Așteptat de mai bine de un deceniu, procesul de modernizare a sistemului de transport și distribuție a energie termice din București este pe cale să înceapă. Prima pe listă este CTZ Casa Presei, ce va beneficia de o investiție de peste 10 milioane euro. Pierderile în rețeaua termică vor fi reduse simțitor, ceea ce va fi resimțit, în primul rând, de bucureștenii din zona de Nord a Capitalei.

38919-caldura.jpgModernizarea rețelei de termoficare a Bucureștiului ar trebui să fie una dintre prioritățile orașului, în contextul în care sistarea căldurii și a apei calde reprezintă o amenințare aproape lunară. Rețeaua dă vina pe Primărie, care aruncă responsabilitatea în curtea Ministerului Dezvoltării Regionale, însă la final, singurii care ar avea de suferit sunt bucureștenii. Primii pași în rezolvarea situației par să vină de la RADET – Consiliul de Administrație a aprobat Studiul de soluție cu privire la adoptarea Cogenerării pentru Centrala Termică Zonală Casa Presei și modernizarea rețelei de transport și distribuție a energie termice, aferentă acestei centrale.

„Cogenerarea reprezintă procesul de producere simultană, în aceeași instalație, a energiei termice și electrice. Instalația de cogenerare propusă este echipată cu motoare cu ardere internă și are estimată o putere termică de 10 MWt și putere electrică de 10 MWe. În acest sens, pentru Centrala Termică Zonală de la Casa Presei a fost aleasă o soluție cu trei motoare cu ardere internă, deoarece asigură o flexibilitate mărită în funcționare”, explică reprezentanții RADET.

Introducerea cogenerării în sistemul de termoficare prezintă o serie de avantaje, dintre care cele mai importante sunt: creșterea gradului de confort în apartamentele consumatorilor, aplicarea în practică a celor mai moderne soluții energetice, utilizarea rațională a combustibilului, costuri de producție și exploatare mici, utilizarea energiei electrice pentru nevoile proprii, ceea ce duce la eficientizarea investiției. Costul ințial al investiției este de 8.208.000 de euro, fără TVA, anunță oficialii.

„Despre necesitatea modernizării sistemului de alimentare cu energie termică în Municipiul București se vorbește de aproape un deceniu, însă abia acum se face primul pas în acest sens. Prin aprobarea și prin implementarea investiției vor fi reduse pierderile în rețeaua termică, lucru care va fi simțit în primul rând de consumatorii din zona de Nord a  Capitalei, care vor beneficia de servicii de calitate, în ceea ce privește furnizarea energiei termice”, a declarat Valentin Vițalariu, directorul general RADET.

Documentația va sta la baza studiului de fezabilitate întocmit de Serviciul Proiectare RADET și va fundamenta soluția tehnico-economică optimă de introducere a cogenerării la Centrala Termică Zonală Casa Presei. Valoarea proiectării și a investiției va fi cuprinsă în bugetul pe anul 2016 al RADET, care va fi înaintat Primăriei Capitalei, pentru a fi aprobat în ședința Consiliului General al Municipiului București.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

14 December 2015