În lipsă de cerere, constructorii români de case pe structură neconvenţională au început să onoreze comenzi din ţări străine. Este vorba despre casele pe structură de lemn sau fier. Astfel, companii care nu reuşesc să construiască aici mai mult de câteva zeci de case în ani întregi, pleacă în Franţa sau SUA să ridice cartiere pentru o piaţă educată complet diferit.

23870-elegant-exterior-of-small-house.jpgCasele de lemn sau cele pe structură metalică nu mai sunt o noutate pentru România. Nu mai există teama faţă de asemenea construcţii, dar nu am ajuns încă nici în etapa în care să îmbrăţişăm asemenea idei arhitecturale. Momentan, pentru echipele de vânzări care se ocupă cu astfel de construcţii, câteva zeci de contracte semnate în câţiva ani, înseamnă o afacere bună.

„Nu mai sunt reticenţe aşa de mari la clienţi, volumul vânzărilor ne-a convins în această direcţie. De exemplu, am dezvoltat un ansamblu rezidenţial de 49 case individuale şi le-am dat pe toate, în intervalul 2008-2011. Chiar ar mai fi fost cerere”, spune Elena Manea, reprezentant Confort Village.

Termenul de garanţie mic nu este egal cu durata de viaţă a locuinţelor

Argumentele pentru aceste case sunt, de multe ori, net superioare caselor cu construcţie clasică. Cele de lemn, de exemplu, promit o reducere considerabilă la energie termică, se încălzesc bine iarna şi sunt răcoroase vara. Materialele sunt prelucrate în aşa fel încât riscul de incendiu să nu fie în niciun fel mai mare decât în cazul structurii pe beton. Dar există un dezavantaj care descurajează clienţii: garanţia oferită este de 30 de ani, chiar dacă producătorii spun ferm că, în termeni reali, casa va rezista o viaţă de om. La fel cum nici garanţiile pentru electronice sau electrocasnice se dau pe perioade mult mai mici decât termenul real de rezistenţă. Totuşi, pentru clienţii al căror elan este demontat de acest aspect, producătorii vin cu contraoferte pe alte segmente.

„Acum avem trei imobile în Corbeanca, fiecare cu patru apartamente, cu 64 mp: două la parter, două la etaj. Preţurile sunt de 60.000 euro cu TVA inclus, intră aici cota indiviză, bucătărie mobilată, nu şi utilată. Ne ocupăm de absolut tot, inclusiv dosarele pentru primărie, pentru obţinerea autorizaţiei de construire. Clientul trebuie să aibă teren şi să încheie contractele cu utilităţile”, continuă Elena Manea.

Până când acest segment începe să mişte şi în România, compania se ocupă de proiecte în străinătate.

Deschiderea proiectanţilor faţă de aceste proiecte a stimulat vânzările

Similar este şi cazul locuinţelor pe structură metalică. Ele s-au bucurat de chiar mai puţină credibilitate decât cele pe structură de lemn, dar vremurile nu mai sunt atât de grele nici pentru această industrie.

„Deschiderea vine din partea proiectanţilor, aici a fost problema cea mai mare. Ei au fost obişnuiţi cu construcţiile pe structură de beton şi a fost foarte greu să se adapteze pe structura de metal, care a fost o noutate pe piaţa locală”, spune Paula Gîrbovan, oficial Rugvity.

Odată cu tragicul cutremur din Japonia, tot mai multe priviri au început să se întoarcă spre casele pe structură metalică. Acestea au o calitate incontestabilă: rezistenţa de seisme. Structura de metal este suplă, nu lucrează în timp şi poate rezista fără probleme la seisme până la 8 grade pe scara Richter. De asemenea, garanţia este de 50 de ani, dar în acest caz producătorii asigură că o asemenea casă nu are moarte. Preţul, pentru o casă de 172 mp, 350 mp de teren şi toate facilităţile, inclusiv piscină, este circa 400 euro/mp.

Investitorii străini sunt interesaţi de acest segment, cunoscând succesul din alte ţări

În acest caz, investitori străini care cunosc sistemul din ţările în care locuiesc, au preferat să investească în România, vizând potenţialul segmentului aici. Astfel, un om de afaceri din SUA a cumpărat mai multe parcele de teren în România, pe care este dispus să ridice acest gen de proiect. Momentan, vorbim despre zonele Băneasa, Alexandria, Berceni, mai sunt şi alte amplasamente în pregătire. Şi în acest caz, dezvoltatorii se ocupă de proiect de la început până la final.

„Avem şi PUZ, promovăm proiectul cu absolut toate facilităţile. Nu construim ceva şi lăsăm clientul baltă fără apă, curent sau alte lucruri absolut necesare”, arată oficialul oficial Rugvity.

Tot pentru a câştiga clienţii de partea lor, dezvoltatorii caselor pe structură neconvenţională îşi completează serviciile punând la dispoziţia clienţilor servicii de peisagistică şi design interior, totul inclus în preţ.

CITEŞTE ŞI Durata de viaţă a caselor a scăzut de până la 10 ori. Ce soluţii au proprietarii şi la ce preţuri?

  

14 March 2012