Într-un București în continuă expansiune, construirea caselor la periferia orașului, uneori acolo unde încă nu există utilități, nu este deloc o raritate. Datorită terenului ieftin, proprietarii preferă să facă personal toate demersurile pentru a aduce curentul electric în zonă, în locul scenariului comod în care racordarea este posibilă imediat și fără probleme. Acest lucru nu va mai fi posibil însă în curând, iar proprietarii care gândesc astfel vor fi lăsați fără curent ani la rând, până când cartierul se va dezvolta suficient pentru ca ANRE să găsească drept profitabilă extinderea în zonă. 

40465-retea_electrica.jpgExtinderea rețelelor electrice nu se mai poate face pentru un singur client. Este neprofitabil. Aceasta este concluzia ANRE, care a aprobat deja o metodologie pentru a bloca asemenea demersuri. Astfel, se impun filtre pentru cei interesați să se racordeze la rețea: dacă este vorba de o locuință individuală care solicită o putere mai mică de 30 kVA și nu există o rețea de joasă tensiune la o distanță mai mică de 100 de metri, atunci clientul va primi un răspuns standard potrivit căruia avizul nu poate fi emis nici anul în curs, nici anul viitor, deoarece nu există condiții pentru racordarea locuinței la rețeaua electrică de distribuție. 

Aceasta poate fi o situație problematică pentru proprietarii convenționali, care vor să își alimenteze casa cu energie electrică în mod tradițional. Singura soluție, pentru ei, va fi folosirea de metode alternative de energie electrică, ceea ce ar fi un lucru bun, privit în ansamblu, dar contravine motivului general pentru care alegi un teren departe de utilități: prețul scăzut. Astfel, economiile pe care le faci pentru achiziția terenului se pot anula cu investiția inițială pe care o presupune instalarea unui sistem de energie alternativă”, explică pentru IMOPEDIA.ro Antoaneta Marcu, consultant documentație construcții.

Clienții din afara ariei de acoperire vor primi scrisori justificative detaliate, pentru refuzul la branșare 

Fiecare client care va solicita racordarea la rețea, deși se află departe de aceasta, va primi informații exacte despre cum se realizează și cât ar costa finanțarea extinderii rețelei electrice de distribuție în zona lui. Toate aceste informații ar trebui să convingă micii proprietari să își construiască o locuință într-o zonă deja prevăzută cu echipamente de distribuție.

Modificările și completările aduse metodologiei în vigoare vor avea un impact pozitiv asupra activității de emitere a avizelor de amplasament. Se va evita astfel o poziție inflexibilă din partea operatorilor de rețea, precum se va reduce și birocrația, printr-o exprimarea clară a etapelor și acțiunilor operatorului de rețea”, explică oficialii ANRE.

Potrivit ANRE, această decizie izolată face parte dintr-un plan de ansamblu care vizează dezvoltarea economică a României. Potrivit acestora, o asemenea măsură susține proiectele de infrastructură transeuropeană de transport, acestea fiind investiții publice de importanță strategică pentru România. Ele asigură conectivitatea cu coridoarele de transport europene, precum și creșterea mobilității populației și a mărfurilor. Toate aceste schimbări influențează în mod direct relațiile economice și dezvoltarea mediului de afaceri la nivel național. 

CITEȘTE ȘI:

4 July 2016