Casele cu structură metalică reprezintă o soluţie ideală pentru proprietarii care nu sunt dispuşi să aştepte prea mult până să îşi vadă visul cu ochii. O locuinţă cu structură metalică se montează în 15 zile, deoarece are un grad de prefabricare ridicat, astfel că rapiditatea de excuţie este principalul avantaj al acestor construcţii.

28630-casa_metalica.jpgCasele cu structură metalică nu au o istorie prea îndelungată în România, conceptul fiind introdus doar de câţiva ani pe piaţa locală. Însă acest tip de locuinţe a prins la public, astfel că numărul constructorilor care au şi astfel de oferte este din ce în ce mai ridicat.

Locuinţele cu scheletul metalic par mai fragile decât casele de cărămidă, părere ce este însă eronată. Ca şi în cazul caselor construite cu sisteme tradiţionale, esenţial la o structură metalică este modul în care este pusă în practică proiectarea conform standardelor şi normativelor în vigoare, spun specialiştii.

„Conceptul de casă cu structură metalică din tablă zincată este un concept relativ nou apărut în România. Normativele privind calculul acestui tip de structuri, nou reglementate la rândul lor, trebuie atent interpretate, pentru a nu crea „neplăceri tehnice” şi aici mă refer în principal la vibraţia planşeelor şi la incapacitatea izolării fonice”, consideră ing. Bogdan Georgescu, managing partner Cross Projects.

Metoda de calcul a structurii de rezistenţă necesită mai multă atenţie în cazul caselor cu structură metalică faţă de cea a locuinţelor tradiţionale, iar datorită faptului că acest concept nu are încă o tradiţie la noi în ţară, numărul proiectanţilor cu experienţă nu este încă foarte mare.

„Pentru autorizarea şi construirea unei case pe structură metalică, este foarte important proiectul structurii de rezistenţă. Pentru că aceste structuri sunt relativ nou introduse pe piaţă, deocamdată nu există o experienţă la nivel naţional în proiectarea structurilor uşoare. În schimb, proiectul de fundaţii poate fi contractat cu ingineri de rezistenţă sau prin intermediul arhitecţilor care întocmesc dosarul de autorizare”, explică reprezentanții Rotarex.

Șantierul cu piese uriaşe de lego dispare în două săptămâni

O astfel de locuinţă poate fi ridicată chiar şi în două săptămâni, fără finisaje. Șantierul pare să conţină piese uriaşe de lego, a căror îmbinare se face rapid, după turnarea fundaţiilor. După asamblare, durata în care proprietarii se pot muta depinde numai de timpul alocat execuţiei finisajelor.

„Realizarea fundaţiilor se face în 5-7 zile, montajul structurii metalice la parter se face într-o zi, în altă zi se montează şi se armează tabla cutată a planşeului, apoi se toarnă placa de beton pe planşeu (o zi), se montează structura Herasteel la etaj (o zi), în două zile se montează acoperişul, iar în ultima etapă, ce durează două zile, se montează geamurile şi uşile”, precizează reprezentanţii Temelion Project.

Montajul este la îndemâna oricui deţine o maşină de înfiletat şuruburi şi un rotopercutor, o spun chiar specialiştii. Viteza ridicată de execuţie este cel mai important beneficiu al caselor cu structură metalică, însă nu şi singurul.

„Principalul avantaj al acestui tip de structură este rapiditatea montajului, căci scheletul casei poate fi ridicat în câteva zile după executarea fundaţiilor. Un alt aspect plăcut îl reprezintă curăţenia şantierului în timpul execuţiei – pentru montaj, este nevoie doar de şuruburi, piuliţe, profilele propriu-zise sau scule şi unelte de măsurat şi înşurubat, astfel că sursele de praf şi zgomot sunt reduse la minumum”, arată reprezentantul companiei de construcţii Cross Projects.

După ridicarea structurii, sunt permise doar modificările care nu implică sau afectează poziţia montanţilor metalici

Cei mai mulţi dintre furnizori susţin că elasticitatea structurii metalice face ca o astfel de casă să fie mai rezistentă şi mai sigură la acţiunea seismică. Însă aceste construcţii nu sunt „mai rezistente la cutremur”, ci doar energia se disipă diferit – în timp ce în cazul betonului, eforturile sunt preluate prin comprimarea betonului şi întinderea armăturii, la casele pe structură metalică, eforturile sunt preluate prin întinderea profilelor metalice (contravântuiri, grinzi, stâlpi).

„Dezavantajele se pot materializa prin imposibilitatea recompartimentării ulterioare în perioada de exploatare a construcţiei şi prin falsa impresie (creată de furnizori) că preţul per metru pătrat este mult mai mic faţă de structurile clasice. Ceea ce trebuie înţeles este că, indiferent de tipul de structură de rezistenţă ales, exigenţele de stabilitate şi rezistenţă vor fi îndeplinite”, conchide inginer Bogdan Georgescu.


CITEȘTE ȘI Sistemele alternative de încălzire a locuinţei scad puternic facturile, dar sunt neglijate din cauza investiţiei iniţiale

 


10 December 2012