PIB-ul României ar putea fi afectat pe termen scurt de criza politică internă, coroborată cu situaţia economică internaţională, avertizează Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Instituţia a scăzut cu 0,4% prognoza de creştere economică a României pentru anul acesta.

25766-berd.jpgBERD prognozează pentru România o creştere economică mai mică pentru anul acesta, de 0,8% faţă de 1,2% cât estimase în urmă cu trei luni. Nici pentru anul următor, situaţia nu pare mai bună – instituţia europeană a înrăutăţit prognoza la 1,8%, de la 2,6% cât se estimase în raportul din luna mai.

După recuperarea de anul trecut, economia României se afla pe cale de a înregistra creştere robustă în 2012, dar au apărut noi factori de destabilizare a economiei româneşti, se notează în cel mai recent raport BERD.

„Încetinirea din Zona euro are un semnificativ efect de amortizare asupra exporturilor, iar dovezile unei dezintermedieri financiare a băncilor transfrontaliere evidenţiază importanţa transmiterii crizei pe canalul sectorului financiar. Climatul extern slab şi criza politică declanşată în iulie ar putea afecta negativ creşterea pe termen scurt. Sprijinul financiar puternic de la FMI şi alte instituţii financiare internaţionale a asigurat o protecţie importantă", susţin specialiştii BERD.

Extinderea impactului crizei din Zona euro către estul Europei va afecta climatul financiar al ţărilor din această zonă, astfel că creşterea economică va încetini la 2,7% anul acesta (deşi se estimase o creştere de 4,6%) şi de 3,2% în 2013. Statele din Europa Centrală şi de Est au început deja să resimtă efecteze crizei datoriilor suverane, iar Rusia şi alţi mari exportatori au simţit scăderea de preţ a materiilor prime.

Pentru Europa de Sud-Est, raportul BERD subliniază că perspectivele economice pe termen scurt sunt incerte, principalul risc fiind reprezentat de slăbiciunile sectorului financiar. Creşterea economică a regiunii este estimată la 0,7% pentru anul acesta şi 1,7% pentru 2013, în scădere faţă de raportul din luna mai, care prognoza 1% pentru 2012 şi 2,4% pentru anul viitor. Pentru anul în curs, BERD prognozează creșteri de:

  • Turcia: 2,7% (de la 2,5% estimat anterior, deşi creşterea economică a fost de 8,5% anul trecut)
  • Rusia: 3,1% (faţă de 4,2% estimat anterior)
  • Polonia: 2,9% (faţă de 2,7% estimat anterior)
  • Ungaria: 1,3%
  • Bulgaria: 1%
  • Slovenia: 2%


CITEȘTE ȘI: România se poate îndrepta către dezastru, împinsă de exigenţele FMI, atenţionează analiştii Reuters

 

25 July 2012