România este unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa bancară din Europa Centrală şi de Est. Studiile au demonstrat că, în ciuda perioade dificile pe care o traversăm, atât băncile, cât şi clienţii din România au reuşit să găsească soluţiile cele mai bune pentru a traversa anii de criză.

23945-banking-1.jpgAnul trecut a fost unul de creştere, pentru piaţa bancară din România. Activele nete bancare totale au crescut cu 3,5% în termeni nominali, în lei, în 2011. Desigur, nivelul rămâne în continuare scăzut, în comparaţie cu valorile înregistrate anii trecuţi.

„Creditele bancare totale au continuat pe un trend descrescător şi în 2011. Această evoluţie a fost determinată parţial de aversiunea băncilor faţă de risc, din cauza creditelor neperformante şi a profitabilităţii scăzute. Scăderea venitului disponibil al populaţiei şi tendinţa crescută spre economisire au influenţat, de asemenea, această evoluţie”, arată un studiu Ensight Management.

În ce priveşte structura creditelor, cele acordate companiilor au continuat să crească şi în 2011, atingând un nivel de 26,7 mld euro, în timp ce creditele acordate populaţiei au rămas la un nivel relativ stabil în valori nominale.

„Valoarea nominală a depozitelor totale a continuat să crească până la aproximativ 40,5 mld euro în decembrie 2011. Astfel, tendinţa populaţiei de a economisi a fost vizibilă şi în 2011. Creşterea apetitului spre economisire se datorează şi unei prudenţe mai mari în gestionarea veniturilor din partea populaţiei. De asemenea, anul trecut au crescut şi numărul cardurilor valide precum şi valoarea tranzacţiilor. În ultima lună a anului trecut existau aproximativ 13 milioane de carduri valide în circulaţie, iar valoarea totală a tranzacţiilor de plată a fost de aproximativ 1.335 milioane euro”, continuă raportul.

Numărul datornicilor bancari scade constant

O altă veste bună este faptul că numărul celor care ajung în incapacitate de a plăti creditul este în scădere.

„Creditele neperformante şi-au continuat trendul crescător şi în 2011, chiar dacă ritmul de creştere a fost mai mic faţă de anul 2010, ceea ce a dus la înrăutăţirea calităţii creditelor pentru multe bănci. Prin urmare, profitabilitatea întregului sistem bancar a fost afectată semnificativ şi în 2011, înregistrând la sfârşitul anului o pierdere agregată de aproximativ minus 100 milioane euro”, arată studiul Ensight.

În consecinţă, printre principalele tendinţe pe termen scurt şi mediu ale sistemului bancar din România se numără: creşterea presiunilor de finanţare, activitate de creditare redusă, orientare crescută spre atragerea de proiecte co-finanţate din fonduri europene, controlul costurilor şi optimizarea reţelei de sucursale, schimbări în mediul competitiv şi concurenţă sporită pentru clienţii „buni”.

În context european, România a fost a patra cea mai mare piaţă bancară din Europa Centrală şi de Est, dar cu active bancare totale sub media zonei. Polonia a reprezentat un motor puternic de creştere (având în vedere dimensiunea pieţei), în timp ce Bulgaria, Slovenia, Ungaria şi România au înregistrat o creştere redusă a activelor bancare totale.

CITEŞTE ŞI Pe timp de criză, ratele românilor au crescut cu zeci de procente

 

20 martie 2012