Scandalul dintre ELCEN și Distrigaz pare să fie un capitol fără sfârșit, iar Primăria București pare să fie incapabilă de a opri acest conflict, indiferent de conducerea pe care o are. Situația este atât de complicată, cu datorii care se întind pe o perioadă istorică și atât de multe companii-mamut care sunt implicate, încât orice posibilitate de rezolvare se întinde pe câțiva ani. În pragul sezonului rece, mai multe cartiere din București sunt anunțate că vor rămâne fără apă caldă. Este vorba despre Drumul Taberei, Militari, Crângași dar și o parte din centrul Capitalei. Iar acesta este doar începutul, avertismente că urmează o iarnă fără apă caldă și căldură există deja de mai multe luni. În aceste condiții, pentru cei care vor siguranța agentului termic în perioada rece este doar debrașarea.

40849-radiator.jpgÎn condițiile în care toamna se instalează deja, tot mai mulți bucureșteni ar putea lua în calcul debranșarea. Indiferent de cartierul în care locuiesc, aproape toi bucureștenii sunt avertizați că vor avea probleme mai mari sau mai mici cu agentul termic în iarna aceasta. Disconfortul pe care îl aduce o asemenea situație îi poate convinge pe mulți să recurgă la debranșare. Procedurile diferă, de la caz la caz, dar în principal, debranșarea se poate face pe toată perioada în care nu este furnizat agentul termic, potrivit OG 73/2002.

Primul pas pe care trebuie să îl facă cei interesați este acela de a depune o cerere la Asociația de Proprietari. Dacă este vorba despre un bloc contorizat, atunci acordul Asociației este suficient. În cazul blocurilor necontorizate însă, este ceva mai complicat, pentru că trebuie întocmit un referat tehnic de specialitate în care să se menționeze efectele modificării instalației de încălzire comună, precum și propunerile privind repartizarea cheltuielilor pentru proprietățile din condominiu”, explică pentru IMOPEDIA.ro Mihai Mareș, jurist.

Debranșarea este exclusiv decizia proprietarului, iar autoritățile nu au dreptul să o refuze

Este important de reținut că, în ciuda acestei etape suplimentare care trebuie parcursă de locuitorii blocurilor necontorizate, debranșările individuale sunt permise, iar furnizorul de energie termică nu poate refuza debranșarea individuală a niciunui consumator.

Potrivit legii 73/2002, orice utilizator de energie termică are dreptul să solicite rezilierea contractului, cu un preaviz de 30 de zile calendaristice. Referatul tehnic are doar rolul concret de a hotărî efectele modificării și de a stabili modul de înregistrare și repartizare a consumurilor, precum și a înregistrării acestora”, continuă juristul Mihai Mareș.

Următoarea etapă este debranșarea efectivă. Aceasta poate fi executată de orice firmă specializată, respectând referatul tehnic întocmit anterior. Prezența furnizorului de energie termică nu este necesară, alegerea prestatorilor este exclusiv decizia Asociației de Proprietari. Chiar și verificarea debranșării se va face tot de către reprezentanții Asociației de Proprietari. Din acest moment, se poate trece la instalarea unei centrale termice și obținerea autonomiei termice atât de necesare în contextul eternului scandal dintre autoritățile responsabile cu distribuirea centralizată a acestuia.

CITEȘTE ȘI:

7 September 2016