Piaţa imobiliară americană s-a prăbuşit spectaculos în ultimii ani. Cu excepţia unor metropole importante pe plan internaţional, în unele oraşe locuinţele s-au devalorizat chiar şi cu 80%. Deşi oraşele din Florida au fost printre cele care au avut cel mai mult de suferit, acestea sunt şi cele care şi-au revenit cel mai uşor. IMOPEDIA.ro prezintă clasamentul CNN al oraşelor americane lovite de recesiune, dar a căror piaţă imobiliară dă semne de revigorare.

23291-10_lakeland_florida_mic.jpg10. Lakeland – preţ mediu al locuinţelor: 100.000 dolari (76.000 euro)

Deşi Lakeland era doar un popas între Orlando şi Tampa, în ultima vreme a devenit o destinaţie de sine stătătoare, mulţumită inaugurării Legoland, din octombrie. Cu această ocazie, compania Lego a angajat peste 1.000 oameni, iar parcul acvatic ce va fi deschis publicului la vară va oferi mai multe locuri de muncă şi va atrage mai mulţi turişti. Astfel că rata şomajului în zonă a scăzut cu 2,2 procente în noiembrie, deşi a rămas destul de ridicată, la 11%. Preţul mediu al unităţilor rezidenţiale a scăzut cu 56% faţă de anii de vârf, dar şi numărul locuinţelor executate silit a coborât semnificativ – în septembrie, erau numai 86 de case scoase la vânzare de către bănci, cu 35% mai puţin faţă de anul precedent. Pentru acest oraş, specialiştii estimează una dintre cele mai mari creşteri anuale a preţului mediu, de 9,6% în următorii cinci ani.

23292-9_fort_myers_florida.jpg9. Fort Myers – preţ mediu al locuinţelor: 115.000 dolari (88.000 euro)

După ce bula imobiliară din SUA s-a năruit, mulţi dintre pensionarii americani şi-au amânat retragerea către Florida, supranumit şi Statul Însorit. Această alegere a afectat semnificativ orăşelele cu tradiţie în acest sens, precum Fort Myers. Dar lucrurile merg spre mai bine, graţie pensionarilor canadieni, care profită de preţul scăzut de pe piaţa imobiliară americană şi de dolarul canadian puternic. Preţul mediu pentru zona metropolitană Fort Myers a crescut cu 31% în 2011 faţă de 2010, cea mai importantă apreciere din întreaga ţară, conform Realtor.com. Tendinţa ar trebui să continue, deoarece stocul disponibil de locuinţe scade cu 35% în fiecare an. Mai mult de atât, rata şomajului a scăzut cu 2,7 procente în ultimele 12 luni, astfel că specialiştii estimează că preţul mediu va creşte cu 5% anual, în următorii cinci ani.

23293-8_boise_idaho.jpg8. Boise – preţ mediu al locuinţelor: 120.000 dolari (92.000 euro)

Economia acestui oraş din statul Idaho este o combinaţie între trecut şi prezent. Deşi slujbele din IT şi domeniile conexe au devenit din ce în ce mai dese, industria alimentară şi companiile agricole numără mulţi angajaţi. Diversitatea angajatorilor, dar şi numărul mare de locuri de muncă pe care le oferă, reprezintă principalul motiv pentru care oraşul Boise revine la viaţă. Conform Realtor.com, numărul caselor scoase la vânzare a scăzut cu 40% în ultimele luni din 2011, faţă de anul precedent. Această tendinţă ar trebui să impulsioneze impulsioneze preţul proprietăţilor, astfel că specialiştii estimează o apreciere anuală a preţului mediu de 6,3% în următorii ani.

23294-7_punta_gorda_florida.jpg7. Punta Gorda – preţ mediu al locuinţelor: 124.000 dolari (95.000 euro)

Proprietăţile imobiliare din Punta Gorda au două mari atuuri: preţ scăzut şi grădini generoase. Din aceste considerente, în zonă au început să vină pensionarii, dar şi cumpărătorii de o a doua locuinţă, spun consilierii imobiliari. Cele mai multe case sunt ridicate pe malul apei, au docuri în curtea din spate, astfel că proprietarilor le este extrem de uşor să sară în barcă şi să ajungă în câteva minute în Golful Mexico. Spre exemplu, o casă cu trei dormitoare, bine întreţinută, poate fi achiziţionată cu cel mult 175.000 dolari. Autorităţile nu au neglijat potenţialul zonei, aşa că au micşorat taxele şi impozitele. Drept urmare, sunt cu 29% mai puţine locuinţe scoase la vânzare decât în urmă cu un an, iar pentru următorii cinci ani, specialiştii prognozează o apreciere anuală a valorii proprietăţilor de 6%.

23295-6_phoenix.jpg6. Phoenix – preţ mediu al locuinţelor: 129.000 dolari (98.500 euro)

După cinci ani de devalorizare continuă a proprietăţilor imobiliare, oraşul Phoenix renaşte din propria-i cenuşă. Oraşul revine la viaţă după recesiune mulţumită numărului ridicat de locuri de muncă, situaţie de care nu se pot bucura toate oraşele de mărimea Phoenixului. În zona metropolitană, rata şomajului a scăzut la 7,7% în noiembrie, mai mică decât media naţională de 8,2%. În consecinţă, s-a animat şi piaţa imobiliară, stimulată şi de preţul minim al proprietăţilor – spre exemplu, un apartament cu patru dormitoare se poate cumpăra pentru suma de 80.000 dolari, un discount semnificativ faţă de preţul de 200.000 dolari, din 2006. Dar lucrurile nu se vor schimba peste noapte. Analiştii estimează că valoarea proprietăţilor se va aprecia cu circa 2,4% în fiecare an.


23296-5_orlando_florida.jpg5. Orlando – preţ mediu al locuinţelor: 145.000 dolari (111.000 euro)

Orlando a devenit, în ultima vreme, una dintre cele mai căutate destinaţii de vacanţă, iar piaţa imobiliară locală are numai de câştigat de pe urma acestui fapt. Canadieni, europeni, sud-americani – aceştia sunt turiştii care doresc să şi cumpere o locuinţă în Orlando, pentru a reveni. În ultimele trei luni ale lui 2011, volumul tranzacţiilor rezidenţiale a urcat cu 44%, iar locuinţele aflate pe piaţă s-au vândut într-un timp cu 37% mai scurt decât în aceeaşi perioadă a lui 2010, conform Realtor.com. Dar nu numai sectorul turistic duce la o revigorare a pieţei imobiliare, ci şi creşterea numărului de locuri de muncă – în zonă se ridică un important complex medical, o universitate, un spital pentru copii, proiecte măreţe, care vor contribui la salvarea economiei. Cu toate acestea, specialiştii estimează o creştere anuală de 4,5% a preţului mediu al locuinţelor.

23301-4_sarasota_florida.jpg4. Sarasota – preţ mediu al locuinţelor: 181.000 dolari (138.000 euro)

Oferta variată de activităţi în aer liber, dar şi numărul mare de evenimente culturale, dublat de o economie locală care se îmbunătăţeşte uşor, ajută la redresarea pieţei imobiliare din acest paradis al pensionarilor. În ultimele trei luni ale lui 2011, numărul tranzacţiilor a crescut cu 17%, faţă de aceeaşi perioadă din 2010, iar valoarea medie a locuinţelor s-a apreciat cu 2%. Analiştii estimează că preţul mediu va creşte cu 2,5%/an, în următorii ani.

23298-3_miami.jpg3. Miami – preţ mediu al locuinţelor: 185.000 dolari (141.000 euro)

Piaţa imobiliară din Miami îşi revine mai repede decât pare, după spusele consultanţilor imobiliari americani. Deşi reputaţia oraşului a fost grav afectată din cauza prăbuşirii sectorului real estate, analizele arată că preţul scăzut şi dolarul american slăbit au atras nu numai brazilienii avuţi, dar şi alţi bogătaşi sud-americani, care au investit adevărate averi în proprietăţile imobiliare. Spre exemplu, în luna mai din 2011, clienţii străini au cumpărat 60% dintre casele cu peluză scoase la vânzare şi 90% dintre apartamentele nou construite.  Per total, tranzacţiile au crescut cu 51% în 2011 faţă de 2010, mulţumită cumpărătorilor internaţionali.

23299-2_fort_lauderdale_florida.jpg2. Fort Lauderdale – preţ mediu al locuinţelor: 198.000 dolari (151.000 euro)

Fort Lauderdale, din Florida, trece printr-o situaţie asemănătoare cu cea din Miami – investitorii (internaţionali, în mare parte) revin pe piaţa locală, profitând de preţul mic al locuinţelor. Astfel că, pe segmentul rezidenţial, volumul tranzacţiilor a urcat cu 44% în noiembrie, comparativ cu aceeaşi lună a lui 2010. Mai mult de atât, această creştere a ajutat la reducerea stocului existent de locuinţe, care punea presiune de preţ. În consecinţă, numărul caselor scoase la vânzare a scăzut cu 42% în decembrie, comparativ cu 12 luni înainte, conform Realtor.com.

23302-1_naples_florida.jpg1. Naples – preţ mediu al locuinţelor: 218.000 dolari (166.500 euro)

Oraşul Naples, din Florida, depinde aproape în totalitate de turism şi dezvoltări imobiliare, ambele domenii fiind grav afectate de recesiune. Dar turiştii au început să revină – numărul vizitatorilor a crescut cu 7,7% în 2011 faţă de 2010 şi, mai important, aceştia au început să cheltuiască mai mulţi bani. Hotelurile încep să reangajeze personal, astfel că nivelul şomajului a coborât cu 2,3 procente în noiembrie, deşi se menţine în continuare ridicat, la 10%. Preţul locuinţelor este printre cele mai mari din Florida, deşi este cu 53% mai mic decât la sfârşitul lui 2007, conform Asociaţiei Naţionale a Constructorilor de Locuinţe. Din acest motiv, specialiştii preconizează o creştere a preţului mediu de numai 1% anual, în perioada următoare.

CITEȘTE ȘI: Top 10 – Destinaţii turistice încărcate de istorie

 

3 February 2012