreuzberg sunt cele mai dinamice zone, cu o dezvoltată viaţă de noapte, în timp ce Neukölln are cel mai ridicat procent de imigranţi, iar Mitte (centrul istoric) este extrem de aglomerat.

Cel mai coborât grad de împroprietărire din Germania

Interesul germanilor de a avea o locuinţă nu este la fel de mare ca cel al altor europeni. Berlinul are printre cele mai mici grade de împroprietărire din întreaga Germanie: numai 14%, comparativ cu media naţională de 42%. Astfel se ajunge ca preţul locuinţelor din Capitală să fie cu 30-40% mai mic faţă de alte oraşe importante din Germania. Cu toate acestea, în ultimii ani se observă o uşoară creştere a interesului berlinezilor de a avea propria locuinţă, dar deocamdată este nesemnificativă, piaţa chiriilor rămânând în continuare extrem de puternică.

  • Apartament central - 4.200 euro/mp
  • Apartament semicentral - 1.750 euro/mp

Nu există restricţii de achiziţie pentru cetăţenii străini, iar taxele şi comisioanele se ridică la 10-12% din valoarea proprietăţii. Specialiştii sfătuiesc proprietarii străini să încheie un contract determinat cu orice chiriaş, deoarece legea prevede că aceştia nu pot fi evacuaţi.

Randamentul obţinut din închiriere poate ajunge la 10%

Piaţa chiriilor din Berlin este puternică şi activă, niciun proprietar nerămânând cu locuinţa neînchiriată. În ultimii ani, investitorii internaţionali şi-au îndreptat atenţia către piaţa rezidenţială din capitala germană. Cei mai mulţi achiziţionează un apartament la preţ redus, pe care îl renovează şi îl mobilează conform ultimelor tendinţe, apoi îl închiriază. Randamentul poate ajunge chiar şi la 10% anual.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor - central: 510 euro/lună, semicentral: 425 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare - central: 1350 euro/lună, semicentral: 960 euro/lună

Cele mai multe locuinţe oferite spre închiriat sunt nemobilate, astfel că şi preţul acestora este pe măsură. În schimb, apartamentele închiriate în regim hotelier se găsesc în centrul istoric al Berlinului, iar chiria se negociază în funcţie de perioada stabilită.

CITEŞTE ŞI: Locuinţele din Frankfurt, prea scumpe chiar şi pentru germani


16 December 2011