Preţul locuinţelor din Statele Unite ale Americii a atins nivelul minim, iar acum urmează o traiectorie crescătoare, notează CNN. Pentru prima oară din 2007, preţul caselor şi al apartamentelor a urcat, deşi încă este departe de nivelul la care era în urmă cu cinci ani.

25767-us_apartments_top_story_full.jpgLa nivel naţional, valoarea locuinţelor a crescut cu 0,2% în ultimul an, iar preţul mediu a atins nivelul de 149.300 dolari în luna iunie. Aceasta este prima creştere anuală din 2007 încoace, conform celui mai recent raport întocmit de portalul imobiliar Zillow. Mai mult de atât, preţul locuinţelor a urcat cu 2,1% în ultimele trei luni.

Cu toate acestea, preţul mediu al locuinţelor este cu 24% mai mic faţă de aprilie 2007, deşi iunie a fost a patra lună consecutivă în care s-a apreciat valoarea unităţilor locative.

„Casele şi apartamentele au atins cele mai mici valori, preţul nu va mai scădea de aici înainte, ci va începe încet să urce. Segmentul rezidenţial începe să îşi revină uşor, în ciuda creşterii prea slabe a numărului de locuri de muncă”, a declarat pentru CNN Stan Humphries, economist-şef la Zillow.

Creşteri anuale de preţ au fost înregistrate în mai puţin de o treime din cele 167 de zone analizate de Zillow, dar nivelul creşterii preţului compensează la nivel naţional scăderile înregistrate în celelalte două treimi.

Segmentul rezidenţial şi-ar reveni mult mai repede, dar cea mai mare piedică este reprezentată de executările silite, al căror ritm va creşte în următoarea perioadă, susţin specialiştii, deoarece au fost clarificate regulile după care pot lucra instituţiile financiare. Creşterea numărului de executări silite se va traduce într-un număr mai ridicat de locuinţe aflate pe piaţă, dar analiştii susţin că va creşte şi cererea, astfel că preţul nu va mai coborî.

Piaţa locuinţelor va continua să îşi revină într-un ritm lent, iar preţul locuinţelor va urca în medie cu 1,1% în următoarele 12 luni. Creşteri-record ale preţului vor fi înregistrate în zonele cele mai grav afectate de criză, precum Phoenix, Las Vegas sau multe oaşe din Florida, încheie analiza Zillow.

CITEȘTE ȘI Conace la jumătate de preţ, ultima tendinţă în rândul clasei mijlocii din SUA

 

26 July 2012