În ultimii ani, piața construcțiilor a fost dominată de blocurile noi destinate clienților cu bugete mici sau medii. Prețurile par ireale, dacă sunt raportate la tarifele practicate înainte de 2008, iar de aici pornesc controversele. Există sceptici, care spun că asemenea prețuri nu pot susține un produs de calitate și aduc drept argumente experiențe negative cu asemenea proiecte. Părerile lor sunt însă contracarate vehement de reprezentanții proiectelor noi, care susțin că pot dovedi contrariul cu acte, studii de piață și testimonialele clienților. Totuși, nimeni nu neagă faptul că există proiecte-problemă, dar acestea ar trebui să fie mai degrabă excepția, nu regula.

36443-apartamente_noi.jpgPotrivit statisticilor, jumătate dintre autorizațiile de construcție acordate între 2007 și 2008 sunt ilegale. Incidența de ilegalitate pare să fi scăzut după 2012-2013, până la 30%, dar aceste date au fost combătute cu argumentul că studiul a fost efectuat pe doar jumătate din volumul construcțiilor. Aceste informații sunt de natură să îngrijoreze clienții, în momentul în care doresc să cumpere o locuință.

Dacă ar exista un conflict judiciar, aceste blocuri ilegale ar putea fi dărâmate, iar clienții, proprietarii apartamentelor, ar trebui să înceapă o luptă cu vânzătorul pentru a-și recupera pagubele. Este obligația clienților să verifice actele, iar interesul public privează în fața interesului privat” a declarat pentru IMOPEDIA.ro Nicușor Dan, președintele Asociației Salvați Bucureștiul.

Neatenția clienților conduce la alegerea greșită a proiectului imobiliar

O primă problemă este aceea că mulți dintre clienți citesc grăbiți actele, fără să înțeleagă ce anume este stipulat în ele și fără să apeleze la experiența unui specialist. De asemenea, nu se preocupă să verifice calitatea construcției, în aspectele în care acest lucru este posibil și nu sunt dispuși să plăteacă un specialist imparțial, care poate identifica problemele ascunse ale clădirii. Din aceste motive se poate ajunge uneori la situații neplăcute.

Numărul tranzacțiilor este în creștere, iar anul 2015 se anunță a fi unul stabil. Dar există o problemă: constatăm o lipsă de produse de calitate, căci trebuie să facem o diferență între produsele de calitate și ceea ce s-a construit repede, pentru profit. Pot enumera mai multe proiecte în care, la câțiva ani de la construcție, au început să cadă fațadele sau să se spargă țevile. Acest lucru nu este normal”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Ruxandra Cleciu, președintele Asociației Române a Agențiilor Imobiliare (ARAI). 

Dezvoltatorii acestor proiecte problematice sunt acuzați că pun interesul lor pe primul loc și abia apoi siguranța sau starea de bine viitorilor proprietari. Goana după profit, pe o piață în care marjele au scăzut dramatic, ar putea acapara prioritățile dezvoltatorilor.

Dezvoltatorii trebuie să înțeleagă să își ajusteze marja de profit. Prețurile materialelor au scăzut, dar nu atât de mult încât să își păstreze marjele de profit. Sau să își păstreze marjele de profit dar să le justifice cu calitate”, continuă Ruxandra Cleciu.

Dezvoltatorii care nu găsesc profitul satisfăcător preferă să închirieze, nu să vândă

Această teorie poate fi însă contrazisă cu exemple din piață. Pentru că volumul construcțiilor din ultima perioadă a permis atât clienților cât și specialiștilor în domeniu să facă studii de caz pe eșantioane relevante.

În ultimii ani am văzut mai multe proiecte ieftine în care dezvoltatorii au construit conform cerințelor. Nimeni nu mai vizează un profit de 300% din suma investită și cine nu este mulțumit de profitul estimat, construiește pentru închiriere, nu pentru vânzare. Sunt multe asemenea cazuri. Încă un aspect financiar diferit față de perioada de dinainte de criză: apartamentele nu mai au suprafețe care depășesc nevoile clientului. Acum, două camere au o medie de 50 mp utili, iar cele cu trei camere, au 70-80 mp utili. Acest lucru face ca prețul final să nu mai fie atât de mare, să fie accesibil”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Nistor Bocăneală, consultant imobiliar Metropolitan Business.

Nu în ultimul rând, dezvoltatorii iau în calcul faptul că atenția față de nevoile clientului a devenit un argument de vânzare în sine. Tocmai de aceea, tot proiectul trebuie planificat în așa fel încât să nu comporte riscuri.

Zona este întotdeauna un criteriu important. Zone precum Bucureștii Noi sau 1 Mai, de exemplu, sunt destul de căutate tocmai datorită unor beneficii majore: aces la metrou, parc, hipermarket, supermarket, mijloace de transport cu legături rapide către centru, gară sau aeroport, toate acestea la distanțe de mers pe jos sau maxim 1-2 stații RATB”, continuă Nistor Bocăneală.

Proiectele construite iresponsabil ar fi mai degrabă apanajul dezvoltatorilor oportuniști, care nu sunt interesați de reputație sau stabilitatea afacerii pe termen lung. Aceștia nu pot fi verificați prin referințe către proiecte mai vechi, dispar imediat după încetarea proiectului și problemele legate de proiectele lor nu întârzie să apară. Din fericire însă, acest tipar de dezvoltator este mai degrabă întâlnit în perioadele de boom imobiliar, nu în recesiune.

CITEȘTE ȘI:

23 February 2015