Institutul Brookings a analizat 200 din cele mai importante zone metropolitane din lume, luând în calcul produsul intern brut pe cap de locuitor şi nivelul şomajului în 2011, comparativ cu 2010. Aceste zone produc 48% din veniturile din întreaga lume, în ciuda faptului că aceste metropole găzduiesc numai 14% din populaţia lumii. IMOPEDIA.ro prezintă clasamentul celor mai productive orașe din lume.

23982-10_san_francisco.jpg10. San Francisco – PIB pe cap de locuitor: 58.783 dolari

San Francisco este centrul cultural din zona de golf a Californiei de Nord, destinaţia favorită a turiştilor din întreaga lume. Conform datelor publicate de Cronica din San Francisco, industria turismului are cei mai mulţi angajaţi, domeniu a cărui valoare este estimată la 7,8 miliarde dolari anual. Mai mult de atât, încă din 1990, economia oraşului a fost afectată în mod pozitiv de mica distanță de Silicon Valley, iar în ultimii ani, San Francisco a atras mii de profesionişti din industria IT.

23983-9_boston.jpg9. Boston – PIB pe cap de locuitor: 60.074 dolari

Boston este capitala statului american Massachusetts, precum şi cel mai mare oraş din zonă. Este şi căminul unor prestigioase instituţii de învăţământ superior: Harvard, Universitatea Boston sau Institutul de Tehnologie Massachusetts. Studenţii care vin aici din întreaga lume aduc anual 4,8 miliarde dolari la bugetul local. Mai mult, Boston este oraşul în care au fost fondate companii extrem de profitabile, precum Liberty Mutual, Gillete şi Bain Capital.

23984-8_stockholm.jpg8. Stockholm – PIB pe cap de locuitor: 61.458 dolari

Stockholm este atât capitala, cât şi cel mai mare oraş din Suedia, astfel că este centrul financiar al ţării. Aici îşi au sediul central importante bănci naţionale, precum Handelsbanken, Skandinaviska Enskilda Banken şi Swedbank, dar şi companii de asigurări ca Skandia sau Trygg-Hansa. Dar toate aceste nume pălesc în comparaţie cu gigantul H&M, care îşi are sediul central tot aici. Dintre toate investiţiile care se fac în Suedia, mai mult de 30% merg către Stockholm.

23985-7_washington_dc.jpg7. Washington – PIB pe cap de locuitor: 62.943 dolari

Pentru Washington DC nu este nimic remarcabil să fie inclus în acest clasament. Toate cele trei ramuri ale guvernului Statelor Unite îşi au sediile aici, precum şi Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional (FMI). Guvernul este cel mai mare angajator, oferind mai mult de un sfert din locurile de muncă din acest oraş. Prezenţa guvernului federal este indirect responsabilă pentru numărul mare de companii de lobby care îşi au sediul în Washington, companii cu faimă pe plan internaţional, care oferă salarii atrăgătoare. Cei mai mari cinci angajatori non-politici sunt: universităţile Georgetown, George Washington şi Howard, Centrul Medical Washington şi Centrul Naţional Medical pentru Copii.

23986-6_zurich.jpg6. Zurich – PIB pe cap de locuitor: 63.236 dolari

Cel mai mare oraş din Elveţia este locul unde s-au fondat unele dintre cele mai importante instituţii financiare din lume, printre care Credit Suisse şi UBS. Oraşul găzduieşte una dintre cele mai însemnate burse din lume, Bursa Elvețiană de Valori. Taxele mici din Zurich au atras dintotdeauna companii internaţionale, printre care se numără Google, Microsoft şi IBM, care au sedii aici. Oraşul are unul dintre cele mai ridicate standarde de viaţă.

23987-5_bridgeport.jpg5. Bridgeport – PIB pe cap de locuitor: 63.555 dolari

Cel mai dens populat oraş din statul american Connecticut este Bridgeport, cu 144.000 locuitori, conform recensământului din 2010. Oraşul este cunoscut la nivel internaţional deoarece este locul de naştere al popularului Frisbee. Dar în prezent, sectorul medical are cel mai semnificant aport la bugetul local, astfel că trei dintre primii cinci angajatori fac parte din acest domeniu. Centrul Medical Vincent, Spitalul Bridgeport şi Centrul de Sănătate Bridgeport sunt instituţii extrem de apreciate în întregul stat, dar și în întreaga țară, astfel că oferă cele mai multe locuri de muncă.

23988-4_abu_dhabi.jpg4. Abu Dhabi – PIB pe cap de locuitor: 63.859 dolari

Capitala Emiratelor Arabe Unite este singurul oraş din Orientul Mijlociu prezent în acest clasament. În 2007, metropola a generat singură aproape 55% din PIB-ul Emiratelor. În Abu Dhabi îşi au sediul central instituţii financiare importante, precum Banca Centrală a Emiratelor Arabe Unite sau Bursa de Valori din Abu Dhabi. De asemenea, este cel mai important producător de petrol din Emirate (circa 2,3 milioane ţiţei pe zi, în 2010).

23989-3_san_jose.jpg3. San Jose – PIB pe cap de locuitor: 68.141 dolari

San Jose este abia al treilea oraş ca dimensiune din statul american California, dar are cel mai mare PIB pe cap de locuitor din întreg statul. San Jose este locul unde îşi au sediul numeroase companii din domeniul tehnologiei înalte. Adobe şi Cisco Systems îşi au sediile centrale aici, iar Hewlett-Packard, IBM şi TiVo au birouri mari în zonă. Kaiser Permanente şi eBay sunt printre cei mai mari angajatori din oraş. Densitatea mare de companii din domeniul calculatoarelor, ingineriei şi microprocesoarelor din apropierea oraşului a făcut ca zona să fie denumită Silicon Valley, astfel că San Jose a primit statutul neoficial de „capitală a Silicon Valley”.

23990-2_oslo.jpg2. Oslo – PIB pe cap de locuitor: 74.057 dolari

Capitala şi cel mai dens populat oraş din Norvegia, Oslo este centrul financiar şi economic al ţării. Oslo a fost cel mai costisitor oraş din lume în 2009, dar a pierdut supremaţia în faţa Tokyo, atât în 2010, cât şi în 2011. Fiind amplasat la malul mării, Oslo este ideal pentru companiile din sectorul maritim. Mai mult, oraşul este un important centru maritim în Europa, ceea ce aduce venituri substanţiale la bugetul local.

23991-1_hartford.jpg1. Hartford – PIB pe cap de locuitor: 75.086 dolari

Hartford este capitala statului american Connecticut, iar aici îşi au sediul cele mai mari companii de asigurări din S.U.A., inclusiv Aetna, Uniprise şi Travelers. Prezenţa acestor importante companii i-a atras oraşului denumirea neoficială de „Capitala Asigurărilor”. Hartford a avut de suferit puţin în ultimii ani, când unele dintre marile companii americane de asigurări şi-au închis porţile, iar altele, precum MetLife sau CIGNA, şi-au mutat sediile centrale în oraşe mai puțin costisitoare. Cu toate acestea, PIB-ul pe cap de locuitor este de peste 75.000 dolari, ceea ce îl face cel mai productiv oraş din întreg clasamentul.

CITEȘTE ȘI: Top 10 – Detalii bizare despre Europa


23 March 2012