Redeschiderea Transalpina a fost un prilej de extaz deopotrivă pentru turiști și cabanieri. Cel mai înalt drum din România a început să fie tranzitat chiar înainte de deschiderea oficială, dând turismului local un impuls mult așteptat. Chiar dacă în ultimii ani lucrările au fost amânate și tărăgănate, pe ultima sută de metri, oficialii CNADR s-au mobilizat și au terminat în câteva zile un proiect care s-a întins pe un interval de șase ani.

38024-transalpina.jpgTransalpina, sau Drumul Regelui, după cum mai este cunoscut, a fost redeschis sâmbătă, 15 august, după mulți ani de așteptare. În 2009, turiștilor li se promitea un traseu modern, care să se ridice la înălțimea priveliștilor din zonă și la standarde europene. Totul trebuia să fie gata până în 2012, dar lucrările au fost oprite odată cu intrara în faliment a firmei care se ocupa de modernizarea segmentului DN67C, între Gorj și Alba. Drumul s-a degradat în timp, iar anul trecut, autoritățile au dispus oprirea circulației. Abia în primăvara acestui an, CNADR a preluat șantierul printr-o ordonanță prezidențială.

Drumul a fost preluat conform unei hotărâri judecătorești. Noi am făcut lucrări de strictă necesitate pentru conservarea drumului și siguranța traficului. Am folosit opt echipe, cu 30 de muncitori”, explică Alin Golumbeanu, directorul adjunct al Direcției Regionale de Drumuri Craiova.

Turiștii nerăbdători au asaltat Transalpina chiar și înainte de deschiderea oficială, cu riscul de a fi amendați

La scurt timp după reînceperea lucrărilor, s-a rezolvat problema siguranței. Au fost amplasați parapeții de semnalizare și orientare, s-a trasat marcajul rutier și s-au montat semne rutiere în zonă. Odată cu încheierea acestei etape, turiștii temerari s-au aventurat în zonă în număr considerabil, asumându-și riscul unei amenzi, în condițiile în care drumul nu a fost deschis oficial.

„În timpul lucrărilor finale, vremea a fost urâtă, chiar foarte urâtă. A fost vânt și ploaie, dar echipele de pe șantier au muncit în continuu. Nici nu au apucat să termine bine, căci turiștii au început să apară. Înainte de deschiderea oficială a drumului am avut cu 50% mai mulți turiști decât anul trecut. După deschiderea oficială, nu am mai făcut față valului de turiști”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Marius Bordeianu, cabanier din zonă.

În ultima lună, locurile de cazare în zona Transalpina au devenit insuficiente

De altfel, stațiunea Râncă a fost neîncăpătoare în ultima lună. Vremea bună, cumulată cu finalizarea drumului, au făcut ca numărul camerelor vacante să scadă la un nivel record al ultimlor ani.   

Vara i-a făcut pe turiști să vină la Rânca, în căutare de răcoare și aer mai respirabil. Este o atmosferă festivă, chiar dacă, din păcate, nu a existat o ceremonie oficială cu reprezentanții celor trei județe pe care le străbate Transalpina. Sperăm că acesta este doar începutul. Ne așteptăm ca numărul turiștilor să crească, astfel încât industria locală să își revină”, a explicat Constantin Pănescu, președintele Asociației Concesionarilor din Rânca.

Transalpina, străbate județele Alba, Gorj și Vâlcea pe o distanță de 148 de kilometri. În punctul cel mai înalt, Pasul Urdele, șoseaua atinge cota de 2.145 de metri. Calea de acces de peste munți către Ardeal a fost construită în timpul romanilor, iar în perioada 1934-1938 a fost parțial modernizată de către regele Carol al II-lea, moment în care a devenit cunoscut drept Drumul Regelui. La acel moment, Carol al II-lea si suita sa au parcurs traseul Novaci - Săliștea în opt ore. Astăzi, drumul poate fi parcurs în maximum trei-patru ore, dacă sunt întâmpinate probleme de drum sau vreme.  Chiar și după deschiderea oficială, turiștii care traversează zonă sunt obligați prin lege să respecte anumite reguli. Circulația este permisă doar în intervalul orar 7:00 – 19:00, momentan doar pentru autovehiculele cu o masă totală de maximum 3,5 tone. Pe timpul nopții circulația este interzisă din cauza traseului dificil. Viteza maximă este de 30 km/h, iar cei care nu respectă aceste lucruri, sunt pasibili de amendă.  

 CITEȘTE ȘI:

26 August 2015