San Francisco este unul dintre „oraşele favorite ale Americii”, căminul unor faimoase simboluri americane, precum Golden Gate Bridge, tramvaiele pe cablu sau Alcatraz Prison. San Francisco este printre cele mai moderne oraşe din SUA, dar şi printre cele mai bogate oraşe la nivel global, astfel că preţul proprietăţilor imobiliare este mult mai mare comparativ cu alte oraşe americane.

26977-sanfranciscocity.jpgSan Francisco se întinde pe o suprafaţă de 121 kmp, în extrema de nord a peninsulei cu acelaşi nume. Cu peste 800.000 locuitori, San Francisco este cel mai dens populat oraş din California, dar şi centrul financiar şi cultural al zonei metropolitane San Jose - San Francisco - Oakland, cu circa 7,6 milioane locuitori. Peste 30 instituţii financiare îşi au sediul principal aici, astfel că San Francisco este în topul celor mai productive oraşe din lume şi ocupă locul 12 în clasamentul primelor 20 centre financiare globale.

  • San Francisco a fost fondat în 1776, de colonişti spanioli, numele său fiind inspirat de Sfântul Francis
  • San Francisco ocupă locul doi în rândul oraşelor americane cu cea mai mare densitate a populaţiei, cu 6.632 locuitori/kmp
  • Cel mai cunoscut simbol al oraşului este Golden Gate Bridge, inaugurat în 1937. Cu o lungime de 2,7 kilometri, această minune inginerească a deţinut multă vreme titlul de cel mai lung pod din lume

San Francisco a fost întotdeauna unul dintre cele mai moderne oraşe americane, autorităţile fiind preocupate constant de acest aspect. Spre exemplu, deşi a fost distrus de cutremure şi incendii în 1906, San Francisco a fost reconstruit rapid, ba chiar a găzduit Expoziţia Internaţională Panama-Pacific, de numai nouă ani mai târziu. În prezent, San Francisco este una dintre cele mai apreciate destinaţii turistice, ocupând locul 35 în clasamentul celor 100 cele mai vizitate oraşe din lume.

Preţul locuinţelor din San Francisco este mai ridicat decât în alte mari oraşe din SUA

Venitul mediu în zonă este mai mare decât media naţională, mai ales datorită economiei puternice a oraşului şi a proximităţii de Silicon Valley, iar San Francisco este în clasamentul oraşelor cu cel mai mare PIB per cap de locuitor din lume. Drept urmare, viaţa este destul de scumpă în acest oraş, iar preţul proprietăţilor imobiliare este simţitor mai mare decât în alte mari oraşe din SUA.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo:

  • Apartament central – 6.700 dolari/mp
  • Apartament semicentral – 5.500 dolari/mp

Oraşul este împărţit în trei mari districte: cel central (între Golf, Market Street şi Van Ness Avenue), districtul SoMa (South of the Market) şi partea de vest a oraşului, unde sunt numeroase cartiere rezidenţiale, zonă ce include şi Pacific Heights, parcul Golden Gate şi Marina.

San Francisco nu atrage foarte mulţi mari investitori, deoarece costul de achiziţie al unui apartament depăşeşte potenţialul randament obţinut din închiriere, în special datorită fluctuaţiilor majore de pe piaţa imobiliară americană. Cele mai atractive locuinţe din punct de vedere financiar sunt cele din zonele periferice, iar apartamentele din Santa Clara sau San Jose sunt printre cele mai accesibile opţiuni.

Chiria medie în San Francisco este de două ori mai mare faţă de chiria medie la nivel naţional

Datorită faptului că zona Golfului San Francisco este depăşită numai de New York City în ceea ce priveşte densitatea populaţiei, chiria medie este mult mai ridicată comparativ cu media naţională – în timp ce la nivel naţional, media este de 600 dolari/lună, în San Francisco valoarea lunară depăşeşte 1.200 dolari. În schimb, consultanţii imobiliari spun că sunt numeroase cartiere frumoase cu locuinţe de închiriat, precum Union Square, Russian Hill, Haight-Ashbury, chiar şi the Avenues, deşi anumite zone (precum Bayview-Hunters Point) nu sunt considerate a fi la fel de sigure precum restul oraşului. Chiriile variază în funcţie de multe criterii, precum zonă, facilităţi sau servicii incluse, dar mai ales în funcţie de perioada de închiriere.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo:

  • Apartament cu un dormitor – central: 2.050 dolari/lună; semicentral: 1.400 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 3.650 dolari/lună; semicentral: 2.500 dolari/lună

Recenta criză economică ce a zguduit SUA şi întreaga lume a avut repercusiuni şi asupra sectorului imobiliar din San Francisco – numărul de tranzacţii a scăzut puternic în ultimii ani, astfel că şi preţul locuinţelor a suferit corecţii. Cu toate acestea, preţurile sunt, în continuare, ridicate, astfel că expaţii care plănuiesc să locuiască preţ de câţiva ani în acest oraş găsesc mai avantajos din punct de vedere financiar să închirieze o proprietate, decât să o cumpere.

CITEȘTE ȘI: Marrakech, printre puţinele oraşe turistice exotice cu proprietăţi imobiliare accesibile

 

20 October 2012