Numărul tranzacţiilor imobiliare din Liban a început să scadă, după ce în ultimii ani, piaţa imobiliară s-a bucurat de o creştere constantă a activităţii. Dar problemele interne cu care s-a confruntat Libanul în ultimul an şi agitaţia de pe scena politică regională au coborât interesul investitorilor străini, dar şi cererea de locuinţe noi, ceea ce a afectat puternic sectorul construcţiilor.

25584-liban-beyrouth-2.jpgPreţul mediu la care se tranzacţionează proprietăţile imobiliare din Liban a crescut cu aproape 12% în perioada martie 2011 – martie 2012, arată statisticile Departamentului de Cercetare din cadrul Bank Audi. Mai mult decât atât, preţul locuinţelor din Liban a urcat semnificativ în ultimii ani:

  • În 2008 – preţul mediu la care se tranzacţionau locuinţele a crescut cu 27%
  • În 2009 – preţul proprietăţilor s-a majorat cu peste 8%
  • În 2010 – valoarea medie a crescut cu peste 20%
  • În 2011 – preţul a urcat cu încă 6%

La începutul acestui an, preţul mediu de tranzacţionare a unei proprietăţi imobiliare ajunsese la 116.000 dolari, conform Bank Audi.

Dar în timp ce preţul locuinţelor se apreciază continuu, cererea din partea străinilor scade simţitor, din cauza neînţelegerilor de pe scena politică şi a agitaţiei din Orientul Mijlociu. Mai mult, a scăzut semnificativ numărul clienţilor bancari care solicită un împrumut pentru o locuinţă nou-construită, ceea ce a afectat şi sectorul construcţiilor.

Pe parcursul anului trecut, piaţa împrumuturilor imobiliare a crescut cu 33%, ajungând la un total de 5,98 miliarde dolari, însă numărul solicitărilor de credit pentru o locuinţă nouă a coborât cu 14%, totalul fiind de 1,47 miliarde dolari, conform datelor Banque du Liban.

Activitatea de pe piaţa construcţiilor a încetinit uşor în ultimul an, după ce scăzuse deja cu aproape 10% pe parcursul lui 2011. Stagnarea vine după o perioadă de activitate intensă, când numărul autorizaţiilor de construire creştea cu 20% anual (între 2006 şi 2010).

Libanul nu mai este la fel de atractiv în ochii investitorilor străini, din cauza climatului politic

În 2011, numărul tranzacţiilor a scăzut cu 12%, după ce între 2006 şi 2010 urcase cu 17% în fiecare an. În perioada aprilie 2011 – aprilie 2012, tranzacţiile imobiliare au coborât cu 6%, scădere de care nu a fost scutită nici Capitala: în Beirut, vânzările au coborât cu puţin peste 4%.

Mai mult de 90% din totalul cererilor de pe segmentul rezidenţial vine din partea cetăţenilor libanezi, în timp ce restul de 10% îl reprezintă străinii, în special din alte ţări arabe. Cu toate acestea, în ultima perioadă, cererea din partea străinilor a scăzut. Pe parcursul anului trecut, numărul tranzacţiilor care implică cumpărători din alte ţări a coborât cu circa 20%, după ce în ultimii cinci ani, urcase în medie cu 10% anual.

Piaţa imobiliară libaneză nu va vedea schimbări semnificative în viitorul apropiat, iar preţul va stagna, susţin analiştii de la Bank Audi. Mai mult decât atât, specialiştii prevăd pentru 2012 o continuă scădere a numărului de tranzacţii din cauza climatului politic regional. În plus, situaţia ar putea fi înrăutăţită dacă se votează propunerea de a mări taxele notariale în cazul tranzacţiilor imobiliare, soluţie pentru a creşte veniturile guvernamentale pentru anul în curs.

Creşterea economică încetineşte simţitor

Produsul intern brut a crescut în 2011 cu doar 1,5%, cea mai mică creştere economică din ultimii şase ani, arată datele Banque du Liban. Iar pentru 2012, specialiştii FMI prognozează o creştere modestă a economiei de 3%.

Agitaţia politică din Orientul Mijlociu afectează grav sectorul turismului: în primele luni ale acestui an, numărul turiştilor a scăzut cu aproape 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Prin comparaţie, între 2007 şi 2010, numărul turiştilor a crescut anual cu aproape 30%.

Tensiunile politice interne au făcut să cadă guvernul Primului Ministru Saad al-Hariri, în ianuarie 2011. Saad al-Hariri a fost urmat de Najib Mikati, al cărui guvern este acum aspru criticat pentru lipsa de competenţă, deoarece nu a reuşit să rezolve problemele economice şi sociale cu care se confruntă ţara. Problemele politice interne au fost intensificate de protestele din regiune numite „Primăvara Arabă”.

CITEȘTE ȘI În Jakarta, piaţa imobiliară nu s-a dezvoltat după cum au prevăzut investitorii internaţionali

 

12 July 2012