Termenii şi condiţiile creditelor sunt întotdeauna dificil de înţeles, pentru necunoscători, iar Comisia Europeană a impus, în mai multe rânduri, un mod mult mai clar de expunere a acestor informaţii. Totuşi, la o investigaţie realizată la nivelul întregii Uniuni Europene, a reieşit că jumătate dintre site-urile analizate din România prezintă informaţii eronate, care pot face clienţii să cumpere produse mai scumpe decât li se spune iniţial că ar fi.

23025-it-laptop-maini.jpgSpecialiştii europeni au verificat în ce măsură primesc consumatorii de produse bancare informaţiile la care au dreptul, în temeiul legislaţiei UE, înainte de semnarea unui contract de credit. Astfel, autorităţile au verificat 562 de website-uri din cele 27 de state membre, plus Norvegia şi Islanda.

În România au fost verificate 20 de pagini de Internet, dintre care 11 au fost descoperite cu neregularităţi şi vor fi urmărite la nivel naţional. Rezultatul a fost surprinzător: 70% dintre paginile de internet verificate au avut nevoie de investigaţii ulterioare, în legătură aceleaşi probleme:

  • Publicitatea nu a inclus informaţiile standard necesare
  • Ofertele au omis informaţii esenţiale pentru luarea unei decizii
  • Costurile au fost prezentate în mod înşelător

În consecinţă, autorităţile europene vor contacta instituţiile financiare şi intermediarii de credit, în legătură cu suspiciunile de nereguli. Acestea vor fi obligate să explice şi să remedieze această situaţie.

Atunci când oamenii caută credit, descoperă uneori că acest credit se dovedeşte a fi mai scump decât părea la început, deoarece informaţii importante lipsesc sau sunt neclare. Creditul de consum nu este întotdeauna uşor de înţeles şi de aceea există o legislaţie europeană pentru a-i ajuta pe consumatori să ia decizii în cunoştinţă de cauză. Prin urmare, este foarte important ca întreprinderile să ofere consumatorilor informaţiile corecte şi necesare. şi este rolul Comisiei să colaboreze cu autorităţile naţionale de aplicare a legii pentru a realiza acest lucru”, consideră John Dalli, Comisarul UE pentru consumatori.

În 2010, instituţiile financiare din Zona euro au oferit credite de consum în valoare de peste 600 miliarde euro.

CITEŞTE ŞI: Băncile nu mai vor să finanţeze locuinţe. Află de ce.

 

17 January 2012