80% dintre clădirile situate pe Calea Griviţei au fost ridicate între anii 1959-1965. Aşa se explică vânzările foarte slabe înregistrate în această zonă a Capitalei. Cei care se încumetă totuși să cumpere aici, atraşi fiind de preţurile mai mici comparativ cu alte zone ale oraşului, cer ajutorul băncilor. Sunt însă multe situaţii când dosarele nu sunt aprobate din cauza vechimii locuințelor.

28148-calea-grivitei.jpgCalea Griviţei nu reprezintă un punct de maxim interes pentru cei care caută să-şi cumpere o locuinţă. Predomină apartamentele cu două şi trei camere, garsonierele fiind mai greu de găsit. Mai există cartierul CFR unde sunt blocuri mici, cu cel mult trei etaje, căutate de cumpărătorii care cunosc bine zona, în special pentru linişte şi curăţenie. De asemenea, la vânzare sunt şi apartamente în vile sau chiar case individuale, însă, de multe ori, aceste oferte necesită o analiză atentă, din punct de vedere tehnic şi juridic. Cei care caută locuinţe noi, vor găsi astfel de oferte în blocuri cu regim redus de înălţime, dar din cauza preţului mare al terenurilor din zonă, acest tip de ofertă nu prezintă un interes semnificativ.

„Dacă ne referim la apartamentele mai vechi, situate pe Calea Griviţei, în blocurile anilor ‘60, numărul tranzacţiilor este în scădere. Şi asta în mare măsura din cauza restricţiilor de creditare impuse de către bănci, dar şi din cauza concurentei puternice existente în cartierul Bucureştii Noi, zonă în care se construiesc blocuri noi, cu un regim de înălţime mic (P+3)”, spune Iulian Niculae, reprezentant Victoria Consult.

Puţinele garsoniere din zonă se vând la un preț de aproximativ 30.000 euro, iar apartamentele cu două camere au un preţ mediu de 48.000 euro. Locuinţele cu trei camere variază între 52.000 euro (situat în bloc cu grad seismic II) şi 65.000 euro.

„Faţă de anul 2008, când piaţa imobiliară din România a atins apogeul, preţurile locuinţelor situate în zona Căii Griviţa au scăzut cu aproximativ 50-55%. Dar chiar şi aşa, nu sunt prea multe cereri”, susţine Tudorel Stanciu, reprezentant Soridor Imobiliare.

În general, cei care se orientează spre această zonă sunt cumpărători cu vârstă medie, care achiziţionează cu credit şi aleg Calea Griviţei pentru a fi mai aproape de centru sau au crescut în zonă, spun agenţii imobiliari. O altă categorie de clienţi este formată din cumpărători vârstnici, care se mută în zonă după ce au vândut o altă proprietate.

Avantajele zonei atrag chiriaşii

„Piaţa chiriilor este una activă în zonă, datorită accesibilităţii preţurilor, a existenţei unei bune reţele de transport în comun (pe Calea Griviţei sunt patru staţii de metrou). Proprietarii cer pentru două camere între 270 şi 330 euro, iar pentru trei camere, chiria cerută nu depăşeşte 350 euro. Garsonierele de la parter se închiriază cu 220-250 euro/lună”, susţine reprezentantul Victoria Consult.

În afară de mijloacele de transport în comun, la capitolul avantaje, putem trece accesul facil către centrul Capitalei şi spre Nord, zonele de agrement din apropriere, existenta mai multor hipermarketuri. Un alt element important, dat fiind faptul că iernile sunt tot mai friguroase, multe dintre blocurile din zonă au fost reabilitate termic.

CITEȘTE ȘI Gorjului, zona unde 95% dintre clienţi cumpără prin Prima Casă

 

22 November 2012