Puţine şanse ca România să înregistreze o creştere economică în 2013, dacă nu se va debloca absorbţia fondurilor europene, singurele resurse financiare accesibile în această perioadă, care să înlocuiască investiţiile străine și cele de la buget, apreciază guvernatorul BNR Mugur Isărescu. 

27904-global_economy.jpgRomânia va înregistra o creştere economică de 0,8% în acest an. Această creştere ar putea fi ameninţată de incertitudinea existentă pe scena politică şi de seceta care ar putea avea un impact peste aşteptări. Pentru anul 2013, avansul PIB ar fi de 2,2%, potrivit noilor estimări ale Comisiei Europene (CE). În ce priveşte anul 2014, CE estimează o creştere a PIB-ului de 2,7%.

Comisia estima, în raportul din primăvara privind perspectivele economice, un avans de 1,4% pentru România în acest an și de 2,9% in 2013.

„Creşterea economică pentru 2012 este estimată a fi relativ redusă, la circa 0,8%, cererea internă fiind principalul motor de creştere. Seceta severă din timpul verii, declinul încrederii consumatorilor şi dificultăţile în accesarea de fonduri UE indică o perspectiva negativă. Activitatea economică slabă este aşteptată sa afecteze cererea de import, menţinând deficitul de cont curent stabil. Principalele riscuri pentru 2012 sunt continuarea incertitudinilor politice interne, care ar putea creşte costurile de finanţare şi limita investiţiile, si un impact peste aşteptări al secetei asupra agriculturii, se arăta în raport, notează incont.ro.

BERD: „Creşterea economică a României ar putea pierde 2% din PIB”

Creşterea economică trimestrială a României ar pierde 2% din PIB, la un an după ce producţia economica din Zona euro s-ar contracta, tot trimestrial, cu 1%, apreciază Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), într-o analiză care vizează efectele crizei euro asupra țărilor în tranziţie.

„România continuă sa fie expusă semnificativ la evoluţiile negative din Zona euro, iar criza politică din vara anului 2012 a avut, de asemenea, un impact negativ asupra economiei”, se precizează in raport.

Experţii Fondului Monetar International (FMI) au arătat că o intensificare puternică a crizei din Zona euro, cu probabilitate medie de materializare, ar avea un impact major asupra României, fiind posibilă o scădere economica de 5% și o depreciere a leului cu 15-20%.

BERD anticipează încetinirea creşterii economice la sub 1% din PIB în acest an, urmată de o creştere modestă în 2013, reflectând atât efectele de bază - agricultura nu va repeta în acest an performanțele record din 2011 - cât și înrăutăţirea perspectivelor economice pe principalele pieţe de export și posibile turbulențe pe pieţele de credit.

Priorităţi pentru România în 2013: înlesnirea investiţiilor, privatizările şi infrastructura

În 2013, principalele priorităţi pentru România, din punct de vedere economic, ar trebui să fie implementarea de reforme care să înlesnească investiţiile, realizarea de progrese în privinţa privatizărilor şi îmbunătăţirea calităţii infrastructurii de transporturi, potrivit unui raport al BERD.

Potrivit BERD, prima dintre „priorităţile cheie” pentru România în 2013 este îmbunătăţirea climatului investiţional, consideră experţii instituţiei.

„Este nevoie de intensificarea eforturilor pentru reducerea birocraţiei şi înlăturarea problemelor de avizare, considerate de către mediul de afaceri, in sondaje, drept principalele probleme ale mediului investiţional”, se spune in raportul citat de incont.ro.

În continuare, BERD notează că România ar trebui să progreseze în privinţa privatizărilor importante din sectoare economice cheie.

CITEŞTE ŞI: Trecerea la euro, amânată pentru 2019


7 November 2012