Piața rezidențială din România este caracterizată de stabilitate, neexistând semne că prețurile vor înregistra creșteri semnificative în viitorul apropiat. La nivel național, proprietățile noi s-au devalorizat mai mult decât locuințele vechi. Cu toate acestea, lucrurile stau diferit în București, unde prețurile proprietăților noi au crescut mai repede decât media.

36718-indice_rezidential.jpgSe menține perspectiva de stabilitate a prețurilor pentru următoarea perioadă, potrivit celui mai recent raport legat de Indicele Proprietăților Rezidențiale pentru piața din România, realizat de Eurobank Property Services (EPS). Indicele național arată o scădere de 1,6% în ultimul trimestru din 2014, față de trimestrul precedent, în timp ce variația anuală a indicelui a însemnat o scădere de 2,7%, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2013.

„Stagnarea recentă a prețului, combinată cu scăderea medie anuală de 2,6% pe parcursul ultimilor 5 ani, sugerează că stabilitatea va continua pe piața rezidențială din România, fără să existe semne concludente că prețurile vor suferi creșteri semnificative”, explică specialiștii Eurobank Property Services (EPS).

Indicele aferent Bucureștiului a scăzut cu 0,1% în ultimul trimestru din 2014, o reducere a valorii mai mică în comparație cu trimestrul precedent, pe când indicele București Centru a crescut cu 1,1% în aceeași perioadă. Mai mult decât atât, indicele București Periferie a prezentat o scădere ușoară de 0,3%, pe când indicele calculat pentru județul Ilfov a înregistrat o creștere de 1,7% în trimestrul al patrulea din 2014. De la începutul anului 2014, regiunea Capitalei a prezentat o creștere minoră de la an la an, mai puțin în județul Ilfov unde s-a înregistrat o creștere negativă de 1,5%.

  • În ceea ce privește cele opt diviziuni ale României, în trei dintre acestea a continuat tendința de creștere, pe când restul diviziunilor au prezentat o scădere a prețurilor.
  • Pe de-o parte, în diviziunea Dunăre și Marea Neagră s-a observat cea mai mare creștere trimestrială, de 1,4%, urmată de Diviziunile Sud și București – Ilfov.
  • Pe de altă parte, Diviziunea Vest a înregistrat cea mai abruptă scădere, de -4,9%, urmată de Muntenia, Moldova și Nord.

„În ceea ce privește indicii calculați la nivelul celor mai mari zece orașe din România, aceștia au prezentat o evoluție trimestrială echilibrată, cu fluctuații care pot fi puse mai degrabă pe seama unor corecții pe termen scurt sau zgomotului statistic, decât să constituie o indicație temeinică a unei anumite performanțe, fie negativă, fie pozitivă”, arată reprezentanții EPS.

Prețurile proprietăților noi din București au continuat să crească mai repede decât media, ajungând la 4,8% în ultimele patru trimestre, pe când proprietățile vechi situate în Capitală au stagnat. Cu toate acestea, la nivel național proprietățile noi înregistrează scăderi mai mari decât proprietățile vechi, de 2,6% de la an la an.

„În general, indicele rezidențial calculat de EPS arată continuarea trendului de scădere a valorii proprietăților. Faptul că indicele agregat la nivel național poate fi rezultatul a două tendințe concurente, de creștere și de scădere a prețurilor, concomitent cu o ușoară redresare a pieței de primă importanță (București Centru) sugerează că o creștere a indicelui ar putea fi posibilă în trimestrele următoare”, conchid reprezentanții EPS.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE: