Creditele s-au dovedit a fi o povară greu de dus pentru români, în anii de criză. În afara faptului că veniturile multora s-au diminuat, mulţi au rămas chiar şi fără loc de muncă, băncile au şi scumpit multe dintre produsele deja contractate. Aşa se face că o bună parte din clienţii bancari a simţit creşterea ratelor lunare cu până la 20%, în trei ani.

23327-biroul-de-credit-va-acorda-calificative-doritor.jpgVremurile grele sunt resimțite și de bănci, iar empatia cu dificultăţile clienţilor nu este deloc profitabilă. Acesta pare să fie motto-ul după care s-au ghidat instituţiile financiare, în ultimii trei ani. Pentru a evita un colaps al sistemului bancar, acestea au fost nevoite să scumpească permanent creditele, chiar dacă era vorba de credite contractate în anii anteriori. Potrivit unei statistici întocmite de Ziarul Financiar, ratele au crescut cu până la 20%.

  • Astfel, 55% dintre respondenţi au afirmat că rata la credit s-a majorat cu peste 10%, în ultimii trei ani
  • Peste 36% dintre cei 1.377 de respondenţi spun că, de fapt, rata le-a crescut cu mai mult de 20%, în perioada de criză

Scumpirea produselor bancare, cumulată cu problemele individuale, i-a adus pe mulţi dintre clienţi în incapacitate de a-şi plăti ratele. Totuşi, băncile nu şi-au permis nici să piardă un număr atât de mare de clienţi, motiv pentru care au fost deschise la strategii de salvare ale clienţilor. Reeşalonarea datoriilor sau păsuirea pe termen determinat a datornicilor sunt doar două dintre soluţiile aplicate.

Ieftinirile s-au simţit abia în ultima lună a anului trecut

Spre sfârşitul lui 2011 însă, BNR a început să preseze băncile să îşi modifice condiţiile, în aşa fel încât creditarea să devină mai accesibilă pentru client. Totuşi, oficialii Băncii Naţionale au fost clari încă de la început: nu va mai fi permisă niciodată o creditare atât de facilă precum cea de dinaintea anilor de criză. Totuşi, prin relaxarea politicii monetare s-a obţinut o ieftinire a creditelor în decembrie faţă de lunile anterioare. Desigur, ieftinirea surprinzătoare a creditelor din ultima lună a anului trecut se datorează şi scăderii dobânzilor pe piaţa interbancară, care s-au redus constant în ultimele luni, pe fondul lichidităţii abundente din piaţă. Bancherii renunţă cu greu la marjele de câştig aplicate peste indicatorii pieţei monetare (Robor sau Euribor), mai ales că plătesc mai mult pentru a atrage resurse de la clienţi. Dar dobânzile sunt încă peste nivelul de la sfârşitul lui 2010, ceea ce arată că mişcarea băncii centrale se transmite greu în piaţă.

  • Dobânda medie anuală la creditele în lei pentru populaţie ajungea la 12,7% la sfârşitul lunii decembrie, fiind cu 0,2 puncte procentuale sub nivelul din luna anterioară, arată datele BNR
  • Totuşi, faţă de aceeaşi perioadă din 2010, clienţii trebuie să plătească o dobândă mai mare cu un punct procentual.

CITEŞTE ŞI Cine sau ce va scoate piaţa imobiliară din criză?

 

7 February 2012