În timp ce BNR încearcă să contureze un comportament bancar strâns legat de moneda naţională, băncile vin cu oferte greu de refuzat în moneda europeană. Acest trend se simte acum tot mai mult la depozitare, unde dobânzile la conturile în euro le ajung din urmă pe cele oferite pentru lei. Pe o piaţă în care accesul la finanţare bancară este tot mai dificil, instituţiile financiare s-au văzut împinse să apeleze la clienţi pentru a face spori lichiditatea.

23874-procente.jpgRomânii nu sunt mari adepţi ai economisirii. Cel puţin nu la bancă. Cu toate că procentul celor care deschid conturi de economii este în creştere, diferenţele de la lună la lună sunt aproape imperceptibile. Oricum, cei care aleg să economisească, preferă să facă acest lucru în lei. Pentru a schimba acest tip de comportament, băncile au început să umble la dobânzi. Astfel, dacă dobânzile oferite la economiile în lei ajung, în cele mai bune cazuri, la 7%, economiile în euro sunt răsplătite de unele bănci cu peste 5%, atât la depozite cât şi la conturi de economii.

Subsidiarele din România nu mai primesc fonduri cu aceeaşi largheţe ca în trecut, de la bancile mamă. Multe dintre ele sunt nevoite sa atragă noi resurse pentru a face faţă cerinţelor de capital din propria ţară, astfel că susţinerea creditării pe piaţa românească nu este pe lista de priorităţi”, se arată într-o analiză Conso.ro

Banii de la acţionari vin, de regulă, mai mult în situaţii excepţionale, atunci când BNR solicită creşterea capitalizării unei instituţii. În aceste condiţii, băncile sunt nevoite să caute resurse de finanţare pe piaţa locală, de la populaţie şi companii. Dar dorinţa de a economisi în lei face ca băncile să concureze între ele pe o piaţă foarte mică. Astfel, măsurile luate de instituţiile financiare au adus oportunităţi nesperate pentru deponenţii interesaţi să economisească în moneda europeană. În timp ce dobânzile interbancare în zona euro (Euribor) au coborât sub 1%, pe piaţa locală, băncile se luptă să atragă depozite la dobânzi de cinci ori mai mari.

Topul dobânzilor

Potrivit Conso.ro, printre cele mai bune oferte se numără contul de economii de la BRD, care are o rată a dobânzii de 5%, până la finalul lunii iunie. Pentru sume mai mari de 10.000 euro, rata dobânzii coboară la 2,5%

Alpha Bank oferă o dobândă de 5% pentru depozitul Tax Protect, în timp ce la Banca Românească, depozitul pe 210 zile aduce o dobândă de 4,88%. 

Dobânzi de peste 4% oferă şi Piraeus Bank, UniCredit ţiriac Bank, Bancpost, ProCredit Bank, Carpatica, Volksbank sau BCR. 

Dobânda medie oferită pentru un depozit în euro pe trei luni depăşeşte nivelul de 3%. Acest nivel nu a mai fost înregistrat din 2009, când criza financiară ţinea băncile într-o cursă a dobânzilor oferite la depozite.

CITEȘTE ȘI: Românii strâng bani pentru vremuri grele. Depozitele bancare au crescut în ultimul an

 

14 March 2012