Noile norme de creditare ar trebui să intre în vigoare de la sfârşitul acestei luni. Până atunci, băncile încearcă să vândă cât mai mult, cu orice preţ. Astfel, cele mai multe dintre instituţiile financiare locale au început anul cu reduceri, lucru de neîntâlnit în anii trecuţi.

23033-10-atac.jpgBăncile trag de timp cât se poate de mult înainte de implementarea noilor norme. În mod normal, ele ar fi putut să trimită către BNR, spre aprobare, noile condiţii în care vor să ofere credite. Totuşi, termenul final de transmitere a acestora este finalul lunii ianuarie, aşa că între timp, se lucrează la fel ca şi până acum. Ba chiar mai mult, căci nu mic este numărul băncilor care au ales să lanseze promoţii pentru ultima sută de metri.

Alpha Bank a lansat o ofertă de credite imobiliare în euro cu avans minim de 15%. În numai câteva săptămâni, oferta se va schimba, iar creditele imobiliare vor porni cu un avans de cel puţin 20% - la lei şi 25% - la valută.

Carpatica a redus dobânzile la creditele de nevoi personale fără ipotecă. În prezent, banca oferă aceste împrumuturi pe perioade de până la zece ani, faţă de maximum cinci ani, cât va fi obligatoriu în curând.

BCR acordă condiţii preferenţiale de costuri tuturor clienţilor care au un cont de salariu deschis la bancă, indiferent de vechime. Până în 2012, condiţiile preferenţiale se acordau doar celor care aveau un istoric cu banca.

Există însă şi bănci care pur şi simplu aşteaptă implementarea noilor reguli. Mai ales că luna ianuarie este unanim recunoscută ca o lună moartă, pentru creditare. Astfel, UniCredit Ţiriac Bank nu a mai prelungit campania fără comisioane, iar Raiffeisen Bank a scumpit deja creditele de consum fără ipotecă.

Există o singură bancă ce şi-a modificat oferta de creditare, potrivit noilor norme BNR. ING Bank a redus deja perioada de acordare a împrumuturilor de nevoi personale şi a schimbat structura celorlalte produse, conform noilor reguli prudenţiale.

CITEŞTE ŞI Români păcăliţi să ia credite mai scumpe, prin dezinformare. Cele mai multe informaţii greşite sunt pe internet

 

18 January 2012