Scumpirea caldurii si a apei calde, anuntata in aceasta vara, a provocat un nou val de debransari. Situatia afecteaza intreaga tara, inclusiv locuitorii Capitalei, care, pana de curand, au fost privilegiati, caci nu au cunoscut prea multe majorari.

20491-s1.jpgAcum, insa, Primaria Capitalei a hotarat ca bucurestenii vor plati un pret de aproape 169,88 lei pe gigacalorie, incepand cu 1 august, in comparatie cu 124 de lei, cat plateau pana acum, ceea ce inseamna ca si Bucurestiul a intrat in randul oraselor lovite de fenomenul numit "debransari".

"Exista in perioada asta temerea de facturi mari, iar romanii incep sa se orienteze catre debransari. Insa e vorba de cei care au bani sa-si puna alte surse. In tara se intampla de mult fenomenul debransarilor. S-a ajuns pana la debransari totale. In Bucuresti, nu au prea fost pana acum, pentru ca nu au fost majorari de preturi.

Au fost oameni debransati fortat, in sensul ca nu le-a mai dat frunizorul caldura, iar altii s-au debransat pentru ca nu au mai putut sa plateasca. In momentul acesta, este greu de spus concret pe problema asta ceva, pentru ca este in miscare toata treaba. In orice caz, este un fenomen ciudat asta, nu este un fenomen normal", a declarat Radu Opaina, presedintele Federatiei Asociatiei de Proprietari din Romania (FAPR), pentru Ziare.com.

Fata de anul 2010, numarul debransarilor aproape ca s-a dublat, ajungand, in prima jumatate a acestui an, la 10.000 de apartamente care au renuntat la sistemul de termoficare de la stat.

"Conform datelor oficiale raportate de catre Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC), in primele sase luni ale anului 2010 s-au debransat peste 6.200 de apartamente, pentru ca in intervalul ianuarie - iunie 2011 numarul acestora sa ajunga deja la 10.000. Observam astfel o crestere de peste 60%.

Trebuie luat insa in calcul ca cele mai multe debransari au loc in intervalul august-octombrie. Spre exemplu, in 2010, din numarul total de peste 72.000 de apartamente debransate, 62% au renuntat la sistemul centralizat in perioada amintita. Astfel, o imagine mai coerenta asupra evolutiei debransarilor in acest an, comparativ cu 2010, vom avea dupa raportarile din urmatoarele luni", a declarat Catalin Draguleanu, directorul de vanzari al Ariston Thermo Romania, pentru Ziare.com.

Avand in vedere cererea tot mai mare de debransari, oficialii Ariston se asteapta la o crestere a vanzarlor de centrale de apartament, care ar urma sa se intensifice odata cu venirea toamnei si intoarcerea romanilor din concediu.

"Dorinta de debransare a romanilor are motivatii diferite la nivel zonal. Piata si procesul de debransare este mai anevoios sau mai facil in functie de reglementarile locale, asa ca si in acest an asteptam anumite accente mai puternice la nivel zonal. In ceea ce priveste Bucurestiul, unde ponderea celor bransati inca la sistemul centralizate este de circa 80%, am observat o crestere cu 145% a apartamentelor debransate in primele 6 luni din acest an, comparativ cu aceeasi perioada din 2010", a completat Catalin Draguleanu.

In ciuda faptului ca debransarea ar trebui sa fie un fenomen simplu si necostisitor, cei care vor sa se debranseze se trezesc in situatia in care vor plati bani foarte multi.

"Lumea se debranseaza, nu cum spune legea, ci cum vrea furnizorul, pe bani multi. Este o operatiune simpla si gratis, dar furnizorii i-au bagat in ceata cerandu-le o gramada de bani. Daca se duce omul la ghiseu, vede ca taxa este si 200 de euro. Pe fiecare oras, gigacaloria are un alt pret. Diferenta este influentata de cat poate primaria sa suporte", a continuat Opaina.

Orasele cu cele mai multe debransari

In 2010 (perioada ianuarie-decembrie), orasele cu cele mai multe debransari au fost Targu Mures (16.000 apartamente), Brasov (10.000), Bacau (6.000), Cluj Napoca (4.400). Debransarile masive din Targu Muresau avut loc in urma anumitor decizii locale privind debransarea automata a unui numar de apartamente prestabilit da catre regiile locale. In Brasov, debransarile au fost determinate de sistarea furnizarii de agent termic pe parcursul verii din cauza datoriilor, lucru care a dus la o crestere a cererii de independenta termica, potrivit informatiilor furnizate de Ariston.

In inuarie-iunie 2011, cele mai multe debransari au avut loc in Timisoara (1.700), din cauza celui mai mare pret al gicaloriei la nivel national, Neamt (1.500), Brasov (1.100). Debransari masive au fost si in Suceava (1.000), chiar daca anul trecut in aceeasi perioada nu se debransasera decat 3 apartamente.

Ce trebuie sa faci ca sa te debransezi?

Romanii opteaza pentru achizitia si instalarea unui sistem propriu de incazire pentru a reduce cheltuielile, dar si pentru a avea controlul costurilor si mai mult confort.

Ca sa debransezi trebuie sa parcurgi insa urmatorii pasi(valabil pentru cei Bucuresti):

-Obtinerea acordului Asociatiei de Proprietari, precum si a vecinilor. Acordurile se depun impreuna cu cererea de debransare RADET
-Intocmirea dosarului de debransare, care va contine actele cerute de RADET
-Aprobarea RADET pentru debransarea dupa analiza dosarului
-Depunerea dosarului avizat la Asociatia de Proprietari de la Sectia de Distrbutie a sectorului si intocmirea devizului de plata
-Depunerea chitantei cu suma platita pentru debransarea efectiva in termen de 45 de zile.


Sursa

22 August 2011