Băncile sunt acum în cele trei luni în care trebuie să îşi revizuiască rapid întreaga strategie de vânzări, potrivit noului regulament BNR. O provocare, în condiţiile în care noile limite impuse de Banca Naţională sunt destul de rigide. Şi totuşi, băncile trebuie să vândă, motiv pentru care specialiştii se aşteaptă să vadă, la finalul acestor trei luni, dobânzi competitive şi atractive, mai ales pentru creditele în lei.

22275-bnr_sigla.jpgNoile norme impuse de BNR cer o schimbare radicală a modului în care lucrează acum băncile din România. Creşterea avansului şi scăderea perioadei de creditare nu sunt avantaje nici pentru bancă, nici pentru client. Tocmai de aceea, specialiştii imobiliari se aşteaptă ca bancherii să găsească cele mai potrivite soluţii pentru a putea să îşi vândă produsele. Totuşi, oricât de eficiente ar fi soluţiile pe care ei le vor găsi, chiar şi programul Prima Casă va fi afectat.

„Deşi programul Prima Casă nu este vizat direct de aceste prevederi, există posibilitatea ca indirect să fie afectat gradul de îndatorare, în sensul diminuării acestuia. Astfel, clienţii se vor încadra cu acelaşi venit de până acum, la o sumă mai mică.", arată Daniel Amza, senior broker în cadrul AV Brokers.

Sumele mici pe care le vor putea acorda băncile în următoarea perioadă ar putea determina proprietarii să ieftinească

Sumele mici pe care le vor oferi băncile în următoarea perioadă sunt printre puţinele certitudini ale momentului. Dar acesta nu este neapărat un lucru rău, arată cunoscătorii pieţei. Este posibil ca, iniţial, el să se manifeste printr-un blocaj. Dar exact această situaţie ar putea să îi determine pe proprietari să ieftinească.

„Nu văd nicio tragedie în diminuarea gradului de îndatorare cu câteva procente. În plus, este posibil să fie diminuat doar la euro şi să crească în cazul creditelor în lei. O persoană care se putea împrumuta 40.000 euro, o să obţină probabil 35.000 euro. Poate cu ocazia aceasta mai scad un pic preţurile. Se vrea creditare în lei şi asta o să se şi întâmple, chiar dacă la început vor exista mici impedimente procedurale sau legate de "nou"", continuă reprezentantul AV Broker Solutions.

Unii clienţi ar putea găsi în continuare creditele în euro mai avantajoase, chiar dacă au un cost iniţial mai mare

Descurajarea creditelor în euro şi stimularea împrumuturilor în lei a fost, de altfel, scopul pentru care s-a elaborat noul regulament BNR, iar departajarea între cele două moduri de finanţarea se va face, cel mai probabil, prin dobânzi. Asta înseamnă o răsturnarea radicală de situaţie, pentru că, până acum, creditele în monedă europeană erau considerabil mai ieftine decât cele în monedă naţională.

„Nu se cunoaşte încă ce strategie vor aplica băncile pentru a vinde lei, însă ştiu sigur că dobânzile trebuie să scadă pentru a fi comparabile cu cele în euro. Altfel, anticipez că un client va prefera un avans mai mare la euro, dar o dobândă mai mică, în detrimentul unei dobânzi mai ridicate la lei, chiar dacă aportul personal ar fi mai scăzut. Probabil că exact din acest motiv au băncile acest termen de 90 de zile de la BNR: să aibă răgaz, pentru că urmează nişte decizii importante", spune Daniel Amza, senior broker la AV Broker Solutions.

Dar cele mai mari probleme pe care le au bancherii nu sunt legate de promovarea creditelor imobiliare sau ipotecare, ci de creditele de nevoi personale. În cazul acestora, perioada de creditare a scăzut puternic, iar garanţiile pe care trebuie să le aducă solicitantul sunt atât de mari încât pot să descurajeze pe oricine. Astfel, specialiştii se aşteaptă să se diminueze considerabil atât numărul clienţilor, cât şi sumele pe care aceştia le vor împrumuta, deşi multe dintre instituţiile financiare nu acordau nici acum credite de nevoi personale pe perioade mai mari de cinci-şapte ani.

„Singura problemă o văd în diminuarea perioadei la cinci ani, de la o medie de 20-25 ani, la creditele de nevoi personale cu ipotecă. Este aberant. Opinia mea este că puteau stabili un termen de 15 ani sau puteau limita suma acordată ori gradul de finanţare la, să spunem, 50% din valoarea garanţiei.", arată oficialul V Boker Solutions.

Noile prevederi ale BNR

Noul regulament BNR a fost publicat în Monitorul Oficial în data de 31 octombrie 2011. Printre prevederile acestuia se numără:

  • Creditele ipotecare în lei se vor acorda cu un avans de 15%
  • Creditele ipotecare în euro, pentru persoanele care au venituri în euro, se vor acorda cu un avans de 20%
  • Creditele ipotecare în euro, pentru cei care au venituri în lei, se vor acorda cu un avans de 25%
  • Creditele de nevoi personale în lei se vor acorda pe maximum cinci ani
  • Creditele de nevoi personale în euro se vor acorda pe aceeaşi perioadă, dar cu o garanţie personală de minimum 133% din valoarea creditului.

CITEŞTE ŞI Ce se va întâmpla cu creditele în lei când vom trece la euro?


29 November 2011