Românii care doresc să îşi ridice o casă nu se mai orientează direct către opţiunile tradiţionale, ci studiază cu atenţie toate alternativele. Clienţii care aleg casele cu structură de lemn devin mai numeroşi de la un an la altul, din diverse considerente, precum timpul de execuţie rapid, materialele prietenoase cu mediul înconjurător sau preţul final accesibil.

30104-house-under-construction.jpgTimpul necesar construcţiei unei case pe structură de lemn este mult mai scurt decât cel al caselor cu structură de rezistenţă clasică. Iar un alt mare avantaj este reprezentat de preţ. Însă ca şi în cazul locuinţelor construite cu sisteme tradiţionale, este extrem de importantă alegerea unor colaboratori de încredere, pentru a beneficia de cele mai bune materiale.

„Comparativ cu o casă din cărămidă sau beton, costul de execuţie al unei case pe structură din lemn este mai mic, iar timpul de execuţie este mult mai scăzut. Însă pentru a evita ulterioare neplăceri, lemnul trebuie să fie foarte bine uscat, iar construcţia trebuie făcută pe o vreme prietenoasă”, atenţionează Ciprian Ana, director al Societăţii de Construcţii Start Tehnologic Consult.

„O casă pe structură de lemn, cu o suprafaţă de 73 mp, la cheie, construită pe terenul clientului, costă 37.000 euro + TVA. Avem proiectele noastre, dar construim şi pe proiectul clientului, însă trebuie refăcute planurile şi trebuie recalculată rezistenţa fiecărui perete, astfel că preţul final poate fi diferit”, exemplifică reprezentantul Confort Village.

Casele de lemn pot avea costuri de întreţinere cu până la 40% mai mici faţă de cele tradiţionale

Dincolo de preţ sau de timpul rapid de execuţie, casele pe structură de lemn au şi avantaje pe termen lung: izolarea termică bună, datorită materialelor folosite, subliniază specialiştii. Costurile de întreţinere scad simţitor, cu până la 40% faţă de casele tradiţionale, deoarece pierderile sunt mult mai mici, iar căldura se menţine foarte mult timp.

„Lemnul este un excelent izolator termic, rezistenţa pe care o opune trecerii unui flux termic este de 300 ori mai mari decât a oţelului şi de 10 ori mai mare decât a betonului. Casele pe structură de lemn cu pereţi tip sandwich asigură un consum redus de energie pentru încălzirea locuinţei pe timp de iarnă şi răcirea pe timp de vară”, explică reprezentanţii Best Proiect.

Cutremurele şi incendiile, cele mai mari temeri ale potenţialilor clienţi

Pe de altă parte, românii sunt suspicioşi când vine vorba de casele din lemn, din cauza fricii de cutremur, se gândesc că acestea nu ar rezista la un eventual seism. Însă specialiştii ne liniştesc, argumentând că structura este elastică, o astfel de construcţie fiind mult mai flexibilă faţă de una clasică.

„În afară de România, noi am ieşit şi pe piaţa externă, astfel că avem mult mai multe certificări, iar materia primă este de foarte bună calitate. Lemnul, polistirenul, vata minerală, tot sistemul, dar şi planurile de producţie sunt lucrate în Germania. Casele sunt rezistente la cutremur, sunt calculate pentru noi, pentru România, să fie rezistente la cutremure de peste 7 grade pe scara Richter”, subliniază Elena Manea, director de vânzări Confort Village.

Mulţi clienţi se feresc însă de casele pe structură de lemn şi de teama incendiilor, însă specialiştii argumentează că materialul este ignifugat. Prin acest proces, lemnul nu devine complet ignifug, însă se obţine o întârziere semnificativă a declanşării arderii, iar în cazul unui dezastru, jarul provenit din lemnul tratat se stinge mai repede faţă de un material neignifugat.

„Casele din lemn sunt case ieftine. Preţul este mai mic decât la casele din zidărie cu 20-30%, ceea ce este un avantaj major al acestui tip de casă. Sunt structuri uşoare, foarte rezistente la seisme, cu proprietăţi termoizolante mărite, ceea ce le face eficiente din punct de vedere energetic, iar durabilitatea este mare în condiţiile în care se asigură protecţie împotriva focului şi putrezirii. Se pretează la orice arhitectură, la orice configuraţie, la orice materiale de finisaje”, concluzionează reprezentanţii Best Proiect.

PE ACEEAȘI TEMĂ: Cum îţi ridici casă în două săptămâni? Locuinţele cu structură metalică, perfecte pentru clienţii grăbiţi

 

25 April 2013