Superba Veneţie este una dintre cele mai populare destinaţii din lume, cu o arhitectură uimitoare, muzee deosebite şi o întinsă reţea de canale fascinante. De asemenea, „oraşul plutitor" este un centru comercial agitat. Datorită acestor caracteristici Veneţia atrage turişti din toată lumea, iar cei care vor să aibă o proprietate pot plăti milioane de euro.

20329-venetia_canal.jpgAchiziţia unei proprietăţi aici este o investiţie bună pe termen lung, deoarece se încasează sume frumoase din închirieri, principali clienţi fiind turiştii. Există şi apartamente de închiriat pentru perioade îndelungate, iar oraşul oferă celor interesaţi şase zone, fiecare având diferite avantaje. Cele şase cartiere sunt: Cannaregio, San Polo, Dorsoduro (inclusiv Giudecca), Santa Croce, San Marco (inclusiv San Giorgio Maggiore) şi Castello (cu San Pietro di Castello şi Sant Elena).

Cele mai interesante zone sunt în San Marco, Dorsoduro şi Castello, unde se găsesc şi cele mai scumpe proprietăţi. Pentru cei care sunt interesaţi să locuiască o bucată mai lungă de timp în Veneţia, San Polo este cartierul localnicilor, iar Cannaregio este în apropierea zonei de birouri.

În Veneţia, oferta nu va putea egala niciodată cererea

Proprietăţile veneţiene au atât avantaje moderne, cât şi caracteristici istorice - facilităţi de ultimă generaţie, într-un decor ca în poveşti. Locuinţele sunt desprinse din basme: case cu aer renascentist, incluzând multe „ville venete", tradiţionalele vile din secolele XV-XIX. Acestea sunt ideale pentru cei cu un buget generos, preţurile fiind exorbitante, de multe ori depăşesc chiar şi 10 milioane euro.

Pe piaţa imobiliară din Veneţia, proprietarii sunt cei care fac regulile, având în vedere cererea ridicată şi numărul limitat de locuinţe disponibile. Cu toate că preţul este mare, achiziţia unei proprietăţi aici rămâne o investiţie bună, deoarece Veneţia va fi mereu un punct de atracţie pentru cumpărătorii care doresc să se bucure de un decor romantic. Astfel că se vor găsi mereu clienţi, iar revânzarea nu se va face în pierdere. Cu toate acestea, o piedică în calea cumpărătorilor este teama că se vor intensifica inundaţiile. Aşa că cei interesaţi de cumpărarea unei locuinţe ar face bine să se orienteze către zonele mai îndepărtate de apă sau să angajeze specialişti pentru a face o analiză structurală corectă a clădirii.

O proprietate decentă costă aproape un de milion de euro

Clienţii sunt sfătuiţi să fie foarte atenţi atunci când cumpără o locuinţă în Veneţia, deoarece multe case au defecte ascunse, precum probleme la sistemul electric, alimentarea cu apă sau fundaţie. Proprietăţile rezidenţiale din zonele turistice sunt, în general, costisitoare, dar acestea oferă un randament din chirii destul de bun (aproximativ şase procente). Unele chilipiruri pot fi găsite în zonele afectate de inundaţii, dar acestea necesită extrem de multă atenţie, deoarece aduc cu sine o serie de probleme.

Sunt foarte puţine proprietăţi rezidenţiale care au un preţ de vânzare mai mic de 500.000 euro şi care să nu necesite renovări majore. Cei care şi-au stabilit un buget în jurul a 800.000 euro, trebuie să ştie că la acest preţ vor găsi locuinţe în care se pot muta imediat, dar numai în afara celor mai populare zone; în cele mai scumpe cartiere, cu această sumă se poate cumpăra o casă care are nevoie de reparaţii, dar nu capitale.

• Locuinţă centrală - 6.000 euro/mp
• Locuinţă semicentrală - 2.200 euro/mp
Sursa: Numbeo Cost of Living

La modul generalist, paşii care trebuie îndepliniţi pentru a cumpăra o locuinţă în Veneţia încep cu propunerea de achiziţie, iar în cazul în care aceasta este acceptată de către proprietar, este obligatorie depunerea unei garanţii de 1% din valoarea proprietăţii. După care se trece la încheierea unui antecontract, care implică şi un avans de 10-20% din preţul trecut în contract. Urmează semnarea contractului de vânzare-cumpărare, după care trebuie înregistrată tranzacţia, pentru care se mai plăteşte o sumă de 3% (imposta di registro).


Chiriaş într-o locuinţă încărcată de istorie

Apartamentele oferite pentru o şedere îndelungată, adresate de obicei celor care vin în zonă cu serviciul, sunt concentrate în cartierele Cannaregio şi Dorsoduro. Cei mai mulţi proprietari cer referinţe chiriaşilor, garanţie egală cu valoarea chiriei pe o lună şi declaraţie de la bancă. În general, aceste locuinţe sunt complet mobilate, iar proprietarii oferă servicii de curăţenie.

• Apartament cu un dormitor - central: 500 euro/lună; semicentral: 375 euro/lună
• Apartament cu trei dormitoare - central: 1.000 euro/lună; semicentral: 750 euro/lună
Sursa: Numbeo Cost of Living

Există multe tipuri de locuinţe de închiriat în Veneţia, de la case sau vile, la apartamente de toate dimensiunile. Multe dintre ele se adresează segmentului de turişti, aşa că pot fi închiriate doar pe perioade scurte, cu preţuri ridicate. Dar sunt şi agenţii care au în baza de date proprietăţi de vacanţă de închiriat pe termen lung, pentru un tarif redus, aşa că această variantă merită studiată.

CITEȘTE ȘI


13 August 2011