În ultimii ani s-au dus campanii de îmbunătăţire a imaginii Siciliei şi din ce în ce mai mulţi investitori au conştientizat potenţialul insulei. Astfel că cererea pentru proprietăţile siciliene a devenit din ce în ce mai mare, ceea ce a tras în sus şi preţurile.

SiciliaCa mai toate regiunile Italiei, Sicilia are o cultură bogată. Este o zonă cu o aplecare deosebită către istorie, artă, muzică, literatură, gastronomie şi arhitectură. Economia siciliană este diversificată, sectorul agriculturii fiind unul semnificativ - cultivarea citricelor, măslinelor, strugurilor, producţia de ulei de măsline şi vin.

De asemenea, turismul şi piaţa imobiliară sunt alte segmente importante în această insulă.
 
 

Palermo
Cele mai populare zone pentru achiziţia sau închirierea unei case de vacanţe sunt Il Ballaro şi Il Capo, deşi multă lume preferă să trăiască în partea nouă a oraşului. Pe termen lung, proprietăţile imobiliare aici se apreciază cu aproximativ patru procente anual.

PalermoStrăinii au început să cumpere din ce în ce mai multe locuinţe de vacanţă în Palermo, pe care le închiriază atunci când nu locuiesc în ele. Legea spune că dacă un cumpărător îşi stabileşte reşedinţa pe insulă, atunci se percepe o taxă de înregistrare de 3% din valoarea tranzacţiei. Altfel, pentru casele de vacanţă, această taxă este între 10% şi 20% din suma totală, în funcţie de categoria din care face parte locuinţa (procentul maxim este în cazul locuinţelor de lux).

  • Apartament poziţionat central: 3.000 euro/mp
  • Apartament poziţionat semicentral: 1.650 euro/mp

Închirierea apartamentelor în regim hotelier se practică, în general, în partea nouă a oraşului, acestea fiind aproape de zone bune pentru petrecerea timpului liber. Oferta este pentru toate gusturile - de la studiouri modeste, la apartamente spaţioase. Deşi aceste locuinţe sunt mai scumpe decât cele nemobilate, din partea veche a oraşului, tot este o afacere mai bună decât închiriatul unei camere la hotel. Economia se simte cu adevărat pentru cei care stau câteva săptămâni sau mai mult.

  • Pentru un apartament cu un dormitor, preţul mediu lunar de închiriere este de circa de 500 euro
  • Pentru un apartament cu trei dormitoare, chiria este de aproximativ 700 euro/lună. 

 

Catania
Al doilea oraş sicilian ca importanţă şi mărime, în Catania locuiesc aproximativ 300.000 de oameni. Oraşul este aşezat la poalele Etnei, astfel că de-a lungul timpului, a fost distrus în repetate rânduri de erupţiile vulcanice. Cea mai devastatoare a avut loc în secolul XVII, când întreaga Catanie a fost acoperită cu lavă.

Autorităţile siciliene au reacţionat remarcabil după această catastrofă, întregul oraş a fost reconstruit în stilul baroc, cu bulevarde şi piaţete largi. Cel mai interesant este materialul folosit în construcţii - lava. Catania este un oraş gri la propriu, fiind unic în lume datorită acestui aspect.

Catania - sursa: nh-hotels.comÎn ultimii ani, câteva companii aeriene au început să includă Catania în itinerarii. Acest fapt a deschis piaţa imobiliară a acestei insule italiene către investitorii internaţionali. De altfel, posibilitatea unui pod care va lega Sicilia de restul Italiei în viitorul apropiat va face ca preţul proprietăţilor să crească.

  • Apartament poziţionat central: 2.700 euro/mp, poziţionat semicentral: 2.200 euro/mp
  • Chiria lunară pentru o locuinţă cu o cameră este circa 400 euro. Pentru un apartament cu trei dormitoare - 700 euro/lună.

Ce este mai rentabil pentru o afacere, achiziţia sau închirierea unui spaţiu?
Specialiştii italieni susţin că în Sicilia este mai avantajos să cumperi spaţiul pentru afaceri, decât să-l închiriezi, deoarece este o investiţie de viitor. Există multe opţiuni - mall-uri, magazine, complexuri de afaceri, proprietăţi pe plajă. Nu rămâne decât să stabileşti bugetului şi ce tip de afacere îţi doreşti.

Spre exemplu, pentru a deschide un restaurant sau o prăvălie, cel mai indicat spaţiu ar fi o vilă. Deşi poate părea diferit faţă de alte ţări, în Sicilia aceste locuri sunt foarte populare, în special pe coasta de est din zona Taormina. Pentru un birou sau un magazin, cele mai bune spaţii sunt în mall-uri sau în centre comerciale.

Locuinţele de închiriat din Sicilia sunt diverse

Oferta este bogată pentru cei care doresc să închirieze: vile, căsuţe mai mici, case pe plajă, apartamente, ferme rustice în regim agroturistic sau camere în clădiri istorice. Chiar dacă poate fi mai simplă o căutare cu ajutorul unui agent imobiliar, sunt foarte multe site-uri cu sfaturi care uşurează şi căutările pe cont propriu. Spre exemplu:

  • Unii proprietari închiriază numai prin agenţii, alţii îşi găsesc singuri clienţii. Pentru o căutare pe internet este bine să scrieţi ceea ce doriţi în italiană sau chiar română
  • Unii proprietari nu se descurcă foarte bine cu limba engleză, dar asemănările lingvistice cu româna vor face comunicarea să decurgă uşor.
  • În Sicilia, comisioanele agenţilor sunt stabilite pe criterii subiective. În perioadele cele mai aglomerate, comisionul pentru închiriere ajunge la 40%. În afara sezonului de vârf (din mai până în august), este foarte posibil să se negocieze un preţ mai bun cu agenţii sau proprietarii.

 


11 June 2011